Võta riske koos noortega, ja kui nad on sinust paremad, siis on kõik hästi

Avaldatud 10.8.2018, allikas TEDNews

31. juulist kuni 4. augustini Saksamaal toimunud üleilmse adventkoguduse noortejuhtide kongressil osalenud 1600 noortejuhti ja rajaleidjate juhti, kes olid nii lummatud ürituse motolaulust, et ümisesid seda ka koridorides, on nüüd oma kodudes või järgmistel kokkusaamistel.

Missugused mälestused nad Kasselist kaasa võtsid? „10 000 põhjuse” hingestatud laulmise? Ty Gibsoni, David Asschericki ja üleilmse koguduse juhi Ted Wilsoni (grupipildil paremalt kolmas) jutlustused ja õpetused? Või võrgustumise, mis leidis aset nii söögiaegadel, väikegruppide aruteludes kui ka töökodades?

Kõik see ja veelgi enam toimus ka kongressi viimasel päeval. Kogu kongressi eesmärk oli aidata juhtidel arendada välja oma identiteet Kristuses ja anda edasi misjonimeelsust ning kirge juhtimise vastu.

Kongress lõppes suure koori ühislaulmisega, kui orkestriseade taustal lauldi eriliselt selleks kongressiks loodud laulu „Pass it on” (Anna edasi); laulu taustal kõlas Pauluse üleskutse noorele juhile 2. Timoteose 2:2: „Ja mida sa minult oled kuulnud paljude tunnistajate kuuldes, see anna ustavate inimeste hoolde, kes edaspidi sobivad õpetama ka teisi.” Asscherick võttis selle salmi oma viimase kõne aluseks. „On aeg koolitada juhte,” ütles ta. „Paulus ütleb meile: anna edasi.”

Kuigi kongressil osales väga palju noori, oli esindatud ka vanemate põlvkondade tarkus. Asscherick ütles nii noortele kui kui vanadele: „Kes mind asendab? Noortejuhtidena me õpime, me jagame ja me anname edasi. Me õpetame seda, mida me teame – isegi kui me ise alles õpime.”

See tähendab riskimist, ütles ta, aga kui me muutume vanemaks saades riskitundlikumaks, on noored riskialtid. Esitage neile väljakutse võtta risk Jumala nimel. „Isegi kui nad teavad vaid ühte asja, laske neil see edasi anda. Siis nad õpivad kaks asja juurde,” ütles ta. Osundades enne teda rääkinud Ty Gibsonit, sedastas ta: „Päästke meie noored valla kui loovuse inkubaatorid.”

Ta rõhutas ka, et noorte juhtimine on pidev mentorluse protsess. Kui Paulus tuletab Timoteosele meelde asju, mida ta on temalt kuulnud, siis Asscherick kutsus üles: „Ärge jääge endaga rahule. Kui sa lugesid raamatut, siis jaga seda. Kuulasid podcast’i, jaga seda.”

Selle saavutamiseks julgustas ta noori järgima kolme põhimõtet: tõde, usaldus, aeg. Võta vastu Jumala Sõna tõde, uuri seda ja õpeta seda. Ehita usaldavaid suhteid ja veeda inimestega aega. Noortejuhtimine ei tähenda enese peitmist elevandiluutornis või vaikset kontorielu. See tähendab kaasatust – ja just siin saab tõe-usalduse-aja põhimõte edasiandmise osaks reaalsuseks.

Sellele põhimõttele ehitas üleilmse koguduse noortejuht Gary Blanchard teise kolmekordse põhimõtte. Ta rõhutas, et noored peavad tundma oma identiteeti Kristuses. „Andke neile edasi see, et nad ei ole üksnes Jumala lapsed, vaid nad on Jumala armsad lapsed.”

Sellest järgmisena peame edasi andma seitsmenda päeva adventistide misjonimeelsust. „Noortele meeldivad riskid. Laskem neil riskida Jumala nimel,” ütles ta. Linnas, misjonipõllul, teiste usundite maailmas. „Noored on nii tehtud, et nad tahavad elada ohtlikult!” See võib olla nende jaoks üks aasta misjoniprojektis osalemist, kohalik misjoniprojekt või midagi, mis nihutab nende piire.

Kolmas punkt: anna edasi juhtimine. „Ära heida juhtimiskoormat neile kaela, jalutades ise ära mõttega, et minu osa on tehtud.” Selle asemel julgustage noori võtma vastutust! Naeratades lisas ta: „Ja on okei, kui nad on sinust paremad!”

Videoid ja pilte üleilmsest noortejuhtide kongressist leiad Trans-Euroopa divisjoni veebilehelt ja Facebooki-lõimest.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat