Elva koguduse 25 aastat

Avaldatud 17.9.2019, autor Maia Hõlpus, allikas Meie Aeg

1. märtsil 1994. aastal alustas evangelist Ülo Pärna Elva kinomajas evangeelset seminari „Mida räägib Piibel“. Peale mõnekuulist seminari jäi seitsmekümnest osalejast kokku käima paarkümmend huvilist, kes moodustasid esialgu Tartu koguduse Elva grupi. Malle, Toomase ja Priidu ristimine toimus 29. aprillil 1994, aasta lõpus ristiti Maia ja Arvo ning 1995. aasta algul Lea ja Ebe. Hingamispäeva jumalateenistustel käidi Tartu koguduses, aga õhtupoolikuti koguneti Elvas. Veidi hiljem alustati Elvas kogudusevanem Ilja Stepanovi õhutusel oma jumalateenistustega ja peagi registreeriti juba omaette kogudus. Kuna Elvas oli teenistustel vähemalt kümme last, siis alustati kohe ka laste piiblitundidega Liidia Stepanovi eestvedamisel. Esimesed kaks aastat käidi Elvas koos Liidia ja Valeri kodus Kure tänavas. 

Märtsis ja aprillis 1996 pidas Ülo Pärna Elva kinomajas veel teisegi evangeelse seminari. Peale seminari ristiti Niina ja Õnnela. Hingamispäeva pärastlõunad veedeti Elva ümbruse kaunis looduses koos lugedes, lauldes ja mängides. Alati pöörati tähelepanu ka lastele. 1996. aasta maikuus saadi kogudusele kooskäimiseks ruumid Elva Metsamajandi kontorihoone III korrusele. Traditsiooniks muutus laste õnnistustega kooliteele saatmine augustikuu lõpus. Kuna koguduses oli musikaalseid inimesi, siis moodustus neljast mehest ja neljast naisest väike segaansambel. Esialgu oli selle juhendajaks Valeri Stepanov. Jumala­teenistusi ilmestati aktuaalsetele tähtpäevadele (näiteks vabariigi aastapäev, emadepäev, tarkusepäev, lõikustänupüha, jõulud jne) tähelepanu pöörates. Osaleti üle-eestilistes laagrites nagu rajaleidjate, noorte- ja perelaager. Külastati ka Viljandi kogudust ja Abja-Paluoja gruppi, kus teenis pastor Ülo Pärna.

1997. aasta septembrikuus öeldi Elva Metsamajandi rendiruumid kogudusele seoses omanikuvahetusega üles. Uued ruumid leiti peagi linna äärde Elva EPT kontorihoone III korrusele. Seal peeti jumalateenistusi kaks aastat ning seejärel saadi Peakonverentsist toetust oma palvela ostmiseks. Ruumid leiti 1999. aasta lõpul perekond Johansoni elumaja II korrusele. See oli Taevaisa juhtimine, et just äsja oli pool maja Palu tee 2 vabaks jäänud ja koguduseliikmetel oli võimalus vajaminevast summast puuduv 25% kokku panna ning maja II korrus palvelaks ära osta. Kaks kuud kulus aega remondiks kogudusevanem Kalev Liidemaa juhtimisel ja seejärel võidi koguneda avajumalateenistusele. 

Alates koguduse 5-st aastapäevast 1999. aastal hakati tähistama aastapäevi, sageli kaasates teisi muusikuid ja ansambleid Tartu, Võru, Viljandi ja Põltsamaa kogudusest.  

Kuni 2001. aasta oktoobrini teenis Elva kogudust pastor Heino Lukk, kes oli samal ajal ka Tartu koguduse pastor. Järgneval kolmel aastal oli Elva koguduse pastoriks Tõnu Jugar. Dirigent Ehteliga tutvumisel hoogustus segaansambli tegevus. Traditsiooniks said jõulukontserdid Elva Raekojas ja gümnaasiumis koos Elva linna segakoor Avega. Paaril korral esitati jõulukontserte Tartu kirikus, külastati ka Uderna, Kodijärve, Kastre, Saverna ja Sangaste Hooldekodu. 

2004. aasta suvel ristiti maalilises Pühajärves Kätlin. Oktoobris 2004 toimus pastorite vahetus – Elvasse saadeti teenima pastor Rein Kalmus. 2005. aasta märtsikuus ristiti Katrin. Novembris 2005 külastati Rakvere kogudust, kus Elva ansambel andis kontserdi. Õhtupoolikul osaleti ka Aruküla grupi jumalateenistusel. 2006. aasta juuli algul külastati Sankt-Peterburgi adventkogudust, kus Elva koguduse segaansambel andis kontserdi. 2006. aasta juuli lõpus valmistas Elva kogudus Kätlini ja Marko pulmapeoks etenduse mustlas­laagrist. Seoses Elva Väike­lastekodu külastamisega hakkasid lastekodulapsed osalema adventkoguduse laste piiblitundides. Lapsi oli viiest kuni kümneni ja viimased käisid veel 2016. aastal, ent siis nad kahjuks enam ei tulnud. 

Vana aasta viimasel õhtul oldi harjutud kogudusena koos olema kellegi kodus. Perekonniti olid ette valmistatud kavad, millega teisi lõbustada. Tehti nii lühinäidendeid kui viktoriine ja mõistatuste ära­arvamisi. Peale värskes õhus uue aasta vastuvõtmist algas tavaliselt piiblitundmise lõbus mäng. Vähemalt viimasel kümnel vana-aasta õhtul on Elva kogudusel heaks traditsiooniks olnud looduses lõkketule ääres glögi juues möödunud aastat meenutada. 

2008. aasta algul pidasid Norrast pärit Stine ja sakslanna Jenny Elvas piibli- ja terviseseminari. Loengud toimusid nii oma palvelas kui ka kultuurikeskuses ja raamatukogu kaminasaalis. 2008. aastal viis pastor Rein Kalmus kultuurikeskuses läbi piibliseminari „Teeõhtud piibliringis“. 2009. aasta 10. juulil andsid ristimistõotuse Mooris ja Andres. Nädala pärast sõitsime lodjaga „Jõmmu“ mööda Emajõge, tähistamaks Anne juubelit. 24. juuli äikeselisel pärastlõunal ristis pastor Rein Kalmus Paisjärves Kaja. Peale ristimist jooksid järve kolm valget labradori retriiverit justkui inglid. 

2009. aasta oli Elva kogudusele viljakas aasta: sündis neli last – Remo, Eliise, Kevin ja Tambet. 

1. mail 2010 andis pastor Rein Kalmus koguduse üle pastor David Nõmmikule. Davidi abikaasast Allast sai segaansambli uus dirigent. 
5. mail 2012 astuti ansambliga üles Elva linna kodukandipäeval. 
17. novembril külastati Helsingi adventkogudust, viies külakosti nii sõna kui muusikaga. 2012. aasta jõulude ajal anti koos Elva baptistikoguduse kooriga kontsert Otepää Palveränduri koguduses. 

2012.–2013. aasta sügis-talvisel perioodil osaleti hoogsalt võrkpalli­treeningutel. Mitmel aastal võeti 
osa üle-eestilisest piibli- ja palli­päevadest. 

2013. aastal võttis Ilja oma südameasjaks õpetada noori kogudusele lähenejaid. Piibli põhitõdedega tutvumisel osales kolm kuni neli inimest. 28. juunil 2013 kulmineerusid Anna, Ülle ja Avo õppused Jumalaga lepingu sõlmimisega. Ristimine toimus meile juba tuttavas Elva Pais­järves ja ristijaks oli pastor David Nõmmik. 

2013. aasta septembrist sai Elva kogudus endale uueks pastoriks Vitali Mirošnitšenko. Vitali on nii Elva kui ka Valga koguduse pastor praeguseni. 2013. aasta 3. novembril ühendasid oma elud Zinaida ja Avo, andes abielutõotuse. Laulatajaks oli pastor David Nõmmik, kellel on õigus paare ka registreerida. 

24. aprillil 2014 ühinesid Elva kogudusega ristimise teel Elina ja Karl.  Elvas oli segaansambli kõrvale moodustunud bänd akordionistist, kolmest kitarristist ja neljast lauljast. Harjutused toimuvad igal nädalal, samuti teenitakse koguduses peaaegu igal hingamispäeval muusika ja lauluga. 9. augustil 2014 koguneti ühel hingamispäeval David Nõmmiku kodus Valgamaal Karulas ilusas looduses. 20. augustil matkati süstadega mööda Ahja jõge ja pärast söödi forelli Karilatsi kalakasvanduses. 

7. augustil 2016 oldi kogudusega tunnistajaks Ülle ja Andrese laulatusel Luke mõisas. Koguduse inimesed täiendasid muusikarepertuaari oma lauludega ning Liidia ja Valeri esitasid abielupaari kasvamisest armastuses näidendi „Kuldnokad ja rästad“. 

2016. aasta 1. septembril alustasid kooliteed Elva koguduse lapsed Remo, Eliise, Kevin ja Tambet. Kogudus saatis nad õnnistussõnadega kooli. Samuti saadeti Leif 12. novembril õnnistamisega reisile Austraaliasse. 2016. aastal sündisid koguduse lapsed Brielle ja Mila. 

26. novembril 2016 külastas Elvat Tallinna III koguduse ansambel 
A capella. Kontsert anti ka Elva Raekojas linna rahvale. 

15. märtsil 2017 sündis Karoliine, kes on koguduse rüpes olnud peaaegu igal hingamispäeval ja lisaks veel teisipäevaõhtustel palvekoosolekutel. 

29.-31. juulil 2017 võttis Elva kogudus osa Valgemetsas peetavast perelaagrist. Reedeõhtune muusika­programm oli Elva koguduse bändi sisustada. Peale laagrit jalutati Taevaskoja matkarajal. 

4. augustil 2017 leidis aset Kristi ristimine Elva Paisjärves. Ristijaks oli pastor Vitali Mirošnitšenko. 

Heaks harjumuseks on saanud, et sünnipäevalastele lauldakse hingamispäeviti nende soovil mõni laul ja seejärel õnnitletakse.

21. juulil 2017 peeti koguduse jumalateenistust looduses Valgjärve laululaval. Muusikaga teenis bänd. Pealelõunal oli võimalus kuulata­vaadata Valeri ja Liidia reisimuljeid Malaisiast ja Austraaliast. Õhtupoolikul katsuti jõudu piibliviktoriinis, jalutati looduses ja värskendati end Valgjärves. 

25. mai 2019. aasta jumalateenistuseks koguneti Võrtsjärve äärde Trepimäele tähistamaks koguduse 25. aastapäeva. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat