Püha Vaimu ristimine

Avaldatud 11.1.2020

„Kui te saate Püha Vaimuga ristitud, siis mõistate rõõmu, mis tuleneb päästest, paremini kui te kunagi varem olete oma elus mõistnud.“ (Ellen White, „Aval­datud käsikirjad“, 5. kd, lk 231)

Külastasin meest, kes oli ravimatu haiguse tagajärjel suremas. Ma palvetasin temaga ja püüdsin teda julgus­tada Jumala armastuse ja armuga, kuid kui ma tema kodust lahkusin, hämmastas mind, kui jõuetult olin end selles olukorras tundnud – ja kui jõuetud paljud krist­lased näivad olevat. Kui võrdlesin oma ja teiste usklike elu Uue Testamendi aegsete kristlaste eluga, oli erine­vus šokeeriv. Selle külastuse tulemusena võtsin nõuks uurida Piiblist Püha Vaimu teemat. Lõpuks uurisin läbi 273 algkeelset piibliteksti, mis räägivad otsesõnu Püha Vaimu tööst, samuti leidsin Ellen White’i kirjutistest üle 2000 tsitaadi, mis seda teemat käsitlevad.

Avastasin oma piibliõppe käigus Püha Vaimuga ris­timise. See kogemus muutis Peetruse, Pauluse ja kõigi teiste inimeste elu, kes said Jumala Vaimu kogu selle täiuses. Ka Jeesusele andis väe Püha Vaim, sest kuni tuvikujulise Püha Vaimu laskumiseni oli Ta püsinud oma isa puutöökojas. Pärast Püha Vaimu laskumist asus Jeesus oma messiaanlikku ülesannet täitma.

Ühel reede hilisõhtul kella kümne ajal kutsus meie 8­aastane tütar emmet enda juurde. Kui mu naine läks tütre juurde, otsustasin minna oma töökabinetti palve­tama. Palvetades tajusin, et Jeesuse jumalik kohalolu täitis ruumi. Hakkasin Issandaga innukalt rääkima ja palusin Tema Vaimu ligiolu oma ellu. Nägin pilti Jeesu­sest meie kiriku uksel – Ta pani oma naelaarmides käe armuliselt ja kutsuva ilmega iga koguduseliikme õlale. Jeesus küsis minult: „Kas sa armastad mu inimesi?“ Ma võisin öelda, et armastan neid, kuid samas pidin tunnis­tama, et paari neist inimestest oli väga raske armastada. Mu silmist jooksid pisarad, kui oma pattu tunnistasin. Seejärel nägin Jeesuse naelaarmides jalgu seismas selle koha peal, kus ma igal nädalal jutlustan. Jeesus ütles: „Ma surin selleks, et andestada ja päästa selle maailma inimesi. Kas sa jutlustad igal nädalal evangeeliumi, südames kõikehõlmav igatsus kadunud hingi päästa?“ Jällegi võisin vastata, et minu igatsus on jutlustada suure innuga kadunute päästmiseks, kuid ma tundsin end Tema kohalolus täiesti väärituna. Pisarad voolasid, kui tunnistasin Jeesusele oma pattu. Siis nägin, kuidas okas­kroon Tema pähe surutakse. Kuulsin Jeesust ütlemas:
„Ma alandasin end ristisurmani. Kas sina otsid kiitust inimestelt?“ Ütlesin, et ma ei otsi inimeste kiitust, kuid tunnistasin pisarsilmil, et võitlen uhkuse kiusatusega. Tundsin end Tema juures lootusetult vääritult ja vastu­võetamatult ning pisarad purskusid uue hooga. Järsku tõmbas Jeesus oma küljelt kuue ja ma nägin seda kohta, kus oda oli Tema külje läbistanud. Ta ütles: „Neid, kes minu juurde tulevad, ei aja ma kunagi välja.“

Seejärel tundsin Issanda täielikku armastust ja vastu­võttu viisil, nagu ma kunagi varem ei olnud tundnud. Ma teadsin, et mu patud on andeks antud ja et Ta on mu vastu võtnud. Nautisin seda ilmutust, kui kuulsin oma naist trepist alla tulevat. Vaatasin kella – oli südaöö. Kaks tundi olid möödunud kui loetud minutid. Ma ei olnud veel valmis juhtunust rääkima, nii et läksin tagasi voodisse ja pöörasin selja ukse poole, et mu abikaasa ei näeks, et olin ärkvel. Kui ta tuppa astus, küsis ta: „Mis sinuga juhtus?“ Küsisin vastu: „Mis mõttes?“ Ta vastas: „Ma tean, et sinuga on midagi juhtunud. Ma näen seda. Mis juhtus?“ Nii et ma rääkisin talle kõik ära ja selle järel läks mu naine ise elutuppa palvetama. Kuulsin, kuidas ta Jumala poole hüüdis, et ka tema võiks sarnast õnnistust kogeda.

Järgmisel päeval, hingamispäeval, tajusin jutlusta­des Jumala väge. Sel päeval tegid mitu inimest otsuse Kristuse kasuks. Hiljem küsis üks mees: „Pastor, kas sinuga juhtus eile õhtul midagi?“ Hämmingus, küsisin vastu: „Miks sa nii arvad?“ Ta ütles: „Ma tean, et eile õhtul pidi sinuga midagi juhtuma. Kogu selle aja, kui sa jutlustasid, nägin, kuidas su nägu säras.“ Kui jagasin temaga juhtunut, ütles ta: „Issand on sinu juures käi­nud.“ Sellel aastal andis 37 inimest oma elu Jeesusele. Ja järgmistel aastatel on olnud sadu, kes on Kristuse kasuks otsustanud. Kiidetud olgu Issand Jeesus!
 

Palvesoovitusi  

  • Palun juhi mind kõigesse tõtte, et võiksin alati teha neid asju, mis on Sinu silmis meelepärased. Palun, et Su Püha Vaim ütleks mulle, mida Sa tahad, et ma teaksin ja jagaksin. Luba, et mu veendumused ja südamekoormad tuleksid Sinu südamest, mitte mu enda isekatest kalduvustest.
  • Me palume, et meie armsatele, kes on usust taganenud, tuleks jälle meelde, mida tähendas olla Sinuga ühenduses, ja nende südames tekiks igatsus Sinuga taas kokku saada. Aita neil kogeda ja vastu võtta Sinu armastust ja andestust.
  • Issand, palume Sinu kaitset misjonäride üle, kes töötavad ohtlikes paikades.
     

Täismahus palveaja tekstid leiad siit.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat