Uskudevaheline üksteisemõistmine ja ramadaani lõpetamine Horvaatias

Avaldatud 24.7.2019, allikas TEDNews

Seitsmenda päeva adventistide südames on eriline missioon. Koguduse algusaegadel tundsime soovi jagada adventsõnumit kaugemal kui vaid Põhja-Ameerikas Uus-Inglismaal. Misjonärid suundusid Euroopasse, Aafrikasse, Aasiasse – maailma kaugeimasse nurkadesse.

Nii on ka täna, kuid 21. sajandil nõuab misjonitöö teistmoodi lähenemist. Paljudel puhkudel on misjonipõld meie juurde tulnud. Meie naabruses elavad erineva taustaga inimesed, kellega suheldes peame ehitama sildu, looma sõprust ja otsime viise, kuidas jagada Piibli sõnumit, mida ise kalliks peame.

Horvaatia adventistide jaoks sai osaks sellest protsessist kutse tähistada koos islamikogukonnaga 4. juunil ramadaani lõppu. Horvaatia usuvabaduse ühenduse peasekretär pastor Dragutin Matak osales Horvaatia islami usukogukonna mufti dr Aziz ef Hasanovići kutsel erilisel ramadaani festivalil.

Ramadaani vaimus rõhutasid kõik kõnelejad heade suhete olulisust. Pidustustel osalenud inimesed said teada, et ramadaani jooksul ei söö usklikud päikesetõusust kuni päikeseloojanguni mingisugust sööki ega joo midagi, ka vett, hoiduvad seksist ja suitsetamisest. Erilist tähelepanu pööratakse mõtete ja tegude puhtusele, nii et välditakse igasugust valet, tagarääkimist, iha.

Pärast mufti Aziz ef Hasanovići sissejuhatavat tervitust ja kõnesid paastu kohta tervitasid kohaletulnuid ka Zagrebi linnapea, parlamendi asespiiker, peaminister Andrej Plenković ja president Grabar Kitarović.

Pastor Matak sõnas, et oli muljetavaldav vaadata, kuidas poliitikud istusid koos saadikute ja erinevate usukogukondade esindajatega kõrvuti vaatamata oma erimeelsustele. „Sellised sündmused toovad inimesed kokku ja lõppeks on Jumal meie kõigi Looja ja Isa, nii et me kõik oleme vennad ja õed,” ütles ta. „Mida lähemale me tuleme Temale, seda lähemale tuleme ka üksteisele.”

---

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse peakonverentsi usuvabaduse ja avalikkussuhete osakond on avaldanud dokumendi Understanding Interfaith and Interchurch Relations (Uskude- ja kogudustevaheliste suhete kohta), inglise keeles saab seda lugeda siin

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat