Adventkoguduse esimene internaatkool Mongoolias avatakse 2019. aasta keskel

Avaldatud 9.10.2018, allikas Adventist Review

Mongoolia on tuntud kui igavese sinitaeva maa ning on koduks ühele vähestest säilinud nomaadikultuuridest maailmas. Kolmest miljonist elanikust on hinnanguliselt 30 kuni 40% inimestest ilma kindla aadressita ja rändab vastavalt karja vajadustele. Samas elavad need, kes ei sõltu põllumajandusest ja karjakasvatusest, kiiret linnaelu riigi pealinnas Ulaanbaataris, mis on maailma külmim pealinn.

Aasta igas kvartalis koguvad seitsmenda päeva adventistide koguduse liikmed üle maailma raha misjoniprojektide heaks kõikjal maailmas. Tavaliselt on misjoniannetuste kogumine kvartali viimasel hingamispäeval. 2018. aasta kolmanda kvartali misjonannetused lähevad Põhja-Aasia ja Vaikse ookeani divisjoni, kuhu kuuluvad Mongoolia, Hiina, Jaapan, Põhja- ja Lõuna-Korea ning Taiwan. Sellel territooriumil elab umbes 1,6 miljardit inimest, ent vaid 3% neist on kristlased.

Mongoolias aitavad misjoniannetused lõpetada esimese sealse adventkoguduse internaatkooli ehitamise lõputöid. Uued hooned on ehitatud 6-hektarilisele maa-alale, mis asub 56 kilomeetri kaugusel pealinnast. Valmis on söökla, ühiselamud ja kooli majakarp, investeeritud on 700 000 USA dollarit. 400 000 USA dollarit on veel vaja selleks, et ehitada valmis klassid ja administreerimishooned.

„Aasias on ehitamine kallim kui näiteks Aafrikas. Suur osa meie rahast on kulunud infrastruktuurile, kaasa arvatud kütte-, vee- ja elektrisüsteem,” ütles üle aasta Mongoolias misjonärina teeninud pastor Diogo Santos. „Oleme oma ehituses kasutanud soojustatud konteinereid, et kulud madalad hoida,” lisas ta.

Santos ütles, et kool avatakse 2019. aasta keskel, selle võimekus on vastu võtta 84 õpilast. Tulevikuplaanid näevad ette, et viie aasta möödudes saab kool vastu võtta 500 õpilast ning pakkuda ka kõrgharidust.

Santos on Tusgali adventkooli asedirektor. See on seni ainus adventkool Mongoolias. See avatu 2009. aastal ning toona töötas koolis neli õpetajat ja õppis 14 õpilast. Nüüd on koolis 30 töötajat ning 147 õpilast, 35% neist on seitsmenda päeva adventistid.

„Ma olen adventhariduse suhtes Mongoolias optimistlik,” ütles Santos. „Internaatkooli õpilased pääsevad suurlinna saastatusest, koduvägivallast, alkoholist ja sigarisuitsust. Elades siin looduse keskel õpivad need teismelised piibellikke tõdesid, mis võivad muuta nende elu.”

Vene misjonärid alustasid misjonitööd Mongoolias 1926. aastal, kuid töö seal katkes kommunistliku režiimi tõttu. Adventmisjonäride töö jätkus uuesti 1991. aastal.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat