Külas Kohtla-Nõmme lastekodul

Avaldatud 10.10.2007, allikas Meie Aeg

Viktor ja Leonora Nõmmik on Kohtla-Nõmme lastekoduga tuttavad juba mitu aastat. Aeg-ajalt on nad sealt läbi käinud, et jätta lastele mõned kingitused ja riideabi. Jõhvi koguduse noored on korraldanud seal temaatilisi õhtuid. Kuid viimasel aastal tekkis suhtlemisse paus. Põhjuseks mõnede tugevalt õigeuslikult häälestatud töötajate vastuseis. Paljud koguduse liikmed palvetasid jätkuvalt selle koha pärast ja Jumal valmistas toreda üllatuse.

Ühel hingamispäeva hommikul, umbes kuu aega tagasi, teatas Kalle Kangur, meie koguduse aktiivne ja abivalmis liige, et Kohtla-Nõmme lastekodu on saanud uue, toreda direktori, kes on tema lihane vend! Ja et ta on kohe nõus looma sidemeid kõikide abipakkujatega. Nädal pärast tema tööleasumist käisime tal külas.

Härra Riho Kangur, rääkige lühidalt, mis koht see Kohtla-Nõmme on?
Kohtla-Nõmme asula asub Ida-Viru maakonnas Tallinn-Narva raudtee ääres, Kohtla jõe keskjooksul; asulas on 1490 elanikku. Ümberkaudsete spordilembeste elanike jaoks on see koht populaarne tänu endise kaevandusmaastiku kohandamisele sportimiseks. Suvel saab ujuda kunstjärves, tegeleda ekstreemspordiga söerajal, joosta männimetsa värskes õhus. Talv pakub samuti toredaid võimalusi: ootavad valgustatud suusarada, mõnusalt kõrge slaalominõlv, tuubisõit. Turistidele pakutakse võimalust laskuda maa alla endisesse kaevandusse, kus saab omal nahal järele proovida, mida see töö õieti tähendas.
Missugune on teie esmamulje lastekodust?
Kohtla-Nõmme lastekodu, mis avati 6 aastata tagasi, asub asula servas: kaunis männimets ulatub lausa selle territooriumile.
Lastekodus on 39 last. Lastekodulaste lapsepõlv ei ole olnud päris see, mis ta peaks olema: nad on lastekodus emata-isata. Laste kodu paikneb ahjuküttega majas. Lapsed on pärit Kohtla-Nõmmelt, Narvast, Tallinnast, Kiviõlist, Tartust ja Jõhvist.
Mis on lastekodu ülesanne?
Siin töötab 28 täiskasvanut. Lastekodul on kompleksne ülesanne – anda peavarju ja riiet-toitu. Kasvatajad ja köögitädid annavad endast parima laste juhendamisel ja suunamisel, kasvatamisel ja õpetamisel. Kasvataja püüab täita sama funktsiooni, mis ema kodus: lapse igakülgne aitamine, tema eest hoolitsemine, tervisehäirete märkamine ja ravi. Meie maja lapsed on jagatud neljaks perekonnaks, igas peres kümme erinevas vanuses last.
Mis teeks teie lastekodupere rõõmsaks?
Kui on palju kallistusi, soojust; aitajaid ja mõistjaid.
Mis teeb muret?
Rahaline seis – maja fassaad tahaks värvimist, lastekodul ei ole väravaid ega aeda – see on vajalik kodu ja turvatunde jaoks. Samuti on puudu spordivahenditest, mööbel hakkab kuluma, voodilinad tahavad väljavahetamist.
Missugune on teie visioon, mida saaks teha Männiku tn 10 lastekodus?
Oleme välja töötanud tegevuskava 2007-2008 ja selle punktidena kirja pannud.
- lastekodu laste sünnipäevade tähistamine,
- lastekodu töötajate sünnipäevade tähistamine,
- spordipäevad – talvine Kurtna baasis, suvine jooksukross, male, kabe, lauatennis, köievedu, bowling,
- lõkkeõhtud,
-jätkata koostööd politseiga noorte vaba aja sisustamisel,
- kirjutada projekte lisaraha saamiseks,
- jätkata maja sisustamist ja korrastamist (fassaad, lillepeenar, varikatus, aed, lõkkeplats),
- luua huvialaringid: puutöö-, õmblus-, arvuti-, spordiring; jõusaal, liuväli, jalgpall – treeneri kaasamine,
- anda lastele ametioskusi,
- AIDS-i ja narkomaania ennetamise projektid,
- luua tihedad töised ja isiklikud koostöökontaktid teiste lastekodudega, kõikvõimalike asutustega (erikool, kool, kirik, tööstus, sponsor),
- remondirahade, voodipesu, mööbli ja värvide hankimine Soomest ja teistest riikidest,
- spordivahendite muretsemine: jalgrattad, rulad, rulluisud,
- matkaradade, terviseradade kasutamine kogu Eestis, Toila SPA külastus – igast perest parimad,
- viia sisse traditsioon tähistada lastekodu sünnipäeva 22. novembril,
- töötajate ja laste ümarlaud – arutelud, mida on vaja teha.

Kohtla-Nõmme lastekodu elanikud on väga tänulikud, kui:
soovite nendega üheskoos mõelda, mida ette võtta, et laste elu oleks kodusem, millega saaks laste elu toredamaks teha, millega hoida lapse eemal halvast ja negatiivsest, sisustades vaba aega huvitavalt, leiate võimalusi heategevuseks ja saate meid aidata.

Direktor, oli väga meeldiv teiega kohtuda ja vestelda. Teil on toredad plaanid ja loodame, et saame ka nende elluviimisele kaasa aidata. Soovime, et teie majas oleks kuulda palju laste rõõmsaid kilkeid ja naeru! Teile isiklikult aga palju jõudu ja armastust! Jumal õnnistagu teid!

Oktoobri alguses viidi Kohtla-Nõmme lastekodusse palju lõngu heegelmiseks-kudumiseks. Sellega on üks nende unistus täidetud. Leppisime kokku, et 1. detsembri õhtul teevad nad meile juba esimese näituse sellest, mida nad kõik on kokku kudunud.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat