Kogupereüritus „Talvele vastu“ üllatas kontserdiga

Avaldatud 11.9.2019, autor Helis Rosin

Pühapäeval, 8. septembril toimus üheteistkümnendat aastat järjest Põltsamaa seitsmenda päeva adventkoguduse hoovis kogukonnale suunatud kogupereüritus „Talvele vastu“, mida külastas päeva jooksul umbes 400 inimest. Nagu varasematel aastatel, pakuti ka tänavu tasuta teise ringi asju (riided, jalanõud, raamatud, kodutarbed, voodipesu, mänguasjad jne). Lisaks oli raamatulaud vaimuliku kirjandusega, kohvikunurk, laste mänguala ning siseruumis oli avatud Annely Kaasiku juuksurituba.

Õuele oli paigutatud ka kontserdiala, kus keskpäeval võtsid koha sisse Airi Allvee ja Rein Kalmuse kvartett, koosseisus Rein Kalmus (klahvpill), Kristjan Kalmus (flööt), Karl Allikvee (viiul) ja Susanna Soosaar (basskitarr). Vabaõhukontserdil tuli ettekandele mitmekesine repertuaar: oli noppeid nii vaimulikust muusikast kui ka Eesti klassikute varasalvest. Vokaal- ja instrumentaalmuusika ettekannete vahele rääkis laulja oma mõtetest ja kogemustest ning ka sellest, kuidas üks või teine laul on tema jaoks tähendusrikkaks saanud.

Allvee, kes töötab Raplamaal muusikaõpetajana, tõdes, et kaasaja muusikaõpikud sisaldavad lisaks uudisloomingule ka neid ilusaid laule, mida vanem põlvkond teab ja armsaks peab. Üks sellistest esitamisele tulnud lauludest oli Kustas Kikerpuu „Kannikesed emale“, mis muutus Airi Allvee jaoks tähendusrikkaks kümme aastat tagasi, kui ta ise juba ema oli.

Lauljatar tunnistas, et lisaks laulmisele meeldib talle ka raamatuid lugeda ning ta jagas mõningaid mõtteid pooleli olevast C. S. Lewise raamatust ka publikuga. Ta julgustas kuulajaid külastama ka vaimuliku kirjanduse lauda, kust sai lugemisvara kaasa võtta. „Need on head raamatud, neid tasub lugeda,“ innustas ta.

Õnnelikum elu

Airi Allvee rääkis, et temast sai aasta tagasi adventkoguduse liige ning seetõttu on tema repertuaari lisandunud ka vaimulikke laule. Ta möönis, et paljud tema sõbrad-tuttavad ei mõista, miks ta elus sellise kannapöörde tegi. „Ma ei oska neile ise ka seda hästi seletada, aga ma võin öelda, et ma olen palju õnnelikum koos Jumalaga. Minu südames on nüüd rahu isegi siis, kui minu ümber seda ei ole,“ selgitas ta.

Pastori ja muusiku Rein Kalmuse koostöö Airi Allveega sai alguse tänavu suvel, kui esineti ühel laval Türi kodukohvikute päeva raames. Kalmus tõdes, et kogudusetööga kaasneb koostegemise rõõm, sealhulgas ka koos muusika tegemise rõõm. Nii pidasidki muusikud pärast kontserti juba tulevikuplaane, kuidas koostööd võiks jätkata.

Kontserdiga paralleelselt toimus hoovi tagaosas lasteprogramm. Suurepärane tandem – Maarika Maurer ja Helena Nõmmik – meisterdasid ja mängisid lastega, samuti sai ka mänguasjadega lustida ja oma lemmiku koju kaasa võtta. Helena Nõmmik tõdes, et lapsed olid väga tublid ja koostöövalmid. Mängude lõppedes said osalejad valida loosipaki, mille olid ostnud ja komplekteerinud perekond Maarika ja Märt Maurer.

Kogupereürituse „Talvele vastu“ eestvedaja Eha Põldaru tõdes, et juuksurit külastas tänavu sama palju inimesi kui varasematel aastatel, samas oli külastajate seas neidki, kes ei tulnud vajaduse pärast midagi saada, vaid lihtsalt kontserti nautima või mängima.

Osalejatele jagati ka infovoldikuid kord kuus toimuvale teeõhtule piibliringis. Esimesel kohtumisel, 11. oktoobril kell 18 käsitletakse teemat „Tänulikkus inimese elus“.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat