Maranatha tähistas 50. aastapäeva

Avaldatud 30.9.2019, allikas Adventist Review

Maranatha vabatahtlike rahvusvaheline organisatsioon tähistas 50. aastapäeva, pidustused toimusid 19.–20. septembril Ameerika Ühendriikides Californias.

Seitsmenda päeva adventistide koguduse toetav teenistus, mille eesmärk on toetada kirikute ja koolide ehitamist ning veekaevude puurimist kogu maailmas, vaatas oma iga-aastasel koosolekul tagasi ajalukku, mil Jumal on läbi aastate juhtinud.

„Üks asi, mis ei ole aastakümnete jooksul muutunud,“ sõnas Maranatha president Don Noble, „on see, et Jumal on ustav, Ta on Maranathale ustav olnud. Me oleme seda ikka ja jälle tunnistanud.“

Maranatha algatusi on lihtne näha ja neid on palju. Esimese misjonireisi korraldas John Freeman oma perega, see oli Bahama saartele, kus ta oma nägemuse ellu viis.

Numbrid on muljetavaldavad. Alates 1969. aastast on Maranathas vabatahtlikuna töötanud üle 85 000 inimese, tegutsenud on 2170 misjonimeeskonda 88 riigis. Nende projektidega on ehitatud 11 229 uut hoonet ja puuritud üle tuhande veekaevu. Kokku on ehitatud 9079 kirikut ja 3110 kooli.

Kuid numbrid ei räägi kogu lugu. Maranatha pole üksnes ehitanud hooneid, vaid muutnud elusid ja kogudusi.

„On tõestatud, et pärast seda, kui Maranatha on mingis riigis tööle asunud, hakkab sealne kogudus kasvama,“ sõnas Noble.

Maranatha kohalolu uuendab koguduseliikmeid, ütles Ida-Keenia koguduse juht Samuel Makori. „Ma olen näinud, kuidas tänu Maranathale inimesed ja kogudused oma mugavustsoonist välja tulevad ja maapiirkondadesse appi lähevad. Maranatha teenistus on meie liikmetele motivaatoriks,“ ütles ta.

Maranathal on aja jooksul olnud oma katsumused. Organisatsioon rajati ajal, mil adventkoguduse toetavaid teenistusi oli vähe. Viimasel paaril aastakümnel on selliste teenistuste arv kasvanud ja Maranatha seisab küsimuse ees, kuidas nii paljude toetavate teenistuste reas püsima jääda.

„Ma arvan, et vajadusi on palju ja võimalusi teenida jagub igaühele,“ ütles asepresident Kenneth Weiss. „Meie teenistuse juhtimine on väga läbipaistev ja meil on võimalus näha kiiresti tulemusi.“ Samal ajal annab Maranatha rajajate põlvkond töö edasi uuele põlvkonnale ja peab jõudma noorteni, et oma toetajate baasi aktiivsena hoida.

„Järgmise paari aastakümne väljakutse on kaasata millenniaale, et nad meie teenistust toetaksid,“ ütles Weiss. „Kui Maranatha alustas, olid selle toetajad peamiselt noored ja pensionärid. Nüüd on olud tasakaalustatumad ja ka paljud keskealised pereinimesed on meie teenistuse toetajad.“
Selle suundumuse üks osa on see, et Maranathal on ka pereprojekte, milles töötavad terved pered. „Pereprojektid on väga populaarsed,“ sõnas Weiss. „Kui me selle registreerimise avame, siis täitub nimekiri väga kiiresti. Ja inimesed, kes on juba meie töös osalenud, on meie parimad reklaamijad, sest nad näevad, et Maranatha muudab nende ja teiste inimeste elu.“

Vaatamata Maranatha muljetavaldavatele saavutustele on veel palju teha, sõnas Maranatha projektide asejuht Kyle Fiess. Ta rääkis teenistuse tööst Zambias, riigis, kus statistika järgi on iga kaheteistkümnes inimene seitsmenda päeva adventist.

„2018. aastal palusid kogudusejuhid Maranatha abi Põhja-Zambias, piirkonnas, kus üle 3000 koguduse on ilma paigata, kus jumalateenistusi pidada,“ ütles Fiess. „Nüüd, kui Maranatha seal tegutseb, oleme aasta lõpuks ehitanud 80 kirikut. See on vaid üks tilk meres,“ tunnistas ta.

Praeguste arengute juures on oluline saada kaasatud, sõnas Elevandiluuranniku Maranatha president Gilberto Araujo. Maranatha plaanib oma esimese sealse projekti alguseks 2020. aasta veebruari. Araujo on neile võimalustele mõeldes põnevil.

„Me soovime näha, mida Issand seal meie abiga teeb,“ ütles ta ja kutsus inimesi üles end Elevandiluuranniku projekti kirja panema. „Me ei soovi kuulda lugusid, me soovime koos teiega looks saada,“ ütles ta.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat