Divisjoni juhid kohtusid Soome ja Balti uniooni juhtidega

Avaldatud 27.9.2018

Trans-Euroopa divisjoni (TED) juhtivametnikud kohtusid teisipäeval, 25. septembril Helsingis Soome uniooni ja Balti uniooni juhtidega, et kuulata ära nimetatud unioonide rõõmud ja mured. Selle aasta jooksul on sarnaseid kokkusaamisi peetud kõikide TEDi kuuluvate unioonidega, Soome ja Balti unioon olid kohtumiste nimekirjas viimased.

Soome uniooni esindasid esimees Kalervo Aromäki, peasekretär Anne Vrcelj ja laekur Harri Saarinen. Lisaks Balti uniooni esimehele David Nõmmikule, peasekretärile Guntis Bukaldersile ja laekurile Zigurds Laudurgsile esindasid meie uniooni ka siinsete liitude esimehed, Eestist osales koosolekul Eesti liidu esimees Ivo Käsk.

Kokkusaamise eesmärke oli Ivo sõnul kolm: vahetada infot, kuulata üksteise mõtteid ja olla koos.

„Divisjoni ametnikud soovisid teada, kas see, mida divisjon oma tegevustes pakub, täidab unioonide ja liitude vajadusi, kas see vastab sellele, mida on vaja,” ütles Ivo. „Meie omalt poolt rääkisime, mille järele puudust tunneme.”

Eesti liidu suurem ja kiireloomulisem abivajadus seisneb haridusprogrammi koostamises. „Vajame abi magistriõppeprogrammi pakkumisel neile inimestele, kelle haridustee jätkamisel ei ole lahendus see, et Newboldi kolledžis on vastav programm olemas,” sõnas Ivo. „Erinevatel põhjustel ei saa kõik minna Newboldi; me ei saa kõiki soovijaid sinna ka saata.”

Eestis toimib praegu rakendusliku kõrghariduse programm koostöös Kõrgema Usuteadusliku Seminariga (KUS). „Meil on vaja lahendust neile, kes on lõpetanud KUSi, ja teistelegi,” ütles Ivo. Praegune süsteem ei soosi KUSi lõpetajaid, kes sooviksid jätkata õpinguid Newboldis magistriõppes. „Need, kes Eestis omandavad rakendusliku kõrghariduse, ei saa Inglismaal minna otse magistriõppesse, samas kui Eestis kehtib teistsugune kord ja takistusi magistriõppes edasiõppimisele ei ole. „Me ei sooviks, et meie inimesed peaksid teises riigis kehtivate standardite tõttu rohkem vaeva nägema,” rääkis Ivo.

Lisaks haridusteemale oli kõne all ka pastorite ettevalmistamine ja millele oleks tarvis selles vallas rohkem tähelepanu pöörata. „Me vajame, et pastorite ametialases ettevalmistuses pandaks rohkem rõhku evangelismile ja jüngrite tegemisele.”

Kuigi Ivo sõnul ei kujune sellised kokkusaamised mitte heade uudiste jagamiseks, vaid pigem murekohtade analüüsimiseks, on need väga vajalikud. „Kui mina liidu esimehena saan divisjoni juhtivametnikega vahetult rääkida meie jaoks olulistel teemadel, siis on see oluline ja vajalik kohtumine. Selliseid võimalusi pole palju, et saan otse rääkida, missugused on meie vajadused, rõõmud ja mured,” ütles Ivo ning lisas, et selliseid koosolekuid võiks pidada ka edaspidi; sarnast signaali on tulnud ka teistest unioonidest ja nii plaanitakse juhtkonna kokkusaamisi võimalusel pidada kord aastas.

Trans-Euroopa divisjoni kuulub 14 uniooni. Pildil on TEDi piirkond märgitud kollase värviga.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat