Trans-Euroopa divisjoni aastakoosolek: esitleti uut raamatut ja uuriti misjonitöö ajalugu ning tänapäeva

Avaldatud 26.11.2019, allikas TEDNews

Trans-Euroopa divisjon (TED) on 90 aastat olnud ülevaatajaks misjoni- ja teenimistööle väga multikultuurses ja muutuvas piirkonnas. Nüüd, 2019. aasta lõpus, divisjoni aastakoosolekuks ilmus lühifilm ja raamat, mis mõlemad näitavad misjonitööd siin piirkonnas alates koguduse sündimisest Euroopas kuni praeguste tegevusteni väga ilmalikustunud ühiskonnas.

Raamat Passion of Mission (Kirg misjonitöö suhtes) on üksikasjalik uurimistöö, mille autor adventajaloolane dr David Trim (pildil vasakult teine) näitab, et misjonitöö on osa Euroopa adventismi DNA-st ja et kuigi kogudusetöö Euroopas algas misjonipõllu nimetuse all, sai see peagi koduks paljudele misjonäridele, kes läksid omakorda tööle Aafrikasse, Aasiasse ja Lõuna-Ameerikasse. Trim ütles, et hinnanguliselt on Euroopa välja saatnud umbes tuhat misjonäri.

„Saata oma parimad ja säravamad talendid misjonipõldudele – see on üleilmset kogudust väga palju mõjutanud, ent see on arendanud ka seda koguduseosa, mis on jäänud koju,” ütles Trim. Divisjoni 90 aasta pikkune ajalugu pajatab lugusid, mis inspireerivad, näitavad, missugune on tõhus juhtimine, ja annavad tänapäeva kogudusele aluse, mille põhjal teha järeldusi ja õppida.

TEDi peasekretär Audrey Andersson (pildil paremalt esimene) naudib ise ajalugu ja väljendas raamatuesitlusel raamatule oma toetust. „See raamat näitab selgelt, et misjonitöö on alati olnud Euroopa adventismi keskmes,” sõnas ta.

Raamatu andis välja Newbold Academic Press ja seda saab soetada Amazoni vahendusel.

Ülevaade raamatututvustusest. 

TEDi president Raafat Kamal (pildil vasakult esimene) valis 2019. aasta aruande vormiks videoformaadi. Seistes Inglismaal Southamptoni kaubasadamas, rääkis ta liigutavaid lugusid TEDi ajaloost, näidates seejärel, kuidas siinsete koguduserajajate vastupidavus ja sihikindlus tänagi misjonitöös aktiivselt esindatud on.

Lugudes räägiti esimestest misjonäridest Ühendkuningriigis, William Ingsist ja John Loughborough’st ning nende sihikindlusest läbikukkumistes. Seejärel rääkis ta Soome talupojast, kes kesk sõda julgeks jäädes päästis kümne mehe elu, kes pidi tapetama tema enda poja tapmise kättemaksuks. Tema andestus murdis vägivallatsükli ning viis selleni, et tema majast sai koguduse kooskäimiste paik.

Viimases ajaloolises lõigus rääkis Kamal kahest ustavast adventõest, kes peitsid natside okupatsiooni ajal oma kodus Lätis juudi poissi. Praegune Poola uniooni president Ryszard Jankowski meenutas, kuidas üheksa tema pereliiget deporteeriti Auschwitzi ja Ravensbrücki, kuna nad pidasid ustavalt hingamispäeva.

Need lood on ajalugu, kuid ka täna tehakse ajalugu – video annab ülevaate tänapäeva misjonitööst ning seob need möödaniku lugudega: kogudus abistab põgenikke, viib läbi kohvikuprojekti, paneb aluse mõjukeskusele, korraldab laagreid, kus ristitakse uusi koguduseliikmed ja rajaleidjate camporee muutis laste elu.

Need lood nii ajaloost kui ka tänapäevast näitavad, et kuigi misjonitöö on keeruline, juhtuvad imed, kui seda tööd tehakse visalt, koostöös Jumalaga ja tahtliku meelega.


On lootus, et ei raamat ega film jää pelgalt huvitavaks ajalooliseks dokumendiks, vaid innustavad ja annavad jõudu TEDi koguduseliikmetele, et sütitada neis kirg misjonitöö vastu.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat