Valgud — kas saan neid toidust piisavalt?

Avaldatud 1.12.2020, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Valgud kuuluvad koos rasvade ja süsivesikutega energiat andvate makrotoitainete hulka ning on kõigi rakkude koostises. Teiste sõnadega, valgud on olulised. Nende põhiülesanne on organismi kasvamise, ehituse ja arengu tagamine. Vahel nimetatakse valke ka proteiiniks, mis on laen inglise keelest.

Mis on valk ja kust see tuleb?

Kui alustada päris algusest, siis kõik toitained tulevad kas päikesest või mullast. D-vitamiini saame n-ö päikesest, kõik ülejäänu tuleb aga maa seest. Mineraalid tulevad mullast ning vitamiinid taimedest ja mikroorganismidest, mis mullas kasvavad.

Näiteks kaltsium lehmapiimas pärineb taimedest, mida lehm sõi, mis omakorda pärineb mullast, kus taimed kasvasid. Põhimõtteliselt on võimalik jätta lehm kui vahendaja välja ja ammutada kaltsiumit otse taimedest.

Kust me oma vajalikud valgud saame?

Peamised valguallikad jagunevad kahte liiki: loomsed ja taimsed allikad. Kui teadlased uurisid, kuidas erinevad toitumisstiilid mõjutavad saadavate toitainete profiili, selgus, et koguseliselt annavad kõik uuritud stiilid enam-vähem sama valgukoguse kokku, sh taimetoit. Küll aga erines erinevate stiilide vahel teiste toitainete osakaal. Peamiselt sõltus see siis piima ja liha tarbimisest.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat