Rein Kalmuse laul valiti laulukonkursi võidulauluks (lisatud autorite kommentaarid)

Avaldatud 3.12.2007, allikas Meie Aeg

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi Andres Põderi suvel väljakuulutatud Roman Toi nimelise uute kirikulaulude võistluse esimese preemia pälvis Rein Kalmuse ja Anne Vahtramäe laul "Kiituslaul Loojale".

EELK konsistooriumi teatel kuulutas peapiiskop möödunud pühapäeval Tallinna toomkirikus konkursi esimese preemia saajaks Rein Kalmuse ja Anne Vahtramäe laulu "Kiituslaul Loojale" ning teise preemia saajaks Maris Lendi ja Jael Puusaagi laulu "Jumala kellaansambel".

Kirikulaulude võistlusele tuli kokku 107 tööd, millest hindamiskomisjon valis välja parimad.

Hindamiskomisjon märkis lisaks veel ära kaks Rein Kalmuse heliloomingut. Rein Kalmuse ja Irene Vari laulu "Mu Isa, Su ette astuda tahan" ning Rein Kalmuse ja Anne Vahtramäe laulu "Ketsemani vaikus".

"Minu jaoks oli Reinu pakkumine tõsine väljakutse," tõdes Anne Vahtramäe. "Sest kui tavaliselt olen muukeelseid laulutekste eestikeelseks kohendanud või vahel harva ka laulu meeleolust kantuna salmi või kaks lisaks teinud, siis siin tuli alustada keeleliselt tühjast kohast. Kõige rohkem aega võttiski meloodiasse süüvimine ja enda samale lainele häälestamine. Kui viis peas ja igal pool kummitamas, siis hakkasid sõnad juba iseenesest tulema. Edasine kulges endalegi üllatusena rohkem vormistamisena. Küllap Taevaisa andis õige mõtte ja õige viisi selle väljendamiseks. Omaette põnev oli koraalile esitatavate nõuete raamidesse jäämine. See oli põnev kogemus, mis lisas julgust edaspidisekski. Tore, kui laulud nüüd ka esitamisele ja kasutamisele tulevad ning keegi neist usujulgust leiab."

"Mul on hea meel, et ma leidsin sõnade autorid oma kiriku inimeste hulgast," ütles Rein Kalmus. "Võib-olla oli nende roll raskem, sest tavaliselt kirjutatakse muusikat juba valmis sõnadele, aga minu lugude puhul oli vastupidi, nad pidid kirjutama sõnu minu muusika peale. Ja sellist varianti peetakse keerulisemaks. Aga lõpptulemus näitab, et ka nii saab hästi ja head muusikat kirjutada. Kui rääkida lootustest ja ootustest, siis ma usun, et iga autor, kes kirjutas, lootis, et tulemus oleks tema jaoks edukas. Aga ma teadsin, et konkursist oli osa võtnud üle kahekümne autori ja et eesti kirikumuusika viljelejate seas on väga professionaalseid muusikuid, nii et päris sellist tulemust ma oma südames ei julgenud küll oodata. Loomulikult teeb see tulemus rõõmu, on hea teada, et ka adventkiriku inimesed on arvestatavad tegijad eesti kirkikumuusikute ja -poeetide hulgas."

Võidutööde ja äramärkimist leidnud tööde autoreid tunnustatakse ja uusi kirikulaule lauldakse laupäeval kell 15 Tallinna toomkirikus.

Roman Toi ütles mais Tallinna toomkirikus toimunud tema 90. sünnipäevale pühendatud kontserdil, et neljasaja praeguse lauluraamatu kirikulaulust on eesti algupärandid ainult 30 ja neid võiks rohkem olla.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat