Tartu Majaka kogudusepistikust sai kodukogudus

Avaldatud 15.2.2019

Eesti liidu nõukogu kinnitas 4. veebruari koosolekul Tartu Majaka kogudusepistiku taotluse saada kodukoguduseks. Kogudusepistik moodustati mõne aasta eest eesmärgiga saada väikekoguduseks, kuid asjaolude muutumise tõttu leiti nüüd, et parim lahendus on organiseeruda kodukoguduseks.

Majaka kodukoguduse juht Helina Kosemets meenutab, et mõte väikekoguduse moodustamisest kadus siis, kui mitmed inimesed läksid pistiku tuumikgrupist tagasi oma emakogudusse, kus nad enne käinud olid. „Nad ei näinud ettevõtmisel mõtet ja meid jäi nii vähe käima ja pistikusse tegutsema, seepärast hakkasime mõtlema, et kogudust sellest pistikust ei saa, pigem kodukogudus,” sõnas Helina. Samas kinnitab Helina, et kordagi ei olnud kaalumisel mõtet, et üldse pistik ebaõnnestunuks kuulutada ja uue koguduse moodustamise mõte maha kanda. „Meid oli paras kogus, et luua kodukogudus. Neil liikmeil, kes alles jäid, oli soov luua uus kogudus, lihtsalt vorm muutus. Sellist mõtet ei olnud kordagi, et lähme laiali või loobume.”

Majaka kodukogudus hakkas kordamööda oma liikmete kodudes hingamispäeviti teenistusi pidama 2018. aasta novembrist. Avaldus saada kodukoguduseks esitati liidu nõukogule jaanuaris 2019 ja see rahuldati veebruari alguses 2019. Kodukoguduse juhi Helina pastor-kootsiks määrati liidu koguduste rajamise koordinaator Ivo Käsk. Kuigi Helinal ei olnud soovi saada kodukoguduse juhiks, kannab ta seda vastutust praegu siiski. „Tuumik nägi mind juhirollis. Kuna Mairo Tutk [senine pistiku juht - toim.] kolib Tartust ära, siis tema ei saa seda tööd edasi teha. Loodan, et saan mingil hetkel olla juhiabi, kuna mulle meeldib rohkem olla toetav jõud. Niikaua kui kedagi teist ei ole, täidan juhiülesandeid,” rääkis Helina.

Tartu Majaka kodukogudus on suunatud peamiselt lastega peredele, üheks misjonitöö väljundiks on Pilla-Palla kirik, kuhu uusi sõpru kutsutakse. „Meil on Facebooki vestlusegrupp, kus jagame kodukoguduse infot. Sinna gruppi lisame Pilla-Pallast neid inimesi, kes on tahtlikud infot kodukiriku toimumise kohta saama.”

Praegu käib kodukirik koos oma liikmete kodudes, Helina sõnul kujunevad kooskäimiskohad välja aja jooksul, praegu ühte konkreetset kohta ei ole. Küll aga on üks regulaarne aeg: hingamispäeviti kell 11. „Kõigepealt on jutluseosa, mil meie liikmed on ette valmistanud jutluse. Järgmises osas on lastetund, millest võtavad osa nii lapsed kui ka täiskasvanud, oleme kõik koos. Seal õpitakse piiblilugu ja selle põhjal tehakse käelisi tegevusi. Pärast seda on õppetüki õppimine – arutleme sama õppetüki üle nagu mujal Eestis. Uutele tulijatele on väga hea variant elektrooniline õppetükk. Õppetüki ajal lähevad lapsed, kui vähegi ilma on, ühe lapsehoidjaga õue. Pärast seda on ühine söömine.”

Kuigi kodukogudus on ametlikult vormistatud ja tegevus käib, on avajumalateenistus planeeritud 13. aprillile. Sel hingamispäeval osaleb kodukoguduse teenistusel ka Eesti liidu esimees ja koguduste rajamise koordinaator Ivo Käsk.

Ivo kiidab Majaka kodukoguduse aktiivset ja energilist misjonimeelt. "Uute koguduste juures tuleb elavalt esile see, milleks me olemas oleme - teenida aktiivselt neid, kes veel Jeesust ei järgi. Pistikuna tegutsemise algusest peale on Majaka tegemistes selline teenimine olnud esmasel kohal. Ja Helinal kogu aeg tuli põleb: kuidas saaks tegutseda, et jõuda uute inimesteni! Soovin värske kodukoguduse liikmetele jätkuvat indu Pühalt Vaimult ja kaitset kurja eest!"

Vaadates tulevikku, sõnas Helina, et praegu ei ole eesmärki taotleda mingit teist koguduse vormi, näiteks saada väikekoguduseks. „Aga kui Pilla-Pallast peresid juurde tuleb, siis me otsime suuremad ruumid, kodudesse me ei mahu siis arvatavasti ära. Olud kujunevad vastavalt sellele, kuidas inimesi tuleb,” ütles Helina.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat