Eestlane sööb liiga vähe kiudaineid

Avaldatud 25.8.2020, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Nüüd on teaduslikult taaskord kinnitust leidnud, et keskmise eestlase toit sisaldab liiga vähe kiudaineid. Kiudained on meie kehale eluliselt vajalikud. Need annavad täiskõhutunde ilma liigsete kaloriteta, aeglustavad seedimist, vähendavad emotsionaalset stressi, langetavad kolesterooli taset ja vererõhku.

Nimelt tegi Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK) koostöös Tervise Arengu Instituudi (TAI) ning TTÜ keemia ja biotehnoloogia instituudi mikrobioomika uurimisrühma teadlastega uuringu, kus osales 59 eestlast, kellel ei olnud märkimisväärseid tervisehädasid.

Katsealused jaotati kahte gruppi, kõrge kiudainesisaldusega toidu tarbijad (rohkem kui 15,1 g/1000 kcal kohta) ning madala kiudainesisaldusega toidu tarbijad (vähem kui 9,4 g/1000 kcal kohta). Siinjuures on vast paslik meelde tuletada, et meie riiklik toitumissoovitus on vähemalt 13 g kiudaineid 1000 kcal kohta päevas.

Kõrge ja madala kiudainesisaldusega toidu sööjatel on erineva kooslusega mikrobioom. Bakterite liikide järgi on näha, millised on peamised kiudainete allikad ja vastupidi. Kiudainerikkas grupis tarbiti rohkem täisteravilju, sh kaera, puuvilju, marju, köögivilju ning juurvilju. Madala kiudainesisaldusega toidu grupis tarbiti rohkem rafineeritud teraviljatooteid, nt saia, loomseid tooteid ja maiustusi.

Kiudainete rohkus ja soolebakterite liigirikkus teeb saledaks

On’s seal siis vahet, millised bakterid seal soolestikus on ja kui palju neid on? Nagu selgub, on ikka, ja päris suur erinevus. Kõnealuses uuringus vaadeldi muuhulgas ka kehamassiindeksi (KMI) erinevusi mõlema grupi vahel ning selgus, et kiudainerikast toitu söövatel inimestel oli keskmiselt madalam KMI, kui n-ö liha ja saia sööjate grupis. Ka teistest uuringutest on välja tulnud, et kiudainevaene dieet seostub ülekaalu ning põletikuliste protsesside aktiveerumisega.

Lisaks kiudainete kogusele on oluline ka nende mitmekesisus. Kiud­ainete mitmekesisus tagab ka soolestiku mikrobioomi mitmekesisuse. Ühemunaraku kaksikute peal läbi viidud pikaajaline uurimistöö näitab, et liigivaesem bakterite kooslus sooles seostub ülekaaluga.

Kiudainete allikad

Kust neid õigeid kiudaineid siis saab? Kes meist ikka süüa tehes kaaluks, et selles toiduaines on nii mitu grammi seda sorti kiudaineid ja tolles jälle naa-palju. Palju lihtsam on süüa iga päev võimalikult erinevaid kiudainerikkaid toite.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat