Rein Kalmus Tallinna XXI rahvusvahelisel orelifestivalil

Avaldatud 3.8.2007, allikas Meie Aeg

1. augusti õhtul toimus Pärnu Elisabethi kirikus Tallinna XXI rahvusvahelise orelifestivali raames uute helitööde võistlus-kontsert, kus tulid esmaettekandele 9 "ahjusooja" oreliteost.

Sellest konkursist võttis oma orelipalaga osa ka Tartu adventkoguduse pastor Rein Kalmus. Tema kaasaegse helikeelega teos kandis pealkirja "Läbi kaleidoskoobi" ning oli üles ehitatud 17. sajandi saksa suure orelikunstniku D. Buxtehude ühe fuuga teemale.

Žürii eesotsas tipporganist Ines Maidrega (Norra) sel konkursil esikohta välja ei kuulutanud, küll aga anti välja kaks teist ning kaks kolmandat kohta. Rein Kalmuse teos "Läbi kaleidoskoobi" tunnistati koos Aare-Paul Lattiku teosega "Danse Macabre" teise koha vääriliseks. Žürii esimees tõi helitöö tugevusena esile liikuvust ja humoorikust, mille abil anti tuntud fuugateemale uus ilme.

"See oli mul esimene kord sellisel konkursil osaleda. Algatus tuli minu oreliõppejõult Muusikaakadeemias, professor Andres Uibolt. Alguses ma seda ettepanekut väga tõsiselt ei võtnud, kuid siis arvasin, et võiksin siiski proovi teha. Konkursi lõpptulemus oli minu endagi jaoks suureks üllatuseks. Kogemus oli väga positiivne ja see andis uut indu heliloominguga natuke laiemas plaanis edasi tegeleda," ütles Rein Kalmus.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat