Hingamispäeva tõttu vallandamine tunnistati Taanis ebaseaduslikuks

Avaldatud 15.3.2019, allikas TEDNews

Adventistist keskkooliõpetaja, kes vallandati, kuna keeldus osalemast hingamispäeval toimunud lahtiste uste päeval, esitas oma juhtumi Taani võrdse kohtlemise nõukogule.

Nõukogu otsustas, et kool rikkus võrdse kohtlemise seadust ja juhtum on jõudnud mitme lehe pealkirjadesse.

Seitsmenda päeva adventistist kehalise kasvatuse õpetajal paluti osaleda kooli lahtiste uste päeval, et koolile reklaami teha. Kool oli seisukohal, et oluline on, et oleks esindatud kooli füüsilise hariduse tase. Kuna kõnealune õpetaja annab oma ainet selles koolis üksi, nõuti temalt osalemist, kuigi oldi teadlikud tema usulistest veendumustest.

Õpetaja nime pole seadusandlikel põhjustel avaldatud, kuid ta rõhutas, et tema usuline praktika ei ole varem kordagi probleemiks osutunud ja alati on keegi teda sellistel üritustel asendanud. Ka sel korral valmistas õpetaja üksikasjaliku kirjaliku plaani asendusõpetajale ning juhendas vanemaid õpilasi, kes sel üritusel pidid osalema.

Seitsmenda päeva adventistide kogudus Taanis on selle looga kursis ning toetab õpetajat. Keskkoolile on antud 14 päeva kompensatsiooni maksmiseks õpetajale, vastasel juhul viiakse juhtum kohtusse.

„On hea, et juhtum otsustati nõukogus meie kasuks,” ütles adventkoguduse esimees Taanis. „See otsus on julgustuseks meie koguduseliikmetele, et nad jääksid oma veendumustele kindlaks. Hingamispäev on hinnaline and ja õnnistus, mida me peaksime kaitsma ja kalliks pidama,” lisas ta.

Taani usuvabaduse ajalugu on pikk, kuid on esinenud ebakindlaid olukordi usuvähemuste suhtes nende töökohas. „See juhtum on selgitanud, et tööandjad peavad oma töötajate usuliste praktikatega kohanema,” ütles koguduse avalikkussuhete direktor Taanis Lasse Bech.

Bech sõnas, et paljud töökohad reklaamivad end kui kohti, kus väärtustatakse usu- ja rahvusvähemuste erinevusi. Ta tunnistas, et enamasti otsivad ettevõtted võimaliku töökohakonflikti lahendamisel pragmaatilisi lahendusi. Ta sõnas: „Mõni üksik tööandja on vähem tolerantne, kuid väga harva näeme seda, et keegi kaotab sellepärast oma töö.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat