Süstamatkajaid üllatas lumesadu, kuid kinnitas kokkuhoidev seltskond

Avaldatud 2.11.2018, autor Annika Kaljuve

Järjekordne süstamatk on seljataga. See oli minu neljas ja kõige raskem ning ekstreemsem kogemus. Alustasime reede õhtul Piusale kogunemisega. Valmistasime koos õhtusöögi ning pärast õhtusööki tutvusime üksteisega, kuna seekord oli matkal uusi inimesi. Seejärel viis Mairo läbi mõtiskluse teemal, kas meil on lihtne seada teiste huve ja vajadusi kõrgemale enda omadest. Õhtu lõpetasime saunaskäimise ja jutuajamisega.

Laupäeva hommikul ärgates nägime lumesadu ning mõtlesime, kas see on hea või halb. Ühine mõte kõlas: parem lumi kui vihm. Pärast hommikusööki valmistusime jõele minekuks.

Me veetsime Ahja jõel 5 tundi, läbisime pisut üle 23 km, trotsides külma, märga, kärestikke... Taevast sadas alla laia lund, vahepeal jäidet ja siis vihma ja jälle lund. Polnud ühtegi kuiva kohta ei riietel ega kehal. Käed ja jalad olid enamusel külmast kanged või ei tundnud neid sootuks. See oli tõeliselt karm katsumus nii vaimselt kui füüsiliselt igale ühele meist. Jõel olles ja sõudes jõudsin mõtiskleda selle üle, kui sarnane on meie elu jõega. Jõgi on ilus, vahel vaikne ja rahulik ja siis tulevad käänud, vee alla peituvad kivid ja kärestikud. Kui oli rahulik lõik, tundsin ennast väga julgelt ja enesekindlalt. Ja kui siis ühe hetkega kivi külge riivasin või kärestikus kontrolli kaotasin, lõi korraks südamealt külmaks. Tean, mis tunne on ümber kukkuda, ja seda ei tahtnud ma seekord kindlasti mitte. Siis võtsin taas ettevaatliku ja jälgiva hoiaku. Nii on ka meie elus: ühel hetkel tunneme end liigagi enesekindlalt ja unustame Jumala õpetlikud hoiatused. 

Sellel matkal osales kolm inimest, kes olid elus esimest korda süstaga jõel. Need olid minu abikaasa Margo, tema sõber Heigo ja Elmond. Nad said väga hästi hakkama. Nad olid tublid, vaprad ja keegi meist ei kukkunud ümber. Ma loodan, et see karm esimene kogemus ei pane neid loobuma järgmistest osalemistest. Ma kogesin sellel matkal midgi väga erilist. Esiteks mul on südamest hea meel, et minu abikaasa võttis vastu kutse tulla sellele matkale. Ma soovin väga, et ta õpiks tundma minu sõpru kristlikust maailmast ja saaks osa meie tegemistest. Kui Mairo rääkis reede õhtul, et me peaksime seadma esimesele kohale teiste inimeste vajadused, loobudes enda omadest, siis nägin oma abikaasat just sellise inimesena sellel matkal. Ta loobus oma viimastest kuivadest kinnastest, andes need mulle, aerutades ise paljakäsi lõpuni. Ta jäi ootama teisi, et aidata neid üle kohast, kus üle jõe olid puud kukkunud, ta andis ära oma ainsa energiaallika, šokolaadi, inimesele, kes vajas seda rohkem. Ta alati vaatas üle õla ja tundis muret, et Älis ja Elmond ikka järele jõuaksid. Ta oli igal hetkel abivalmis aitama kõiki. Mul on südamest hea meel, et mul on selline abikaasa, kellelt on meil palju õppida. 

Ja teine eriline kogemus, mida kogesin on see, et koos me suudame muuta palju. Matkale tuli ka minu klient Hedi, kes varem on küll süstaga sõitnud, aga polnud kokku puutunud kristlastega. Me olime koos ainult ühe päeva, kui tema kõnes vähenesid need sõnad, mida meie ei kasuta, ja seda oli hea kogeda. Samuti oli Hedi väga abivalmis ja aitas igati kaasa. 

Päev lõppes hästi ja sai veel kuumas saunaski õhtul käidud. Algselt oli plaanis ka pühapäeval jõele minna, kuid koos otsustasime, et me siiski seda ei tee ja nii me läksimegi pühapäeval pärast hommikusööki ning koristamist koju.

Kui küsisin oma abikaasalt ja teistelt uutelt osalejatelt, kuidas neile matk meeldis, sain sellised vastused. 

Margo: „Matk oli raske ja esitas tugeva väljakutse vastupidavusele, aga kuna seltskond oli ühtne ja toetav, on tagantjärele hea tunne, et osalesin. Kindlasti osalen veel.“ 

Hedi: “Aitäh, Annika, et kutsusid mind matkale!!! ÜLIVÕRDES LAHE! Te olete super seltskond!!!“ 

Elmond: „Matk oli väga tore. Vesi oli küll külm ja kohutav, see oligi ainukene raske moment – viis tundi jõe peal külmetada. Kokkuvõttes nautisin tervet kogemust. Saun oli väga hea, inimesed olid väga sõbralikud. Jääb hea mälestus. 

Heigo: „Minule väga meeldis, muidugi liiga ekstreemne ilm oli. Tahaks soojemal ajal ka proovida.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat