Trans-Euroopa divisjoni aastakoosolek: aruanded andsid ideid 2020–2025 strateegilise plaani väljatöötamiseks

Avaldatud 2.12.2019, allikas TEDNews

Tavaliselt räägivad divisjoni aastakoosolekul tööharujuhid oma tulevikuplaanidest ja aruannetest. Sel aastl tipnes aruandluse uuenduslik projekt rohkema arutelu ja võimalusega tulevikuplaanidele mõelda.

Esimene etapp oli värvikas ja hoolikalt ette valmistatud tööharude aruanderaamat. Sinna kuulub kolmteist strateegilist plaani, nagu need valmistati ette pärast 2015. aasta peakonverentsi töökoosolekut; nende alusel sai iga tööharu juht hinnata plaanide põhjal toimunud edasiminekut, ent hinnati ja kommenteeriti ka nõrkusi ja tugevusi selles, mida on saavutatud. Iga peatüki lõpetas tööharu juhi hinnang tehtud tööle.

Raamatu saab alla laadida siin.

Seejärel paluti tööharujuhid ümarlaua ümber kiirkohtumistele. Igas lauas oli üks nõukogu liige, kes ei ole divisjoni töötaja, ja sekretär, kes vestluse sisu salvestas. Igas lauas oli aega kolm minutit, et selgitada aruandes olevaid küsimusi tekitanud kohti, seitse minutit arutati tulevikuplaanide üle, arendades välja teemasid, mis võiad praegu tunduda olulised järgmist viit aastat silmas pidades.

Vestlustes räägiti tööharujuhtide prioriteetidest, töökoormusest, eelarvest, eri kultuurilise taustaga unioonide vajadustest ning arenguressurssidest. Nii tööharujuhid kui ka nõukogu liikmed sõnasid, et selline töökorraldus oli pingeline, ent sisukas. Paljud vestlused jätkusid ka pärast seda, kui ümarlauaharjutus läbi sai. Tulemustest on abi divisjoni 2020.–2025. aasta strateegilise plaani raamistamisel.

Teised programmi osad olid tavapärasemad. Raafat Kamal andis enda aruandes ülevaate divisjoni ajaloost ja tänapäeva misjonitööst neid käsitleva dokumentaalfilmiga.

Filmi saab vaadata siin.

Divisjoni peasekretär Audrey Andersson võttis enda aruande kokku sõnadega „kirg kadunud hingede, kirg misjonitöö vastu”. See kirg hõlmab endas arusaamist liikmeskonna dünaamikast. Uurimus näitab, et divisjoni keskmine koguduseliige on 49,4-aastane, ta on ristitud 26,5-aastaselt ning käib kirikus, kus on 50 või vähem koguduseliiget. Üks kolmandik divisjoni liikmeist on olnud koguduse juures alates sünnist, kaks inimest viiest on kogudusega liitunud täiskasvanueas.

Viimase seitsme aasta jooksul on divisjoni kasv olnud 5456 liiget, see on 6,6%. See teeb aasta keskmiseks 0,94%. Nagu aruanded mujalt maailmast näitavad, sõnas Andersson, lahkub „iga kümne ristitu kohta kogudusest 4,4 inimest”.

Divisjoni laekur Nenad Jepuranović üllatas nõukogu liikmeid teadmisega, et alates 2015. aastast on divisjon andnud 2,4 miljonit Inglise naela (umbes kolm miljonit eurot) misjoniprojektideks kogu divisjonis. Siia alla kuuluvad kogudusepistikud, mõjukeskused, noortealgatused, loominguline evangelism. Enamus neid vahendeid eraldatakse igakuistel misjoninõukogu nõupidamistel.

Rahastasmisvõimalusi saab vaadata Adventmisjoni TEDi lehel.

Brexiti ja teiste majanduslike ebakindluste valgel on järgmise aasta eelarve ettevaatlik ja 2019. aasta eelarveridu pole suurendatud. Siiski on ka ettevaatlikus eelarves suurim osa misjonil, jüngerlusel ja koolitustel.

Divisjoni kuulub 22 riiki, nende videoaruanded räägivad ristimistest Küprosel, väga aktiivsetest noortealgatustest Aadria ja Kagu-Euroopa unioonides, palvetegevusi Islandil ja erinevaid tegevusi, millega kogudus tegeleb Briti saartel, Taanis ja Hollandis.

Taani uniooni president Thomas Müller sõnas, et need aruanded on kasulikud kogudusele tema piirkonnas. Teised saavad neid vaadata reedeõhtuse inspiratsiooniallikana.

Kuigi divisjoni aastakoosolek keskendub tegevustele, planeerimisele ja aruandlusele, on osa aastakoosolekust alati ka jumalateenistuste päralt. Aastakoosoleku külaline oli peakonverentsi juht Ted N. C. Wilson,kes jutlustas nii koosoleku avamisel kui ka lõpetamisel.

Võttes aluseks TEDi juhtlause – ühenda, innusta, muuda (connect, inspire, change) –, näitas Wilson, kuidas ühendus Jumalaga tõi esile muutuse uhkes ja enesega rahulolevas Mooseses, kes pidi „vabanema kõigest sellest, mida ta oli Egiptuses strateegilise planeerimise kohta õppinud, ja ise hakkama saama”. Põleva põõsa juures õppis ta sõltumist ja ta võttis vastu Jumala tõotuse olla temaga (2Ms 3:12).

Aruanded, esitlused ja arutlused õhtusöögilauas ning varahommikused jalutuskäigud Montenergo rannas näitavad, et kirg misjonitöö vastu TEDis elab ja et kesksel kohal on olla ühenduses, innustuda ja muutuda – mitte ainult juhtkonna, vaid koguduse liikmeskonna silmis.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat