Venemaa adventülikool tähistas 30. aastapäeva

Avaldatud 20.12.2018

30. novembril ja 1. detsembril tähistas Venemaa Zaokski adventülikool 30. aastapäeva, möödas on kolm aastakümmet tööd, mille motoks on olnud õpi, teeni, innusta.

1988. aasta 2. detsembril sai tegelikkuseks unistus, et Venemaal oleks Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse ülikool. Nüüd on Tuula oblastis asuv Zaokski ülikool olnud postsovetliku aja adventistliku hariduse sümbol. Paljud Venemaa ja teiste endise Nõukogude liidu riikide töötajad on hariduse saanud just Zaokski ülikoolis.

1987. aasta jaanuaris, pärast arvukaid palvekirju Nõukogude võimudele anti adventkogudusele luba avada kolmeaastane kirjakursus pastorite väljaõpetamiseks. Samal kuul sai kogudus Zaokskisse maad. Kui seal 1988. aasta detsembris ülikool avati, oli see kooli andmeil riigi ajaloo esimene protestantlik seminar.

Esimene õppekava loodi pastoraalse ettevalmistuse andmiseks. Peagi avati põllumajanduse osakond. 1990. aastal andis Nõukogude liidu usuasjade osakond Zaokskile ametliku loa anda kõrgemat haridust.

Ajapikku avati uusi õppekavasid, näiteks 2000. aastal magistriõpe muusikas, 2003. aastal bakalaureuseõpe majanduses ja 2005. aastal rahvatervise magistriõpe.

Igale külalisele anti kingituseks Piibel, mis on Vene Piibliseltsi algatusel tõlgitud kaasaegsesse vene keelde.

Eestimaalased Zaokskis: Ruslan Karlov

Ruslan Karlov, kes on töötanud Tallinna III, Jõhvi ja Narva koguduse pastorina, lõpetas Zaokski ülikoolis teoloogia magistrikraadi õpingud 2017. aasta suvel. Zaokski ülikool teeb mitmete õppekavade raames koostööd Andrewsi ülikooliga ning Ruslan omandaski hariduse Zaokskis, kuid Andrewsi programmi alusel. „Lisaks teistele magistriõppekavadele on Zaokskis eraldi programm pastoritele, kes töötavad islamikogukonnaga,” rääkis Ruslan ja meenutas, et seoses Zaokski õpingutega on tal ainult head ja positiivsed mälestused. „Meie õppejõud olid väga heal tasemel. Ühe õppesessiooni ajal oli kaks õppejõudu Ameerikast ja kaks Venemaalt. Programmi akadeemiline tase oli väga tugev. Võrreldes Ukrainaga, kus ma õppisin bakalaureuseõppes, pandi Zaokskis rohkem rõhku akadeemilisele poolele, Ukrainas oli tugev praktilise teoloogia suunitlus.”

Ruslan rääkis, et Zaokski ülikoolis on sein, kus on pildid lugupeetud õppejõududest ja töötajatest. „Heiki Silvet töötas seal raamatukogus ja õppejõuna. Ja tema pilt on sellel seinal teiste austatud inimeste seas.”

Eestimaalased Zaokskis: David Nõmmik

Zaokskis on osa oma haridusteest läbinud ka Balti uniooni esimees David Nõmmik, kes saadeti sinna õppima 1991. aastal Eesti liidu poolt. „Tol ajal oli selle kooli nimi Zaokski Vaimulik Akadeemia ja see oli esimene protestantlik õppeasutus Venemaal. Meie pere jaoks oli see tõsine väljakutse ja juhtus palju huvitavaid seiklusi, mis on aga eraldi teema. 1991. aasta mai lõpus saabusin Zaokskisse, mis asub Moskva ja Tuula vahel. See on väike küla (Venemaa mõistes) ja sinna jõudmine käib tavaliselt rongiga. Selleks, et akadeemiasse sisse saada, pidin tegema eksami. Eksam koosnes kolmest osast: kirjand, 10-minutiline jutlus ja vestlus. Nii saigi minust tudeng.”

Oma kooliaega meenutab David kui huvitavat ja kasulikku. „Ma läbisin bakalaureuse programmi: õppisin teoloogiat, keeli (sh kreeka ja heebrea keel), ajalugu ja kirjandust, samuti laulsin kooris (seegi oli kohustuslik); silmaring avardus, laienes ka sõprade ring, nägin, kuidas Jumal teostab oma tööd Venemaal. Kremlis kuulutati kolmeinglikuulutust. Asulad ja linnad Zaokski ümbruses said kuulda igavese evangeeliumi sõnumit.” Oma õppejõududena soovib David esile tuua mõned nimed: Daniel Duda, Mark Finley, Margaret Undrits, Rostislav Volkoslavski, Klinton Volin, Mihail Kulakov, Heiki Silvet, Isaak Kleimanis jt. „Kõik õpitu oli kasuks.”

Davidi tudengitee Zaokskis lõppes 1993. aastal, mil ta kutsuti tagasi Eestisse Rakverre pastoriks. „See oli meie jaoks ootamatu asjade käik ja sellest ajast on jäänud meelde piiblitekst: "Aga me teame, et neile, kes Jumalat armastavad, kõik ühtlasi heaks tuleb, neile, kes tema kavatsuse järele on kutsutud.” (Rm 8:28) Tagantjärele võin öelda, et tõesti, see oli hea lahendus nii minu perekonnale, sest meie vanem laps pidi kooli minema (ja piirid pandi kinni), kui ka minule, sest peale teoreetiliste teadmiste oli vajalik ka praktiline osa.”

Õpingukaaslaste seast meenutab David paljusid, kellest tänaseks on saanud koguduse töölised kas liitudes või unioonides, kohalikes kogudustes või erinevates õppeasutustes. „Meie klassis oli peale minu Baltikumist veel kaks lätlast: Parsla ja Normund. Samuti õppis minuga ühel kursusel üks saksa noormees, kes abiellus tütarlapsega Eestist. Rudolf ja Elita (Ulitina) Rau töötavad hetkel Saksamaal, kus Rudolf on pastoriks.

Eestimaalased Zaokskis: täiendkoolitused

Erinevatel aegadel on Zaokskis õppinud kas kraadiõppes või täiendkoolitustel palju Eestist pärit inimesi. David: „Tol ajal toimusid ka erinevad kolmekuulised kursused, et anda juba töötavatele pastoritele vajalikke teadmisi. Eelistatud olid need, kes oskasid vene keelt ja seega mäletan, et Igor Žgulev, Viktor Nõmmik, Daniil Reband, Ülo Pärna ja ehk mõni veel läbisid need kursused. Hiljem läks Zaokskisse õppima ka Venjamin Žgulev, kes minu teada sai bakalaureusekraadi muusika alal ja pöördus Eestisse tagasi ning töötas mõned aastad Eestis koguduses, enne kui siirdus perega Ameerikasse. Tema vanem õde Violeta õppis samuti Zaokskis ja abiellus tudengiga, kes õppis teoloogiat. Hetkel elavad ja töötavad nad Põhja-Ameerikas.”

Oma ajale Zaokskis tagasi vaadates lisas David, et see oli tore aeg ja ta ei kahetse, et sai seal õppida. „Selleks, et kasvada nii tööalaselt kui ka igapäevaelus, on oluline püüda õppida ja ennast täiendada just nii kaua, kui selleks võimalust on.”

Esimese päeva videosalvestus.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat