Trans-Euroopa divisjoni naistöötajad said kokku retriidil

Avaldatud 20.11.2019, allikas TEDNews

Inspireerivad kõned, toimekad töötoad ja kasulik võrgustumine, kuid ennekõike aeg! Trans-Euroopa divisjoni naispastorid, piiblitöölised ja kogudusejuhid osalesid 15.–18. novembril Montenegros toimunud TEDi naistöötajatele mõeldud retriidil.

„See oli väga vajalik retriit, täis osadust, optimismi, energia taastamist ja positiivseid ning ülestõstvaid sõnumeid, aga ka aeg mõelda sellele, kui keeruline on olla koguduse teenistuses naine,” sõnas Taani uniooni noortejuht ja peasekretär Marianne Dyrud.

See oligi TEDi pastoraalse töö juhi Patrick Johnsoni sõnul nädalavahetuse eesmärk. Ta oli üks neist viiest mehest, kes retriidil koos 110 naisega osalesid.

„Uued sõprussuhted luuakse selleks, et need saaksid jätkuda edaspidises elus, kui nende eest hoolt kantakse,” ütles Johnson, lisades, kui oluline oli naistele nii meeldivate kui ka ebameeldivate kogemuste vahetamine. Plaanis on luua online-foorum, mis pakuks naissoost töölistele veelgi enam tuge.

„Meil on olnud siin paindlik programm, mida oleme saanud vastavalt vajadusele kohendada,” ütles Johnson. Hingamispäeval viis see, kui üks pastor jagas oma kogemust, mil nad koos abikaasaga pidid kogema kaotust, tavapärase jumalateenistuse lõppemise asemel rühmaaruteludeni ja koos palvetamiseni.

TEDi peretöö juht Karen Holford ütles, et teda „rabas enim see, kui palju abi on koos veedetud ajast, kui miski muu ei ole häirimas. Mida enam aega me koos olime, seda sügavamaks muutusid meie vestlused, kuna naised jagasid oma rõõme ja raskusi, oma küsimusi ja unistusi.”

Nädalavahetuse kõneleja oli Soomest pärit ja serblasega abiellunud Marjukka Ostrovljanović, mõlemad abikaasad töötavad praegu pastorina Serbias. Rääkides teemal „Jumal on nii hea”, jutustas ta Iiobi loo varal, kuidas Iiob tajus, et Jumal on väga kaugel, ning tõi välja asjaolu, mis viitab raamatu 42 peatüki kestel ebavõrdsusele: Iiobi teiste laste seas said tema tütred päranduse koos poegadega, esimesed tütred pärandust ei saanud.

Veel rääkis ta, kuidas Deboora oli see, kes tegi õigust ja seetõttu nimetati teda õnnistatuks, kuidas Jael astus välja oma abikaasa vastu, kui see Iisraeli reetis, kuidas Jesaja 49. peatüki messiaanlikke peatükke saab kohandada meie eluga, isegi kui kutse, mille kohta meie teame, et see on Jumala kutse, on teiste poolt vastuvõetamatu. Rääkides oma tunnistuse põhjal – kolinud Soomest teistesse kultuuridesse, mis ei kaasa mõlemat sugupoolt –, meenutas ta oma küsimust: „Kas ma tõesti tahan sellises koguduses teenida?”
Vastus sellele küsimusele tuli kolleegilt, kes töötab peakonverentsis: „Ole tugev. Kogudus ei kutsunud sind, Jumal kutsus.” Pastor Ostrovljanović tuletas naistele meelde Jesaja 49:1 salmi: „Issand on mind kutsunud emaihust.”

„Mulle meeldis viis, kuidas ta nii tuntud piiblilugudesse läks, võttes meid endaga sinna kaasa,” sõnas TEDi naiste- ja lastetöö juht Clair Sanches-Schutte. „See oli tõeline õnnistus.”

Isiklikud ja jutustavad kõned olid ka teiste kõnelejate stiiliks. TEDi peasekretär Audrey Andersson kasutas droonikaadreid, näitamaks, et Jumala vaade on meie omast kõrgem ja et Tema toob tõotuse ja lootuse ka sellisesse loosse nagu Hagari lugu.

Ainuke meespastor, kes sel nädalavahetusel kõneles, oli Daniel Duda. Tema esitlus „Piibli kui loo lugemine” aitas naistel näha, et teksti taga peituv lugu võib anda 21. sajandi inimestele palju teavet, nagu ka salmi kontekst. See kehtib eriti keeruliste piiblisalmide kota, mis eraldi võetuna paistavad ülejäänud Pühakirjaga vastuollu minevat.

„Mind puudutas jumalateenistuste, arutelude ja kogemuste vahetuse ehedus ja avatus,” sõnas TEDi president Raafat Kamal. Ta oli retriidil jälgijana, näitamaks oma toetust nii neile naistele, kes teenivad divisjonis pastoritena, kui ka neile, kes on piiblitöölised või koguduse ametnikud.

„Siin oli väga palju positiivset energiat, mida ma väga harva muudel kokkusaamistel, kus osalen, näen,” ütles Kamal. „Me täname Jumalat kõigi nende naiste eest, kes töötavad TEDis. Nad on Jumala silmis ja Tema teenimises hinnaline väärtus.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat