Veebileht ja kokaraamat juhivad lapsi tervisliku toitumise teele

Avaldatud 1.10.2020

Austraalias asuv Sanitarium Health Food Company on koostöös Sprouti kokakooliga loonud uue programmi, millega tähistati 25. septembril rahvusvahelist küpsetamise päeva ja õpetatakse lastele tervislikke eluviise.

Programm „12 enne 12“ annab lapsevanemetele vahendid, millega algkooliealistele lastele õpetada toiduainete valimist ja toidu valmistamist. Mõte on selles, et enne 12-aastaseks saamist oskaksid lapsed valmistada 12 toitu.

„Me lõime selle programmi sellepärast, et tervislike harjumuste arendamine lapsepõlves on olulisel kohal terve elu jooksul,“ sõnas toitumisspetsialist Shane Landon. „Üks viise, kuidas tervislikuma toitumiseni jõuda, on arendada oma oskusi. Toidu valmistamise oskus on toitumishariduse üks alustalasid, aga me ei saa selle töö ärategemisel loota üksnes koolile, eriti kui enamus toiduvalmistamisest toimub kodus. Lastele tervislike toitumisvõtete õpetamine eeldab ka füüsilise aktiivsuse esikohale seadmist, ka vanemate seas – ja see võib lõbus olla!“ selgitas kahe lapse isa Landon.

„Kuskil on kaduma läinud tervisliku toitumise sõnumi lihtsus, see on muutunud keeruliseks,“ rääkis Landon. „Me oleme ülemäära keskendunud sellele, et uurime toitaineid ja energiasisaldust – need on meie toidu mikroväärtused, millele keskendudes olema kaotanud silmist suure pildi, mis teeb tervisliku toitumise intuitiivseks. Me mõtleme toidule liiga palju ja see ei tee meile head.“

Programmi „12 enne 12“ lihtne sõnum on see: söö peamiselt taimetoitu, joo peamiselt vett, valmista toitu rohkem kodus ja lisa laste tarvis sellesse kõigesse veidi elevust. Programmil on neli võtmesõna: ostmine, ettevalmistamine, toidu valmistamine ja söömine. Programm on seega toidu teekond ja vahendite valimine toidu valmistamiseks. Selle käigus omandavad lapsed tehnikaid, mida köögis on vaja, ning arendavad oma sotsiaalseid oskusi kogu perega koos süües.

Programmi kokaraamat koos peamiste oskuste õpetamisega on veebis tasuta saadaval. Tervislikele retseptidele on lisatud huvitavaid fakte toitude kohta.

Programmis rõhutatakse väga, kui oluline on pere ühine söögiaeg: vanemad saavad lastele õpetada tervisliku söömise harjumusi ning anda võimaluse pärast kiiret ja tegutsemisrohket päeva suhelda.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat