Kirikute ööl osales viis adventkogudust

Avaldatud 28.5.2019

Reedel, 24. mail toimus tänavune kirikute öö. Adventkogudustest üle Eesti osales kirikute ööl viis kogudust: Rakvere, Tartu, Viljandi, Valga ja Pärnu.

Kirikute öö Rakveres

Rakvere koguduse pastor Toivo Kaasik sõnas, et kirikuuksed oli avatud kella 11ni õhtul, kaetud oli teelaud, saalis mängis muusika ja vahepeal oli doktor Karmen Jolleri loeng puhkamise olulisusest. Rakvere kogudus on kirikute ööl osalenud juba aastaid. Kui alguses seisnes osalemine selles, et kiriku uksed tehti lahti ja inimesed said majas uudistamas käia, siis nüüd on Toivo sõnul rohkem mõeldud ka pakutavale sisule. „Rakvere on suhteliselt väike linn, kõik huvilised olid vaatamas ära käinud. Varasematel aastatel oli palju selliseid inimesi, kes ütlesid, et on aastakümneid sellest majast mööda käinud, kuid nüüd astusid esimest korda sisse.“

Arsti loeng pakkus inimestele huvi. Karmen rääkis sellest, et iga organism vajab puhkust ning ühendas puhkusevajaduse hingamispäeva kui puhkamiseks mõeldud päevaga. „Karmen tuletas meelde oma ülikooliaega, kui ta nägi õppimisega kurja vaeva ja hingamispäev oli üks päev nädalas, kui ta ei õppinud ja ei tundud sellepärast ka süümepiinu,“ rääkis Toivo.

Rakveres on kirikute öö niivõrd oluline sündmus, et ka linn on huvitatud selle reklaamimisest, nõnda oli kohalikus lehes Virumaa Teatajas sellesisuline artikkel, kus kõikide kirikute esindajad said enda õhtu plaanidest rääkida.

Kirikute öö Rakvere adventkoguduses lõppes sellega, et õhtu korraldanud meeskond võttis koos hingamispäeva vastu.

Rakvere koguduse järgmine suurem ettevõtmine on 9. juunil toimuv kodukohvikute päev, kus ka koguduse kohvik avatud on.

Kirikute öö Pärnus

Ka Pärnus olid adventkiriku uksed avatud kella 11ni. Koguduse pastor Andres Ploompuu sõnas, et avatud oli kirjanduslett, teelaud, kirikus põlesid küünlad ja kõlas muusika. „Kell seitse oli kirikumuusikatund, Mati Ploompuu mängis orelit ja Tiit Lukk tšellot. Mängiti rahva soovide kohaselt kirikulaule.“ Õhtu jooksul said lapsed ja ka teised soovijad meisterdada, näiteks meisterdati järjehoidjaid.

Andres ütles, et külaliste hulgas oli nii neid, kes on ka eelmistel aastatel kirikute öö raames adventkirikus käinud, kui ka neid, kes sattusid siia esimest korda. „Minu meelest on külastajaid igal aastal rohkem. Tore oli see, et meil oli erinevaid tegevusi, nii jäid inimesed pikemaks, ei astutud lihtsalt läbi.“ Andres rääkis, et teelauas oli palju toredaid vestlusi ja hea meel oli saginast raamatuleti juures. „Anna Romanova, kes tegeles kirjanduse müügiga, oli väga õnnelik, sest raamatuid müüdi palju.“

Pärnu kogudusest oli sel aastal ka rohkem inimesi kirikute öö korraldamisse kaasatud. „Kõik, kes me seal olime, tundsime, et oli õnnestunud ja vahva õhtu. Võime väga rahule jääda,“ võttis Andres päeva kokku.

Kirikute öö Valgas

Valga adventkoguduse uksed olid avatud kella veerand kaheteistkümneni õhtul. Kirikus sai kuulata muusikat, külaline sai huvi korral võtta tasuta raamatu, lauldi ka koos ning pastor Vitali Mirošnitšenko sõnas, et paljude inimestega sai ka kristlikel teemadel vestelda. Külastajate seas oli ka teiste kristlike koguduste esindajaid.

Kell 18 oli Valgas plaanipärane reedeõhtune jumalateenistus, Vitali sõnul sinna inimesi ei tulnud. „Hakati peamiselt tulema just siis, kui jumalateenistus lõppes.“ Kirikute ööd hindab Vitali toredaks ettevõtmiseks. „Muidu inimesed ei tule kirikusse, aga kirikute ööl tullakse. Igal aastal on inimesi, kes esimest korda siia majja sisse astuvad.“ Valgas on möödunud aastatel korraldatud ka kirikute öö jalgrattamatka, nii et ratturid tulevad korraga kirikusse ekskursioonile. Sel aastal ei olnud rattamatka korraldatud, kuid Vitali sõnul tuli siiski üks seltskond ka ratastel.

Kirikute öö Viljandis

Viljandi kogudus osales kirikute ööl teist aastat. Seekord avati uksed kella kuuest üheksani, plaanis oli kontsert, luuletuste põimik ja slaidiesitlus koguduse kohta.

Ürituse eestvedaja Anne Kallmanni sõnul ei ole kirikute öö Viljandis veel laiemat kõlapinda leidnud ja külalisi oli väga vähe. „Üks auto keeras meie parkimisplatsile vahetult enne seda, kui hakkasime uksi kinni panema. Laulsime ka neile ja lapsele näitasime lastetuba,” rääkis Anne. Nendega, kes käisid, sai vestelda ja kinkida ka raamatu „Kümme käsku”.

Kirikute öö Tartus

Tartus seevastu on kirikute öö oma publiku üles leidnud. Adventkirikus käis 200 külalist ja kirik oli avatud kella kuuest südaööni. Külalistele pakuti suupisteid ja tasuta raamatuid, uue kodu leidis 38 misjoniraamatut. Õhtu oli jagatud kaheks: Matthew Lombarti pausidega kontsert kella kaheksast kümneni ja Madli Vahtramäe laulud kella kümnest südaööni.

Koguduse pastor Hele Kulp sõnas, et tekkis väga huvitavaid vestlusi ja oli ka neid, kes tulid siia kirikusse juba mitmendat korda. „Hea meel oli sellest, et väga põnevad vestlused olid, esitati küsimusi. Mõni inimene otsis vaiksemat hetke, et juttu rääkida, oma küsimusi esitada. Oli ka neid, kes sättisid ennast kuulama. Minu jaoks oli kosutav, oli võimalus tunnistada sellest, mida Jumal on minule teinud ja mida Ta tahab teha teistele ka,” ütles Hele.

Kirikute ööd on Eestis korraldatud aastast 2012. Tänavuse öö moto oli valitud Jesaja 30:29: Siis te laulate otsekui püha pühitsemise ööl."

Kirikute Öö on kutse kõigile hea tahtega inimestele, avastamaks kristliku kunsti ja muusika aardeid; kohtumine loovuse ja usaldusega, milles pühakojad on rajatud, aga ka inimestega, kes käivad neis täna ja tahavad jagada oma usku, oskusi ja andeid ning kaasinimesi teenida; märk kristlike kirikute elavast koostööst ja kristlaste ühtsusest.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat