Kuidas lugemiskirest sai ADRA raamatuturg

Avaldatud 22.1.2019, allikas TEDNews

Mulle meeldib lugeda. Ma loen kiiresti ja selle tulemusena loen igal aastal palju raamatuid. Ainuke mure on see, et minu väikses korteris ei ole raamatute jaoks piisavalt ruumi. Ma mäletan seda mõtet, kui arutlesin, et see ei ole minu jaoks probleem – paljudel inimestel on raamatuid, mida nad kunagi uuesti ei loe. Nii sündis kuus aastat tagasi esimene ADRA raamatuturg Norras.

Esimese aasta jooksul kogusime raamatuid kohalikelt. Enamik meie klientidest pärines kohalikust kogudusest ja paarilt uuelt inimeselt, kes meie juurest läbi astusid. Esimesel aastal kogusime ADRA heaks üle 700 eurot ja olime selle summa üle rõõmsad. Otsustasime, et proovime järgmisel aastal uuesti.

Raamatuturg on igal aastal kasvanud ja kohalik kogukond on alati selle ootel. Meil on suurepärased vabatahtlikud, kes on pühendunud lugejad ja kes annetavad oma raamatuid. Kui olime raamatuturust kohalikus lehes ja kohalikel Facebooki-lehtedel kirjutaud ja pannud linnas üles mõned plakatid, saime rohkem kliente. Sõlmisime kokkuleppeid ka kohalike kirbuturgudega, nii et saime sealt raamatuid, mida neil ei õnnestunud müüa. 2018. aastal kogusime üle 3300 euro ja nüüd planeerime 2019. aasta raamatuturgu.

Raamatuturu korraldamine on suur töö, aga see on tore töö! Alguses tegin seda oma vabast ajast, ent kui kohaliku kogukonna ootused hakkasid kasvama, pidin kasutama tööaega. Kohalikud inimesed seostavad nüüd ADRAt Norraga ja see on väga positiivne.

Lisaks raamatute müümisele on meil väike kohvik, kus müüme vahvleid, kooke ja kuumi jooke. Ka see on väga populaarne.

Et korraldada raamatuturgu, peab mõtlema järgmistele asjadele:

* ladustamine. Raamatud võtavad palju ruumi ja kuni raamatuturu-päevani peab neid kuskil ladustama;

* sa pead olema seal, kus on inimesed, nii et raamatuturg peaks olema linna südames. Oleks hea, kui see ruum oleks sinu päralt vähemalt nädal aega. Sa vajad palju riiuleid, laudu ja kaste;

* sa vajad aega ja vabatahtlikke raamatute sorteerimiseks, kookide küpsetamiseks ja kõige koristamiseks pärast turgu;

* sa pead mõtlema välja plaani, mida hakkad peale järelejäänud raamatutega. Kas jätad need alles? Kas annetad mõnele kasutatud asjade poele või pead need ära viskama? On hea, kui sul oleks see ette planeeritud.

See artikkel ilmus ADRA Euroopa uudiskirjas. Autor: Britt-Celine Oldebraten

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat