Norras korraldatud tervisekongressi keskmes oli vaimne tervis

Avaldatud 12.2.2020, allikas TEDNews

“Meil on võim selle üle, mida me usume, aga sellel, mida me usume, on võim meie üle”  – see oli USAst pärit esineja dr Timothy Jenningsi peamisi sõnumeid. Jennings oli kongressi üks peakõnelejaid.  

Kongressi teema oli usk, vaimne tervis ja elustiil ning see oli suunatud peamiselt tervisetöötajatele, kuid osalejate seas oli ka õpetajaid, pastoreid ja teisi. 

Dr Jennings on aastaid töötanud küsimusega, kuidas mõjutavad meie meeled usku ja kuidas usk mõjutab meie meeli. “Meie meelte tervis on otseses seoses meie Jumala-pildiga,” ütles Jennings, viidates Roomlastele 1:18–31, kus Paulus kirjutab inimestest, kes jõudsid oma mõtetega tühjusesse, kuna nad asendasid Jumala tõe valega. Jennings rõhutas korduvalt, et vale uskumine hävitab armastavaid suhteid. See käib nii inimese suhte kohta Jumalaga kui ka teiste inimestega. Seega on vale kujutlus Jumalast hävitava toimega. 

Meie eesmärk on otsida Jumalast küpset arusaamist, mis põhineksid kättesaadavatel allikatel Temast: Piibel (2Tm 3:16), teadus ja loodus (Rm 1:20) ja kogemus (Jh 20:27). Jennings sõnas, et on oluline need kolm teadmiste allikat kombineerida.

Jennings rääkis, et armastus on universumi aluspõhimõte. Jumal on pannud kogu loodu funktsioneerima armastuse seadusega. Jeesus ise selgitas, et Jumala armastamine ja ligimese armastamine on kogu meie olemasolu alus (Mt 22:36–40).

“Selles ei ole midagi sentimentaalset, sest Jumal lõi elu toimima armastuse põhimõtte järgi,” väitis Jennings, tsiteerides Õpetussõnu 21:21: “Kes taotleb õiglust ja headust, leiab elu, õiguse ja au.”

Jennings rääkis, et Jumala seadused on loodusseadused. Reeglite rakendaja ei ole andnud juhuslikke reegleid, nagu võib juhtuda inimlike eeskirjadega. Valitsus saab otsustada teha narkootikumid seaduspäraseks, kuid ükski valitsus ei saa otsustada, et narkootikumid on tervislikud. See on nii sellepärast, et see läheks vastuollu Jumala seadusega, mis anti loomisel. Armastus kuulub selliste loodusseaduste hulka. “Armastuse seaduse murdmine lõpeb surmaga,” sõnas Jennings.

Konverentsi üks kõnelejaid oli ka dr Gabor Mihalec, kes on pereterapeut Ungarist; ta töötab praegu Ungari koguduste uniooni peretöö juhina. Tema sõnavõtu keskmes olid ohud, millega abieludes silmitsi seistakse ja kuidas me saame säilitada tugevaid ja armastavaid abielusuhteid. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat