Adventkoguduse pastorile omistati Rumeenia teenetemärk

Avaldatud 17.8.2020, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistist pastor, kes teenib Itaalias, sai Rumeenia teenetemärgi tänu heategevustööle ja kogukonna abistamisele praeguse pandeemia ajal. Rumeenia president Klaus Iohannis allkirjastas 6. augustil määruse, mille kohaselt omistati Corneliu Benone Lupule, kes teenib rumeenia adventistide kogukonda Itaalias, rahvuslik rüütli teenetemärk.

Teenetemärk anti Lupule ja Rumeenia õigeusu vikaarpiiskopile Athanasius of Bogdaniale. Ametliku teadaande kohaselt on mõlemad mehed Rumeenia kodanikud, kes töötavad Itaalias ja teenetemärk anti neile „tunnustuse märgi ja tänutähena solidaarsuse ja pühendumise eest, mida nad näitasid üles heategevustöös Rumeenia kodanike heaks, kes elavad Itaalia vabariigis“. Valitsuse avalduses oli lisatud, et mõlemad kirikumehed „aitasid piirata praegust epidemioloogilist kriisi rumeenia kogukonnas ning eriti haavatavates ühiskonnagruppides“.

Rumeenia õigeusu kiriku allikate sõnul on paljude Itaalias töötavate rumeenlaste majanduslik olukord habras. „Koroonaviiruse kriisi mõju on olukorda veelgi halvendanud,“ seisab avalduses. Õigeusu kirik ja adventkogudus on Itaalias elavatele rumeenlastele pakkunud lisaks toidule meditsiinivahendeid, hügieenivahendeid ja isegi sularaha, et tasuda üüripinna eest.

Oma kommentaaris ütles Lupu, et jagab seda autasu paljude teistega. „See au ei ole osaks saanud üksnes mulle, vaid kõigile Rumeenia kogudustele ja pastoritele, kes on selle perioodi vältel koos töötanud.“

Lupu selgitas, et autasu saamine tulenes peamiselt viimaste kuude jooksul tehtud töö eest. „Aga me oleme kogu aeg meeskonnana töötanud, seega on see teenetemärk meile kõigile, aga üle kõige Jumalale, kes on meid toetanud. Jumal on ainus, kellele kuulub kogu au kõige selle eest, mida oleme saavutanud,“ ütles ta.“

Rahvusliku teenetemärgi traditsioon on Rumeenias väga vaba. Pärast kommunistlikku revolutsiooni oli selle väljaandmine keelatud, kuid 2000. aastal traditsioon taastati. Teenetemärk omistatakse inimestele, kes on ustavalt teeninud.

Lupu on oma perega Itaalias elanud juba aastaid. Ta on teeninud rumeeniakeelseid kogukondi Turinis ja Roomas. Praegu töötab ta itaaliakeelsetes kogudustes Roomas ja Rietis ja pealinna ladina-ameerika kogukonnas.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat