Austraalia seaduseelnõu tekitab muret usuvabaduse pärast

Avaldatud 29.1.2019, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus Austraalias on mures selle pärast, et seksuaalse diskrimineerimise seaduse muudatusettepank võib ebasoodsalt mõjutada nii adventkoguduse koole kui ka kogudusi.

Kogudus on oma mõtted pannud kirja esildisena vaadata muudatusettepanek uuesti üle. Adventkoguduse koolid on koos teiste kristlike koolidega esitanud eraldi esildise.

Seaduseelnõu, mida parlamendi ees tutvustati 2018. aasta 29. novembril, teeb muudatusettepaneku 1984. aastast pärinevale seksuaalse diskrimineerimise seadusele. Ettepaneku eesmärk on „võtta usuühenduste haridusasutustelt võimalus diskrimineerida õpilasi nende seksuaalse orientatsiooni, sooidentiteedi või vahesoolisuse põhjal”.

Eelnõu sütitas möödunud aasta lõpus debati valitsuse ja opositsiooni vahel, konsensust ei saavutatud ka enne möödunud aasta viimast istungit.

Sellest tulenevalt suunas senat eelnõu põhiseadus- ja justiitskomisjoni, kes esitab oma aruande 11. veebruaril. Esildiste esitamise tähtaeg oli 21. jaanuar.

Austraalia uniooni peasekretär Michael Worker ütles, et õpilaste diskrimineerimise eemaldamise klausel on kenasti sees nii adventkoguduse uskumuses, doktriinides kui ka usupõhimõtetes. Kuid ta väljendas arvamust, et eelnõu ohusta üksnes koolides adventistlike uskumuste esiletõstmist, vaid sel võivad olla tagajärjed väljaspool klassiruumi. Näiteks võib see mõjutada adventistlike uskumuste ja põhimõtete õpetamist hingamispäevakoolis ja rajaleidjate tundides.

„Kogudus usub, et selles eelnõus ei ole selles diskussioonis kõne all olevad õigused sõnastatud adekvaatselt,” ütles Worker.

„Meie eesmärk on see, et sätestama peaks positiivset kaitset, millega kaitstaks usuorganisatsioonide õigusi, samal ajal kui eemaldatakse ebaõiglased diskrimineerimised, mis võivad olemas olla.”
Pastor Worker sõnas, et pole ühtegi tõendit, nagu oleks kristlikest või teistest usupõhistest koolidest LBGTIQ-õpilasi nende seksuaalse orientatsiooni tõttu välja heidetud. „Adventkoolid võtavad ka edaspidi õpilasi vastu avatud poliitika põhjal, milles aktsepteeritakse igasuguse taustaga õpilasi, kes näitavad, et nad on valmis austama meie usu põhimõtteid, doktriine ja uskumusi,” ütles ta.

Usuvabadus oli esilehtede teema taas 13. detsembril, mil valitsus avaldas oma kauaoodatud vastuse usuvabaduse ülevaatele. Peaminister Scott Morris on lubanud esitada usulise diskrimineerimise seaduseelnõu, et kaitsta austraallaste õigust usule.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat