Kompassi pistikust sai väikekogudus, toimus ka esimene ristimine

Avaldatud 20.8.2018

Hingamispäeval, 18. augustil organiseeriti väikekoguduseks senine Kompassi kogudusepistik. Väikekoguduse formaat on vaheetapp kogudusepistikust koguduseks saamisel.

Väikekoguduse juht Liisu Jallai selgitas pistiku organiseerimist väikekoguduseks abielu näite varal: „Ka abielu registreerimine on ühel päeval ja pulmad teisel päeval. Laupäeval oli meie jaoks ametlik registreerimine, aga meie sünnipäev on 8. septembril, kui on avajumalateenistus.”

Sel n-ö registreerimise päeval toimus pärast hingamispäevast jumalateenistust liikmete üldkoosolek, mida juhatas liidu esimees Ivo Käsk. „Kõik külalised said ka koosolekul osaleda, pealt vaadata, kuidas see asi käib,” ütles Liisu. „Ivo on pastor, kes on meie väikekogudusele määratud vastutajaks ja ülevaatajaks. Ühtlasi esindas ta liidu nõukogu, kes väikekoguduse tähtsamate otsuste eest vastutab. Ja ta juhatas meid formaalsest osast läbi,” selgitas Liisu väikekoguduseks organiseerumise korralduslikku poolt.

Kompassi pistiku tuumikliikmed kandsid oma liikmelisuse üle liidu kogudusse. „See tähendab, et kui me lõpuks saame eraldi koguduseks, siis kantakse liikmekirjad Kompassi kogudusse,” ütles Liisu.

Et väikekoguduseks saada, peab grupp pool aastat koos käima, näitamaks, et ollakse võimeline koguduseks saama. Kui väikekogudus on organiseeritud, siis peab teatud aja jooksul olema ristitud viis koguduseliiget, misjärel toimub koguduseks saamine. „Kuna me alustasime eraldi kooskäimist veebruaris, siis kuus kuud on sellest möödas. Saime selle protsessiga alustada, et oleme kõigepealt väikekogudus ja siis vaatame, kuhu edasi see protsess meid viib,” rääkis Liisu.

Loe siit lisa väikekoguduse elukorralduse kohta. 

Lisaks liikmekirjade üleviimisele hõlmas laupäevane ametlik osa ka ametnike valimist. Väikekoguduse juhi, laekuri ja sekretäri määrab väikekogudusele selle liikmetega konsulteerides vastutav ordineeritud pastor, teised ametnikud valib väikekogudus ise. Kompassi väikekoguduse juhina jätkab Liisu Jallai, sekretär on Pille Voogla, laekur Jaanus Schönberg, misjoniosakonna juht Kevin Pajula, kommunikatsioonijuht Meeri Martinson, tehnikaosakonna juht Ilja Mirošnitšenko, hingamispäevakooli juht Siim Vilumets – koos moodustavad need inimesed Kompassi väikekoguduse nõukogu.

18. augustil kandis oma liikmekirjad Kompassi väikekogudusse üle 21 inimest, kuid siiski on Kompassil juba 22 koguduseliiget, kuna sel erilisel päeval ristiti väikekoguduse esimene liige, Heli, kes 8. septembril pidulikult kogudusse vastu võetakse. „Meie tuumikus on 24 inimest, aga kolm nendest ei ole ristitud. Eile ristiti esimene väikekoguduse liige, nüüd on meie koguduses 22 liiget. Meil oli kiire ja tore päev. Eilsest peale on võimalik kõigil, kes soovivad, meie kogudusega liituda,” võttis Liisu päeva kokku.

Praegust väikekogudust vaadates sõnas Liisu, et praegu on väga eriline ja põnev aeg. „Eile hingamispäevakoolis rääkisime, et Jumala juhtimine on see, kui sa ei tea, mis saama hakkab, aga sa ikkagi teed ja lähed, sest sa usaldad Teda. Jumal annab teada, kuhu ja kuidas minna. Siis ei tee mitte sina, vaid Tema teeb.”

 

Kompassi väikekoguduse igapäev

Kompassi väikekoguduse jumalateenistused toimuvad laupäeviti Tallinnas Terve Elu keskuses Tondi 26. Piiblitund on kell 11 ja jumalateenistus kell 12.

Liisu kirjeldas jumalateenistuste ühe eesmärgina olla nii kaua kui võimalik rutiinist väljas. Jutlustavad kordamööda Kompassi grupi liikmed, kuid kutsutakse ka sõpru ja pastoreid eri paigust. Iga kvartali esimesel hingamispäeval käib jumalateenistust läbi viimas Ivo Käsk, kuna on osasaamisteenistus.

„Minu üks reegel on see, et Jumal palub sul teha asju, mida sa ei kujuta isegi ette, et sa oma elus teed. Aja jooksul on tekkinud annid, mida ei teagi, et inimestel on. See ongi Jumala töö: siis ei tee sina seda, mida sa hästi oskad, vaid mida Jumal kutsub sind tegema. See on olnud meie jaoks põnev avastus. Põnev on kuulata erinevaid inimesi, sest Jumal on igaühele midagi andnud,” selgitas Liisu tausta, miks jutluseid peavad tavalised koguduseliikmed.

Kuigi enam kui aasta otsiti enda jaoks eraldi ruume, on praegu jäädud Terve Elu keskusesse. ”Mingil perioodil oleme hakanud rohkem kohta jälle otsima ja oleme jõudnud tagasi sinna, et Jumal nagu ütleks, et me peame Tondil olema. Peab usaldama, et meid on seal vaja. Jumala töö ei jää kunagi tegemata ruumi suuruse või asjade pärast, mida ei ei ole. Kui Ta on meile selle koha andnud, siis see on meie jaoks kõige ideaalsem,” rääkis Liisu.

Kui vastloodud väikekoguduses on nüüd 22 liiget, siis kohal käib inimesi 30 ringis. Liisu: „Me oleme kutsunud enamasti oma sõpru, neid, kellega igapäevaselt kohtume, aga samas sotsiaalmeedia kaudu on võimalik jõuda inimesteni, kellega ammu kohtunud ei ole. Kindlasti on veel väga palju inimesi, keda võiks kutsuda, ja kõiki ei jõuagi kutsuda. On tore, et oleme näinud, et mõned inimesed on ise suunanud oma sõpru meie juurde. Me võtame nad rõõmsasti vastu.”

Kompassi edasised plaanid

Veel enne koguduse avajumalateenistust on Kompassi väikekogudusel ees üks suuremat sorti ettevõtmine: järgmisel pühapäeval, 26. augustil on Merivälja kodukohvikute päev. Kuna korraldaja, kes kodukohvikute päeva möödunud aastal eest vedas, sel aastal enam ei soovinud seda tööd teha üksi, tõttas Kompass kogu päeva korraldamisel appi. Liisu: „See projekt on hästi põnev, kuna meie meeskonna eesmärk on alati heategevusega märku anda, et me oleme kogudus, kes tahab kogukonda toetada, mitte ainult enda jaoks midagi teha. Kohvikutepäev on väga populaarne ja kuna peakorraldaja ütles, et ei jaksa seda tänavu aastal üksi teha, siis meie meeskond aitab korraldada seda üritust; me ei tahtnud, et see ära jääb. Marleen on põhiliselt korraldusega seotud, Meeri on sotsiaalmeedia peal, Ilja teeb kodulehte ning Mervi on artikleid kirjutanud.”

Kompassi kodukohviku tulust 50% läheb vähiravifondile Kingitud Elu. Kohvikus saab kuulda ka elavat muusikat: kella kahest kolmeni laulab ansambel Kruuv, Tartust tulevad appi muusikat tegema Toomas ja Madli.

„Eelmisel aastal käis meie kodukohvikust läbi umbes 500 inimest, loodame sel aastal sama,” lisas Liisu kohvikutepäevast rääkides.

Loe siit möödunud aasta kodukohvikute päeva kohta. 

8. septembril on plaanis Terve Elu keskuse kõige suuremas saalis teha avajumalateenistus. Teise saali pannakse üles otseülekandeekraan. „Seal saab olla lastega, või meie oma grupi liikmed. Ruumist puudust ei tule,” lubas Liisu.

30. septembril on plaanis teine Kompassi heategevusjooks. „Me oleme võtnud eesmärgiks, et me ei mõtle koguduse all üht kogudust, vaid kogudus on Jumala rahvas. Me peaksime oma kogukonnas olema nähtavad, aitama nii palju kui võimalik. Oleme abistanud vabatahtlikena Pirita linnaosavalitsuse spordiüritustel. Nüüd tuleb linnaosavalitsus meile appi, kogume selle jooksuga raha autismiühingute tugigruppide heaks,” avas Liisu heategevusjooksu tausta.

Loe siit Kompassi esimese heategevusjooksu kohta.

Edasiste ja muude tegevusplaanide kohta ütles Liisu nõnda: „See poolaasta tuleb üsna kiire. Peale avakoosolekut kohe hakkab elustiilikoolitus, mis kestab detsembrini. Detsember lõpeb kingakarbi kingituste projektiga. Tuleb kiire ja väga tegus poolaasta.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat