Valminud on uus plaat – „Mehed ja Jumal”

Avaldatud 14.6.2019

Laupäeval, 15. juunil kell 16.00 esitletakse Tallinnas metodisti kirikus uut CD-d, millel pealkirjaks „Mehed ja Jumal”. Plaadil teevad muusikat Toomas Lukk, Sander Kalmus ja Joosep Tuvi, lisaks neile teevad kaasa Kärt Lazic, Miia Liisa Tuvi, Rein Kalmus ja Daniel Reinaru.

Toomas ja Joosep on duetina laulnud umbes viisteist aastat, hiljem liitus nendega ka Sander. Aastatega kogunenud parimatest lauludest pandi paari aasta eest kokku kontsert-kava, mille sisuks kristlase teekond ja pealkirja idee laenati laulust „Mees ja Jumal“. „Algul mõtlesime, et teeme toreda õhtu Tartus. Kuna reklaam oli advent.ee-s üleval, tuldi ka ümberkaudsetest linnadest  kuulama, nii hakkasid küllakutsed tulema,” ütles Toomas. Selle kavaga on käidud ka Soomes.

Kavva valitud ja ka plaadile pääsenud laulude kohta sõnas Joosep, et kuna koos on lauldud aegade algusest, siis on kogunenud palju laule. „Pidama on jäänud sellised laulud, mis on meile endale meeldinud, need on omaks tehtud, need on meiega kokku jäänud. Plaadil on kaks laulu, mille Toomas on tõlkinud inglise keelest, kaks laulu on Toomase originaallooming, kolm laulu on Eesti kaasaegsetelt autoritelt ja siis on ports vanemaid tõlgitud laule, mida praegu väga palju ei laulda, need oleme teinud uutmoodi,” rääkis Joosep. 

Mõte laulud plaadile laulda oli Toomase sõnul Joosepi mõte. Toomas: „Kui me oleme juba teinud ja harjutanud, siis oleks kahju, kui see töö ja vaev läheks raisku. Mõtlesime, et proovime. Selle protsessi käimasaamine võttis omajagu aega.” Sobiva stuudio kontakt saadi Janne Kütimaalt ja alates sellest hakkas plaan ka kuju võtma. „Stuudiosse läksime jaanuaris, salvestamine võttis viis kuud aega. Käisime stuudios kaks kuni neli korda kuus. See oli üsna nauditav kuid pingutust nõudev protsess. Me ei kiirustanud stuudioajaga,” meenutas Joosep. 

Plaadil olevat muusikat kirjeldab Joosep kui rahulikku ja Jumalale lähendavat. „Plaadil on meile kõige hingelähedasemad laulud. Need lähevad kokku selle tundega, mida tahame kristlasena luua või tunneme ise. Muusika on rahulik ja hea sõnumiga, selline, mis peaks inimesele pakkuma rahuliku hetke, mil saab aja maha võtta, kuulata ja mõtelda. See on ülesehitav muusika.” 
Toomas lisas: „Valisime välja laulud, mis meile endale enim meeldisid,  ja nüüd said nad mälestuseks ka plaadile.”

Plaat „Mehed ja Jumal” on salvestatud Estvox helistuudios Daniel Reinaru kaasabil, väljaandja on Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit. Plaadi saab endale soetada laupäevasel 40. peakoosolekul, kohaliku koguduse kirjanduslauast või kristlikest raamatupoodidest.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat