In memoriam Raely Madeleine Viirsalu (Rohtsalu)

Avaldatud 8.4.2020, autor Hellevi Walker

7. aprilli hommikul lahkus siit ilmast üks inspireerivamaid ja mõjukamaid inimesi minu elus – minu vanaema. Ta läks puhkama rahus ja lootuses, ümbritsetuna neist, kes teda armastasid.

Vanaema oli imeline jutuvestja. Ajaloolane. Kirjanik. Koguduserajaja. Piibliõpetaja. Kosjamoor. Hooldaja. Ta armastas Jeesust siiralt. Ta oli pühendunud abikaasa oma mehele. Ta oli iseseisev mõtleja ja ei kartnud oma arvamusi väljendada. Ta võis olla kangekaelne ja vahel, julgen öelda, kavalalt manipuleeriv, et oma tahtmist saada. 😉 Ta oli suur tööinimene. Tal oli imeline suhtlemisand. Ta oskas algatada mõtterikkaid vestlusi täiesti võõraste inimestega tänaval, bussijaamas, poes… ja ta ei jätnud kunagi kasutamata võimalust jagada Jeesuse armastust ja päästvat armu.

Raely oli esimene laps peres, kus lapsi oli 15. (Jah, sa lugesid õigesti! 15!) Ta sündis mõni aasta enne Teist maailmasõda ja kasvas üles Lääne-Virumaa väikeses külas – Arukülas. Vaatamata sõja jõhkrustele meenutas vanaema alati oma lapsepõlvekodu ja sellega seotud mälestusi kiindumusega.

Ta on kirjutanud kokku kaheksa raamatut. Kõige värskem, avaldatud eelmisel aastal, kannab pealkirja "Ma mäletan veel aega lapsepõlvest...". Olen selle pärandi eest väga tänulik.

Veetsime vennaga suure osa oma kasvuajast vanavanemate juures maal. Vaatan sellele ajale tagasi tohutu tänutundega südames.

Meile õpetati, et selleks, et toit oleks laual, peab tööd tegema. Vanaemal ja vanaisal olid alati loomad: kassid, koerad, lambad, kitsed, hobused, lehmad, kanad, haned ja isegi muskuspardid,  seega tööd oli alati. Pärast lehmade lüpsmist andis vanaema meile alati sooja lehmapiima, et "meie luud tugevaks teha". Naljakas, ma polegi elus kordagi luud murdnud! Ja jah, ma kuulun veel sellesse põlvkonda, kes oskab lehma lüpsta! 

Vanaema ja vanaisa kasvatasid ise köögivilju, tegid ise juustu ja võid. Köömnesõir – mu lemmik! Vanaisa käis minu mäletamist mööda poes vaid selleks et kommi, kala ja Coca-Colat osta. 😊 Vanaema oskas eineid valmistada peaaegu mitte millestki – nõgesesupp, klimbisupp jne.

Mulle meeldib magada, seega oli hommikul kell 8 ärkamine minu jaoks piinarikas, aga vanaema ei sallinud laiskust! Kui me ei olnud endid kella 8ks voodist välja keeranud, siis tervitas meid käsklus „Maast lahti, lapsed!“ ja tekk oli läinud. Töö ootas tegemist ja kõiki oodati teatud kellaaegadel laua äärde, et koos süüa.
Aga minu lemmikasi vanaema juures (ja see ei üllata kindlasti neid, kes mind tunnevad) oli see, et oma sünnipäeval võisin torti süüa niipalju kui tahtsin! Ja tema unejutud on mul siiani meeles. Tihti jäi vanaema unejuttu rääkides enne meid magama „Sakkeus, Matteus....???“ „Vanaema? Mis Sakkeus ja Matteus?“ küsisime meie segaduses, aga vanaema magas juba.

Vanaema uksed olid kõigile avatud. Vanaema ja vanaisa võtsid kõik, kes vajasid, enda hoole alla. Nad hoolitsesid, et noored leiaksid elus oma tee ja nad kandsid hoolt vanade inimeste eest.

Laupäeviti oli vanaema ja vanaisa maja külarahvast täis – lauldi, uuriti Piiblit ja palvetati. Siis oli meie ülesandeks kirikulaule klaveril saata.

Kui olin teismeline, jagas vanaema tarkusesõnu selle kohta, mis oli ja mis polnud sobilik selga panna. Mul on veel alles nõuanded meeste ja naiste suhete kohta, mis vanaema mulle kirja pani.

Hindan nüüd, täiskasvanuna väga seda, et vanaema elu ja suhtumine sisendas ja kasvatas minus eneseväärikust ja iseseisvust. Just temalt õppisin, et kus on olemas tahe, on ka võimalus.

Olen väga õnnelik ja tänulik, et minu elus on olnud tema mõju ja kohalolu, ning tean, et ta puudutas paljude elu.

Vanaema palvetas alati minu eest ja tema palved moodustasid justkui sooja mugavusteki minu ümber. Ma tean, et ta armastas mind ja tahtis mulle parimat – see on suurim pärand, mida keegi jätta saab.

Ootan taaskohtumist vanaemaga ja tean, et näen teda jälle, sest Jeesus on surma võitnud ja igaüks, kes usub Temasse, pärib igavese elu. Aitäh, Jeesus, selle lubaduse eest! Puhka rahus, mu kaunis vanaema, kuni kohtume taas.


Raelyt jäävad mälestama tütar Alla abikaasaga, lapselapsed Aldar ja Hellevi abikaasadega, Hanna ja Theodora ning lapselapselapsed Ariane Lynnae, Lilah-Rose ja Clay Anders.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat