15. septembril oli üleilmse koguduse rajaleidjate päev

Avaldatud 17.9.2018

Hingamispäeval, 15. septembril tähistati Võru ja Tartu koguduses iga-aastast rajaleidjate päeva, mis on üle ilma adventkogudustes ühel ajal. Tänavuse rajaleidjate päeva teema oli „Mis on minu identiteet?” ning lähtelugu Piiblist Jaakobi ja Eesavi lugu.

Võru koguduse rajaleidjad tegid koos oma juhendajate Rael ja Rein Kaaseniga ettevalmistusi, et sisustada kogu hingamispäevane jumalateenistus. Adele Valb pidas üleilmse koguduse materjale kasutades jutluse, Aveli Valb mängis laulude saateks kitarri.

Võru koguduse rajaleidjate õpetaja Rael Kaaseni hinnangul oli kõik fantastiline. „Rajaleidjad tegid kõik ise, Rein ütles ainult jumalateenistuse lõpusõnad.” Isegi lõunasöök – läätseleem – oli rajaleidjatel tehtud teemakohane.

Kui eelmistel aastatel on Rael pidanud ettevalmistustes ja läbiviimisel rohkem toetama, siis sel aastal olid lapsed eriti aktiivsed. „Lapsed tegid ise ettepanekuid, mis laulud võiksid olla, arutasime sisutamist, kuidas tausta teeme, mida peale kõne veel teeme,” rääkis Rael.

Võru koguduse rajaleidjate töö on korraldatud nõnda, et kokku saadakse kaks korda kuus ja tegevused kestavad vähemalt kolm tundi. „On meisterdamist, piiblilugu, mängu. Teeme märginõudeid,” ütles Rael.

Võrus on umbes 12 rajaleidjat, väga aktiivseid on Raeli sõnul kaheksa. „Kaheksa last on sellised, kelle vanemad ei ole koguduses. Väga tore on nende vanematega kohtuda ja suvel enne laagrisse minekut rääkida. Vanemad toetavad, toovad lapsi kohale ja see on väga vahva,” sõnas Rael.

Rajaleidjate tegevuse kohta on info lasteni jõudnud tänu jõuluüritusele, mida igal aastal linnalastele korraldatakse. Raeli sõnul on niiviisi rajaleidjate tööga jäänud seotud neli peret. Mõni lastest on juba suureks kasvanud, mõni on veel liiga väike, et rajaleidjate töös osaleda. „Linnalapsed kutsuvad sõpru ka.”

Järgmine rajaleidjate tund Võrus on eeloleval pühapäeval, 23. septembril algusega kell 11 Linda 1a. Kogudusemaja juurest sätitakse rabamatkale.

Pildid: Rein Kaasen

 

Tartu rajaleidjad näitasid kogudusele, mida nad suvel laagris tegid. Koos loeti Piibli kirjakohti, vaadati üleilmse koguduse rajaleidjate päevale pühendatud videot. Lauldi rajaleidjate laulu, näidati kogudusele rajaleidjate vormi ja suvelaagriga oluliselt täienenud märgilinti. Samuti öeldi koos rajaleidja tõotus.

Tartu rajaleidjate juht Ellen Suits sõnas, et kevadel olid ka rajaleidjad ühel hingamispäeval vormis oma koguduse ees – oli klassi lõpetamine, mispuhul iga rajaleidja sai koguduse ees tunnistuse.

Nüüdse päeva eesmärk oli kogudusele näidata, millega rajaleidjad tegelevad, ühtlasi anti rajaleidjatele selle õppeaasta raamat: nooremad loevad raamatut „Kuldtäht Ericule” ja vanemad Desmond Dossi lugu „Südame sunnil”. Iga noorem rajaleidja peab programmi raames lugema ühe, vanemad kolm raamatut. Pärast lugemist räägitakse raamatu sisust ja mängitakse selle põhjal tehtud mänge.

Tartu rajaleidjad saavad kokku kord kuus, tund kestab siis neli tundi. Rajaleidjate tööd Tartus koordineerib rajaleidjate nõukogu, kuhu lisaks Ellenile kuuluvad Karin Lukk, Heiti Lukk, Merike Suits ja Madli Vahtramäe. Elleni sõnul aitavad rajaleidjate tegevusi läbi viia ka koguduse liikmed, kui ned kutsuda mingil teemal töötuba läbi viima.

Tartu rajaleidjatega koos käivad tunnis ka Põltsamaa rajaleidjad. Nii saab kokku 12 last, neile lisaks askeldajad (6–9-aastased rajaleidjad).

Järgmine rajaleidjate tund Tartus on pühapäeval, 14. oktoobril kell 11 koguduse majas Lille 18.

Pilt: Anne Vahtramäe

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat