Adventistide saated Pereraadios

Avaldatud 8.11.2018

Tänavu sügisel alustas Pereraadio 25. hooaega. Möödunud 24 aasta jooksul on raadios saateid teinud ka adventkoguduse liikmed. Väikese tagasivaate adventkoguduse saatetegijatele annab 10. oktoobril eetrisse läinud "Monitor", kus kaheksa raadiotegijat (Lauri Beekmann, Janne Kütimaa, Eha Lobjakas, Jana Rosin, Viljar Saar, Mervi Kalmus ja Marge ja Allan Randlepp) räägivad oma raadiokogemusest. Saatejuht Margit Prantsus iseloomustab adventkoguduse raadiotöötegijaid kui eriliselt esile tõusnuid, "nende tehtavaid saateid on alati iseloomustanud kogetav jumalakartus, alandlikkus ja suur pühendumine". Praegu on Pereraadio eetris kolm saadet, mille saatejuhid ja tegijad on adventistid.

Saadet saab järelkuulata siin. 

Uus saade "Kompass" ja Mervi Kalmus

Alates oktoobrist on Pereraadio eetris kord kuus Mervi Kalmuse pooletunnine autorisaade „Kompass”. Saade on esialgu eetris jooksval hooajal, järgmise aasta kevadeni ning selle eesmärk ja mõte on selgitada Piibli teemasid.

Saate sünni kohta sõnas Mervi, et Pereraadio peatoimetaja Mare Pihlak pöördus mõne kuu eest tema poole küsimusega, mida ta sooviks raadiost rohkem kuulda. „Ma ei saa selle vastu, et olen teoloog, mulle meeldib tummine teoloogia,” sõnas Mervi toonast vestlust meenutades. „Ütlesin, et armastan head Piibli selgitust.” Ning et mitte jääda teoreetiliseks kaasarääkijaks, otsustas Mervi sellist saadet ise tegema hakata.

Saateformaadi mõte on seotud Mervi õpingutega. „Peame sügise jooksul tegema ühe koolitöö, mis ei ole teadustöö, vaid isiklik refleksioon. Peame ette vaatama oma õpingute viiele aastale ja mõtlema nii tööalasele kui vaimulikule ja akadeemilisele arengule: mida tahaksime selle viie aasta jooksul teha, kuhu tahaksime jõuda, mis on takistused ja toetavad tegurid,” rääkis Mervi, kes kirjutas tööalase arengu juurde mõtte, et oleks hea, kui kristlik sõnum leiaks laiemat ühiskondlikku kõlapinda. „Minu südames on, et heas balansis mõõdukas ja samas sügav kristlik sõnum jõuaks rohkemate inimesteni, et see leiaks ühiskondlikku kõlapinda. Kirjutasin, et tahaksin sellele kaasa aidata.”

Üks viis selleni jõuda on teha oma hääl kuuldavamaks ning kuna Mervil on varasemaid kogemusi Pereraadios, siis tuligi mõte pöörduda Pereraadiosse.

„Just sel päeval, kui ma Marega saate pealkirjast rääkisin, olin andnud raadiole intervjuu seoses Kompassi kogudusega, seepeale Mare pakkus Kompassi pealkirja. Lauri Beekmann oli kunagi teinud samanimelist saadet, saate signatuurid on ka sellest ajast alles,” rääkis Mervi. Nõnda ongi tänasel saatel sama helikeel mis kunagisel „Kompassil”. „Ühest küljest see mulle meeldib, olen seotud Kompassi koguduse tegemistega, ja teisalt on järjepidevus, kasutan pealkirja, mida keegi teine meie kogudusest on varem teinud. Sisu on küll muutunud.”

Sarja esimese saate teema oli andestamine, teise fookuses oli kannatuste teema. Detsembri saates käsitleb Mervi Jeesuse genealoogiat ning selle seost jõuluevangeeliumiga.

Saade „Kompass” on eetris iga kuu esimesel nädalavahetusel, laupäeval

Saateid saab järelkuulata siin.

„Käsikäes” ja Eha Lobjakas

Pereraadios jätkub ka kogemustesaade „Käsikäes”, mida juhib Eha Lobjakas ja millel praegu jookseb 11. hooaeg. Saatejuht Eha Lobjakas ütleb selle pika aja peale tagasi vaadates, et hea tunne on.

Saate „Käsikäes” keskmes on inimeste isiklikud kogemused. „Kui üks saade on toimetatud, siis hakkan alati palvetama järgmise saate pärast. Kuskilt pidi tekib veendumus, mis teema ja kes saatesse tuleb,” räägib Eha saate valmimise kohta. Igas saates on üks või kaks külalist, kes jagavad oma kristliku elu kogemusi ja mõtteid. „Jumal on ustav, pole veel kordagi juhtunud, et kedagi südamele ei panda.”

Saate raudvarana mainib Eha kaht inimest. „Viljar Saar on helipuldis juba 10. hooaega, esimese hooaja tegin kõik üksi. Siis vaatasin, et läheb raskeks. Tema panustab ka pere ja laste kõrvalt aega. Teine, keda tuleb mainida, on Jana Rosin, tema on saates sagedamini kui teised külalised. Kui keegi ära ütleb või ei saa tulla, siis temal on alati midagi öelda ja kuna me oleme sõbrad, siis ta aitab alati, palvetab saate pärast. Tema ikka mind ei jäta. Rääkimata sellest, et Jumal ei jäta, Tema kasutab siis Janat,” jutustab Eha. „Saade peab ju ikkagi eetrisse minema.”

Saade „Käsikäes” on eetris iga kuu 2. ja 4. neljapäeval. Kordus on iga kuu 2. ja 4. reedel.

Saateid saab järelkuulata siin.

"Üheskoos" ja Marge ja Allan Randlepp

Peresaade "Üheskoos" on eetris juba seitsmendat hooaega. Esimesed kaks hooaega vedasid saadet Kaie ja Rain Siim, seejärel võttis teatepulga üle Marge Randlepp, kes oli toona Eesti liidu peretöö juht ning ajapikku hakati koos saadet tegema. 

"Meie jaoks on olnud väljakutse see, et mida iganes me räägime, oleme järele katsetanud oma elus. Oleme püüdnud kõike seda, mida oleme rääkinud, oma elus rakendada," ütles Marge. 

Saate tegemise telgitaguseid avades sõnab Marge, et alati on küsimus materjalis: kust ja mida jagada. „Toetume palju teiste uuringutele ja mida oleme kogemuslikult katsetanud, püüame teooria kokku viia oma kogemusega, see loob uue väärtuse, ma usun,” sõnab ta ning Allan lisab: „Pereteemadel räägitakse ju palju ja teemad kipuvad korduma ja vahel on need teoreetilised. Minu eesmärk nende saadete tegemisel on hoida saadet kogemuslikul ja lihtsal tasemel, püüame teooriat praktikasse viia, teemasid elulähedasena hoida.”

Olulise argumendina, miks koos veel jaksata seda saadet juba viiendat hooaega vedada ja teemadega sisustada, nimetab Allan, et „see on midagi, mida saame koos teha, see mõjub meie suhtele hästi, kui koos seda saadet teeme ja neil teemadel räägime”.

Marge peab väga oluliseks ka tõika, et raadio on eeskätt inimestele, kes kodust välja ei saa. „Pastorina pean oluliseks olla häälena nende adventistide ja kristlaste kodudes, kes kodust välja ei saa; raadio täidab kõige suuremat rolli just nende inimeste jaoks, kel ei ole vaimulikku õde-venda, kellega neil teemadel rääkida.”

"Üheskoos" on eetris kaks korda kuus, kord kuus teevad saadet Marge ja Allan. Saadet tehakse kordamööda Karita ja Meelis Kibuspuuga.

Isadepäeva-teemalises saates käisid isa-poja suhetest rääkimas Rein ja Ivo Käsk. Saadet saab järelkuulata siin. 

Saateid saab järelkuulata siin. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat