Samal ajal kui maailma tähelepanu on mujal, rikutakse usuvabadust

Avaldatud 4.5.2020, allikas Adventist News Network

Ajal, mil pealkirjades annab tooni viirusepandeemiaga seonduv, avaldati möödunud nädalal Washington DC-s usuvabaduse aruanne, mis tuletab kainestavalt meelde usulist tagakiusamist ja piiranguid, mis paljudes maailma paikades jätkuvad. Iga-aastast aruannet, mis toob esile nii positiivsed kui ka negatiivsed suundumused seoses usuvabadusega, avaldab Ameerika Ühendriikide rahvusvaheline usuvabaduse komisjon (United States Commission on International Religious Freedom, USCIRF), sõltumatu agentuur, mis teavitab USA välispoliitikaga seotud ametkondi. Kuigi aruandes on esile toodud positiivsed suundumused, näiteks Usbekistanis ja Sudaanis, on seal teravalt lahti kirjutatud usuvähemuste olukord Indias ja selliste sõjaliste gruppide kasvav religioosne kuritegevus nagu Boko Haram Nigeerias ja al-Shabaab Somaalias.  

USCIRFi aseesimehe Nadine Maenza sõnul on hiljutised ühiskondlikud ja seaduslikud arengud Indias, maailma rahvarohkeimas riigis, murettekitavad. Ta viitas India 2019. aasta seadusemuudatusele, mille kohaselt moslemid ei saa osaleda juba riigis elavatele migrantidele mõeldud programmides. Maenza sõnas, et see samm India hindu rahvuslikult meelestatud valitsuse poolt oli nii jahmatav kui ka murettekitav ning see võib miljonid India moslemid teha väga haavatavaks. Aruandes on kirjas, et nii rahvuslik kui ka erinevad riigi tasandite valitsused on tõusujoones sallinud vihakõnet usuvähemuste suhtes ja nende tagakiusamist.

Aurandes pühendati eraldi ruumi riigivälistele teguritele usuvägivallas. Need riigivälised grupid on saavutanud sõjalise jõu või terrorismi abil kontrolli teatud maa-ala üle, USCIRF nimetab seda usuvabaduse süstemaatiliseks, pidevaks ja koletuks rikkumiseks. Komisjon nimetas kuut sellist rühmitust: al-Shabaab Somaalias, Boko Haram Nigeerias, Youtis Jeemenis, Islamiriik Khorasani provintsis, Taliban Afganistaanis ja Hay’at Tahrir al-Sham Süürias.

Selle aasta aruandes nimetati neljateist riiki erilise mure riikidena: Birma, Hiina, Eritrea, Iraan, Põhja-Korea, Pakistan, Saudi Araabia, India, Nigeeria, Venemaa, Süüria, Vietnam, Tadžikistan ja Turkmenistan. Neis riikides rikutakse USCIRFi hinnangul pidevalt, süstemaatiliselt ja koletult usuvabadusi.

Bettina Krause, adventkoguduse peakonverentsi usuvabaduse asejuht, ütles, et USCIRFi aruanne annab usuvabaduse suundumuste kohta olulist informatsiooni. „Koos teiste rahvusvaheliste agentuuride aruannetega aitab see iga-aastane aruanne meil mõista usuvabaduse rikkumiste muutuvaid mustreid ja leida praeguseid tagakiusamise ja repressioonide valupunkte.“

Adventkoguduse usuvabaduse ja avalikkussuhete (PARL) juht Ganoune Diop sõnas, et USCIRFI aruanne kinnitab, et samal ajal kui maailma tähelepanu on nihkunud teistele olulistele teemadele, nagu Covid-19 pandeemia, on oluline, et me ei kaotaks tähelepanu alt usuvähemuste vastu sooritatud vägivalda nii paljudes kohtades. „Lugematu arv naisi, mehi ja lapsi peavad iga päev elama vägivalla- või ahistamishirmus pelgalt sellepärast, et nad on otsustanud jääda ustavaks oma veendumustele,“ ütles Diop. „Kogudusena jätkame tööd, et kõneleda nende haavatavate vähemuste eest.“

USCIRFi täielikku aruannet saab lugeda siit. Komisjon on erapooletu valitsusväline organisatsioon, mis loodi 22 aastat tagasi, et anda nõu USA kongressile selles vallas, kuidas edendada rahvusvahelist usuvabadust.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat