Detsembri Meie Ajas

Avaldatud 13.12.2019

Aasta viimase ajakirja fookuses on jumalateenistus kui pühalik talitus ja jumalik talitus kui hingamispäevale omane nähtus. Kärt Lazić arutleb: „Jumalateenistust ei saa piiritleda selle ühe tunni või pooleteisega, mis nädala lõpus teiste usklike seltsis kirikus veedame. Meie kogu elu peaks olema vastus Jumala tehtule ja Tema olemusele.” Fookusega kattub servapidi ka seekordne jutlus, milles Andres Ploompuu lahkab külma ja kuuma ja leige suhteid sõnumis Laodikeia kogudusele: „Seega... olla leige tähendab, et me kohaneme meid ümbritseva keskkonnaga. Kui ümbritseva keskkonna temperatuur on 20 kraadi, jahtub kuum vesi lõpuks selle temperatuurini. Ja me teame, et sama juhtub ka külma veega, mis väliskeskkonna mõjul aegamisi soojeneb. Seega on konteksti võtmesõna MUGANDUMINE.”

Liina Lukk kirjutab vanast, ent üha levivamast nähtusest, spiritismist: „Tarkus, mille spiritism annab, on selline tarkus, mille kohta apostel Jakoobus ütleb, et see ei tule „ülalt“, vaid on „muldne, maine, kurjast vaimust pärit“.

Kirjakoha rubriigis arutleb Krõõt Lõbus selle üle, kas ja kuidas me tunneme ka kannatustes ja raskustes Jumala ligiolu: „Psalmist ei luba meile, et kannatusi ei tule, aga ta lubab, et kannatustes on Jumal kohal piiritus külluses.”

Nii Jeesuse tuleku uskujad kui ka uskmatud on ikka aeg-ajalt mõelnud Jeesuse tulekule – rohkema või vähema tõsidusega. Koguduse rubriigis esitatakse taas küsimus, kas Jeesus ikka tõesti tuleb. Vastus keskendub paljuski ajamärkidele, kuid sedastab samas: „Meil ei ole emotsionaalset ja vaimset võimekust istuda ooteseisundis oma tooli serval iga kord, kui paavst järgmise maailmajuhi teed jooma kutsub. Jeesus ei pruugi tulla homme, aga me teame, et alati on kaasinimesi, kes homme meie abi vajavad.”

Jõulukuu puhul uurime, kes olid kolm tarka, kellest on evangeeliumides juttu ja kui palju me neist teame. „Matteus ei keskendu rassile ega välimusele, vaid inimeste muutumisele, kui neil on olnud eesõigus puutuda kokku Jeesusega.”

Seekordses intervjuus liidu töötajaga teeme lähemat tutvust pastor Rein Kalmusega. „Mul on teema ees, võtan piibliteksti ja loen selle läbi, seejärel võtan erinevad tõlked ja võrdlen neid.” – nii kirjeldab Rein oma jutluste ettevalmistamist ja piiblitekstide uurimist ning lisab koguduseelu kohta: „On oluline, et valitseks hea kristlik tasakaal. Mets koosneb puudest, kogudus inimestest. On vaja head administreerimist, aga unustada ei saa ka seda, et inimesed ei ole malenupud. Nad vajavad hoolimist ja head sõna.”

Detsembri ajakirjanumbriga lõpeb Mervi Kalmuse Uue Testamendi kaanon, seekord on vaatluse all Johannese ilmutus: „Ilmutusraamatust osasaamine on kristluse ajaloo pikkadel aastasadadel olnud alati ennekõike kuuldeline kogemus.”

Ajakirjas on lisaks neile veel palju huvitavat lugemist: terviserubriigis saab lugeja teada, kuidas ka 100-aastasena kvaliteetselt elada, pererubriigis on kõne all südamesiirus, noore ema tee juures oleme jõudnud märksõnani revisjon, Silmateras jätkuvad Ülle ja Olle tegemised ning oma viimase epiloogi kirjutab Karin Miller.

Need ja teised teemad jõuavad detsembri ajakirjas lugejani laupäeval, 14. detsembril. Ajakirja üksiknumber maksab 2,50 eurot, ajakirja saab osta nii kohalikest kogudustest kui ka e-poest (ka prf-formaadis).

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat