Suhted, seks ja raha – tänavuse perelaagri võtmesõnad

Avaldatud 4.6.2019

Tänavu toimus perelaager mai viimasel ja juuni esimestel päevadel. Teemaks oli „Suhted, seks ja raha”. Laagri korraldusmeeskonda kuulusid lisaks liidu peretöö juhile Allan Randlepale Marge Randlepp, Ruth ja Veljo Lobjakas, Annely Kaasik, Angelika Käsk ja Silvia Kirsch. Allan lisas, et laagri kordaminekusse panustajaid oli lisaks neile inimestele veel väga palju.

Laager algas, nagu juba tavaks saanud, reede õhtul kahe paari lugudega sellest, kuidas kunagi kokku saadi. Oma lugu jagasid Annely ja Toivo Kaasik ning Hellevi ja Marc Walker. Juba kuus aastat on perelaagris kuulatud abielupaaride lugusid, mis on ka väga huvitavad. Allan sõnas, et selliste paaride leidmine, kes on nõus endast rääkima, on järjest raskem. „Kuue aasta jooksul on paras arv paare juba rääkinud,” ütles Allan ning lisas, et need paarid peaksid olema inimesed, kes võiksid olla eeskujuks.

Nii laupäeva kui ka pühapäeva hommikul oli kavas hommikuvõimlemine ja hommikupalvus. Hingamispäeval jätkus päev piiblitunni ja seejärel jutlusega, mille pidasid isa-tütar Kimmo ja Evita Ilola Soomest. Nad jutlustasid vaheldumisi, olles laagriliste ees koos. Allan: „Nende kõne mõte oli suhete hoidmine, nii lähisuhtes kui ka laiemalt. Armastada üksteist – nagu Jeesus ütles – see nõuab teadlikku lähenemist ja märkamist, see ei tule enamasti loomulikult. Tuleb märgata ja ennast avada, olla valmis oma mugavustsoonist välja tulema.”

Pärast lõunasööki said soovijad minna Loodi Põrguoru matkarajale, kuhu Epp ja Mia olid peitnud maastikumängu küsimused piiblilugude põhjal.

Pärastlõunal sai iga laagriline valida kolme töötoa vahel; töötubasid tehti kaks korda, nii et igaüks sai osaleda kahes töötoas. Evita Ilola töötoa teema oli intiimsuhted, millele keskendus ka tema kõrgkooli lõputöö. Kimmo Ilola rääkis rahast ja rahust, sellest, kuidas rahaga rahuliku südamega ringi käia. Annely Kaasik ja Ruth Lobjakas viisid läbi PREP-i töötoa. Mairo Tutk tegi lastele lõkke meisterdamise töötuba.

Töötubade ajal oli oma programm ka lastele. "Ruslan Karlov tuli kohale spetsiaalselt selleks, et teha lastele maalimistundi, Annika Kaljuve juhendas meisterdamist, Eric Richard Kogerman korraldas lego töötuba."

Õhtul said nii laagrilised kui ka inimesed kodus arvuti taga nautida Hellevi Walkeri kontserti. Kontserdil astus üles ka kunagine ansambel D-duur. Allan nimetas seda kirikukogemust eriliseks, kuna Nuutsaku puhkekeskuses on valminud uus kirikuhoone, millest avanev vaade metsale on imeline ja kõlas kontserdiga väga kenasti kokku. Ka kontserdi ajal oli lastele oma tegevus: iga soovija sai endale näomaalingu.

Kes soovis, sai õhtul vaadata filmi „Intervjuu Jumalaga”, kes soovis, sai nautida sauna.

Pühapäeva hommikul olid samuti kavas töötoad. Ivo Käsk pidas töötuba seksist ja magamistoa suhtlemisest – kuidas seksist omavahel häbenemata rääkida ja asjus omavahel kokku leppida. Allan rääkis rahakotilekkest ja kuidas seda peatada ning Siiri ja Härmo Pant rääkisid emotsionaalsest söömisest, jagasid retsepte ja koos maitsti erinevaid taimetoiduroogasid. Ruth tegi teismelistele seksuaalsuse töötuba.

Laagrile ja selle tänavusele teemale tagasi mõeldes ütles Allan, et esialgu kui teema koos sõnastati, tekitas see kõhklust ja põnevust, et kuidas inimestele see teema sobib. Aga nüüd, kui inimesed andsid laagris tagasisidet, tuli välja, et on vajalik neil teemadel rääkida. „Kiriku kontsekstis ei osata sageli rahast rääkida; kui räägitakse, siis annetustest ja kümnisest, aga kuidas mõistlikult rahaga ringi käia, sellest ei räägita. Ainuke mõistlik viis on ära anda,” rääkis Allan ja lisas, et sellest on vaja rohkem rääkida.

Sama on Allani sõnul seksuaalsusega. „Eesmärk on hea asi veel paremaks saada. On ka päris palju probleeme selles vallas. On vaja rääkida oma ootustest ja sellest, kuidas lahendus leida, nii et seda teemat tuleks veel käsitleda.”

Lisaks täiskasvanute programmile on alati olnud eesmärk ka lastele erinevaid tegevusi pakkuda. Allan: "See on üks eesmärke olnud: et oleks sisustatud ka paralleelne lasteprogramm, muidu ei ole vanematel võimalik töötubades osaleda."

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat