Haapsalu adventkirik on iseloomulikult tagasihoidlik

Avaldatud 12.8.2007

Haapsalu seitsmenda päeva adventistid jagavad vanast katlamajast ümber ehitatud palvemaja noortekeskuse ja anonüümsete alkohoolikutega, kirjutab Agnes Kuus.

Haapsalu adventkogudus tähistas sajandat aastapäeva tänavu juulis. Eestis tervikuna on adventkirikul vanust kümme aastat rohkem ning kogu maailmas ulatub usuliikumise ametlik algusaeg 19. aastasaja keskpaika.

Haapsalu kogudusel on 28-aastane pastor Ivo Käsk, kes eale vaatamata on oma isa Rein Käsu jälgedes käies pidanud pastoriametit juba ligi kümme aastat. Esimest korda astus Käsk koguduse ette jutlust pidama Haapsalus isa kõrval juba 1998. aastal. Hiljem sai tema kodukoguduseks Kuressaare adventkirik. Samas pole tema side Haapsaluga katkenud ning viimasel aastal on ta jaganud end kahe kiriku vahel.

Kui Kuressaares elab tema perekond, siis Haapsalus on teda ees ootamas kogudusevanemast vend Taavi Käsk. Vennad on Haapsalu kogudusega seotud juba poisikesepõlvest peale, kui pere Pärnust Haapsallu kolis.

«Pärnus oli suur kogudus ning olime vennaga harjunud teenistuste ajal esimeses reas väga kõvasti ja sealjuures täiesti valesti kaasa laulma. Esimesel jumalateenistusel Haapsalus tegime sedasama, kuid et kogudus oli väiksem, olid meie hääled hästi kosta. Ja kui alustasime, pöördusid kõik meid vaatama,» meenutas pastor.

kehale ja hingele

Ivo Käsk tunnistas, et võttis aega, enne kui ta uuesti julges laulma hakata, kuid nüüdseks on talle viisipidamise oskust juurde tulnud, et pastorina kõigi ees laulda. Vend Taavil pidavat päris õige noodi tabamisega veel veidi probleeme olema.

Haapsalu adventistide praegune kirikuhoone valmis 2001. aastal. Endisest katlamajast kiriku ehitamisele kulus viis aastat, sest ehitamine käis annetustest. Enne seda asustasid adventistid 15 aastat Haapsalu õigeusukiriku hoonet, mille restaureerimise eest tunnustas linn kogudust esimese linnapea nimelise autasuga. Kuid et kirik anti õigeusklikele tagasi, pidi kogudus uue maja otsima.

Loe pikemalt Postimehest

Postimees, Agnes Kuus

Postimees

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat