Muusikarohke Tallinna koguduse aastapäev

Avaldatud 2.11.2007, allikas Meie Aeg

4Ms 10:10 „Oma rõõmupäevil, seatud pühil ja uue kuu alguses puhuge pasunaid oma põletus – ja tänuohvrite juures; see meenutagu teid teie Jumala ees! Mina olen Issand, teie Jumal!"

2Aj 5:13 „Pasunad ja lauljad pidid ühekorraga ja kooskõlas kuuldavale tooma kiitust ja tänu Issandale -, ja kui nad häält tõstsid pasunate, simblite ja muude mänguriistadega ning Issanda kiituslauluga: "Sest tema on hea, sest tema heldus kestab igavesti!", siis täitis pilv koja, Issanda koja.”

1Aj 13 :8 „Ja Taavet ning kogu Iisrael laulsid ja mängisid kõigest väest Jumala ees kannelde, naablite, trummide, simblite ja pasunatega.”

Juba enne jumalateenistuse algust kostis pühakoja avatud ustest puhkpillimuusikat. See meenutas endisi aegu ja lisas ka pidulikkust.Endisi aegu meenutas ka rahvarohkus kirikus.

Pastor Aarne Kriisk avab teenistuse tänusõnadega, et Jeesus on meiega ja Ta on seesama eile täna ja igavesti. Järgneb tekst Nl 3:27-39. Tänusõnad on minevikupanuse eest vendadele Jurikson, Pahla, Sproge, Bärengrub, Bergersen, Olsen, Lass, Wall, Ehrhardt, Hallang, Ney, Mägi, Vinglas, Aug, Murd, Kärmas jt. Nende mälestuseks, kes on rahusse jõudnud, laulab solist V. Rosin: „Loojangu taga, kui päev on käes…” Ajaloo kokkuvõtteks: meil on olnud ristikangelasi, kes on võidelnud hingedede eest.

Ühislaulule „Tänu Sulle, minu Jumal, kõige Sinu armu eest” järgneb palve Jumala poole, et meievaheline ei oleks takistuseks õnnistuste meie peale langemisel.

Koori ja orkestri poolt esitatakse „Kõik taevas nüüd kuulutab” (J Haydn). Suur ja väike muusik mängivad laval kõrvuti – kui armas, kui vägev.

Oma tervituses meenutab Viktor Noginovski koguduse võite-kaotusi. Jumalal oli alati kõigele lahendus. Karmim katsumus oli sõjaaeg. Pastorite eliitvägi pages läände. Kodumaale jäänud vennad kavandasid edasist tööd. Jumal ei sõltu inimeste jõust ja talentidest. Kui kitsendused lõppesid, selgusid tagajärjed – noored olid kogudustest kadunud. Vend Kanarbik otsis koguduse noori ja lapsi, keda pani “kanneldel mängima”. Tekkisid pasunakoorid. Tänu võimaluste eest. Tähtsaim on vaimulik kasvamine. Kirjakohaks 2Kr1:10-13.

Meeskoori esituses kõlab „Läinud aastaid” (R. Kalmus).

Mudilaskoorilt „Nii ma palun kirikus iga rahupäeva hommikul” – väga armas inglikoor!

Lastekoorilt „Et teenida Sind”. Kuulajate käed-jalad läksid rütmiga kaasa.

Koor ja orkester: „Iisraeli vangid Paabelis” (Ch.Gounod). Laul on Iisraeli vangidest Babüloonias Laul 133 põhjal, kuidas laulda röömulaulu võõral maal.

Tervituseks vend Olavi Pärnametsalt abikaasaga oli Laul 133 vennaliku üksmeele õnnistusest, millele järgnesid käepigistused “leptonite” ja lilledega.

Adventistide Tallinna III koguduselt oli muusikaline tervitus ansamblilt, a capella.On ikka hääled!

Koor ja orkester: „Kõrge varjupaik” (J Tamverk).

Järgneb kõne – manitsussõnad AKEL-i esimehelt T. Jugarilt. Algustekstiks on Jr 30:19-20.

Soov on, et Issanda nimi saaks üles tõstetud ja Tema rahvas püsiks.Vend Jugar mainib,et see 110 aastat on Jumala koguduse pika perioodi kohta vaid üks episood. Jumal on eriline. Meie osa on kuuletuda.

Järgmisena mainib ta Johannese Ilmutuse 14. ptk sõnumit nägemusest kolmest inglist, rõõmusõnumit andestusest, lepitusest, lunastusest, Jumala õigusest kohtule, õigeksmõistmisele. Pöörame tähelepanu elavale Jumalale, kelle käes on õigusemõistmine ja igavene elu. See lootus annab meile jõudu. Me pole veel päriskodumaal. Tunneme oma osa ja vastutust siin ja praegu. Jumal on muutumatu, kuid Jumal on ka suurte muutuste Jumal. Inimestele on omane hoida kinni vanast, kuid ta vajab sisemist muutust. Jumal oli nõus sündima inimesena, saama meie sarnaseks. See oli suur muutus, et ka meie mõttemaailmas oleks muutus. Meie pühaks kohuseks on kutsuda inimesi üles uuteks muutusteks. Me ei pea end kohendama veidi, vaid palju – olemuslikult, sisemiselt. Kogudus ei tohi olla arenguvõimetu, kapseldunud, vaid avatud, sisemiselt valmis muutusteks, et Jumal saaks avalikuks, et jõuaksime inimesteni.

Vend Jugar soovib kogudusele kasvu ja muutumist. Ka Jumala taastulek on suur muutus.

Koor ja orkester: „Sanctus”, solist V. Rosin. „Igavikumaale viib meid rännutee, kelle hinges põleb kutse kõrguses…”

Tervitus Märt Pärnalt: „Oleme rehealusel, kus Jumal puhastab vilja. Soovib, et me oleksime tõelised Jeesuse järgijad, et Jumala armastuse plaan saaks ilmsiks koguduse kaudu.”

Orkester: „Romanss”, viiulil Raely Florea.

Koor ja orkester: „Land of Hope and Glory” (E. Elgar).

Tervitus Rein Kalmuselt. Roostes sirbi koht on muuseumis. Kas kogudusel on ka vahel museaalne väärtus? Kogudus ei tohi olla surnud. Kogudus on Kristuse ihu ja alati elav. Koguduse liikmed on alati armastanud laulda. Johannese Ilmutuse raamatus nähtud klaasmere ääres laulavad Jeesusega kaasatoodud Moosese ja Talle laulu.Seda laulu tuleb meil õppida praegu ja siin, selles elus. Kas tead, mida tähendab igapäevaselt käia Jeesuse Kristusega?

Soolo: „Moosese ja Talle laul”, solist Eda Zahharov.

Tervitus M. Zukaljukilt Ukrainast. Siitsaadik on Issand meid aidanud. 5Ms 8:2: „Tuleta meelde kogu teekonda, mida Jehoova, su Jumal, sind on lasknud käia.” 5Ms 8:5: „Sa pead tundma oma südames, et nagu mees karistab oma poega, nõnda karistab sind Jehoova, su Jumal.” 1Kr 15:58: „Sellepärast, mu armsad vennad, olge kindlad, vankumatud ja ikka innukad Issanda töös, teades, et teie vaevanägemine Issandas ei ole asjatu!” Hüvastijätuks: „Ma otsin teid üles kristallmere kaldal.”

Koor ja orkester: „Halleluuja” (Fr. Händel)

Ühislaul: „Igavene Kalju – kindel eluöös”

Lõpus on pealtvaatajate rõõmuga antud tänu korjanduskasti, palve ja õnnistussõnad pastor Aarne Kriiskilt.

Kokkuvõtteks võib öelda, et oli eriliselt õnnistatud kontsert-jumalateenistus, mis tegi südame soojaks ja tänulikuks, hinge hõiskavaks ja kergeks nii kuulajatel kui esinejatel. Kallistused, tänusõnad kõigile esinejatele, dirigentidele ja sõna jagajatele nende suure vaeva eest.
Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat