Mervi Kalmus esines ettekandega rahvusvahelisel konverentsil

Avaldatud 8.8.2018

3. ja 4. augustil toimus Helsingis konverents, mille korraldajaks oli kristlik rahvusvaheline organisatsioon Kristlased Piibelliku Võrdsuse Eest (Christians for Biblical Equality). See organisatsioon koondab üle maailma erinevatest kristlikest kogudustest neid inimesi, kelle jaoks on oluline arutleda soorolle puudutavatel teemadel loomisideaalist lähtudes. Üheks sellesuvisele kogunemisele kutsutud kõnelejaks oli ka Mervi Kalmus.

“Ma ei tea siiani päris täpselt, kuidas see organisatsioon mind üles leidis,” sõnab Mervi, “aga see juhtus kuidagi ühe avaliku loengu video kaudu, mille ma mõned aastad tagasi Newboldis pidasin. Nii et minu jaoks oli see esimene kord sellise organisatsiooniga kokku puutuda ja nende konverentsil osaleda.” Oma ettekande ja konverentsi teemade kohta meenutab Mervi: “Kõnelesin ikka keelest ja sellest, kuidas meie keelelised valikud meid mõjutavad ja kui tihedasti on keel ja mõtlemine seotud. Veidi rohkem rääkisin piibellikest metafooridest ja grammatilisest sookategooriast. Konverentsi üldise teema mõttes oli tegemist perifeerse teemakäsitlusega, kus keeleteadus ja teoloogia kokku saavad. Aga tagasiside ettekandele oli väga positiivne ja nii mõnedki tulid mulle hiljem ütlema, et mu ettekanne pani neid selle peale rohkem mõtlema, kuidas ja millist keelt nad kasutavad. Mis mulle selle ürituse juures väga meeldis, oli see, et erinevad kõnelejad puudutasid nii teoloogilisi teemasid kui ka väga praktilisi murekohti. Euroopas ja Põhja-Ameerikas arutatakse paljudes denominatsioonides selle üle, milliseks on Jumal naise rolli ühiskonnas, perekonnas ja koguduses loonud. Aga kogu meie läänemaiselt mugav diskussioon saab kainestava sahmaka vett kaela, kui kuulata kõnelejaid Ugandast ja Tansaaniast. Kui endiselt on tuhandeid tüdrukuid, keda seadusevastaselt ümber lõigatakse ja kelle elu ohtu pannakse, või kui endiselt on tuhandeid peresid, kus on väga raske mõista, miks nad peaksid oma 14-aastasel tütrel laskma veel koolis käia, selle asemel et ta kohe 30 aastat vanemale naaberküla härrale mehele panna, siis see paneb asjad ja mured väga kiiresti perspektiivi. Õnneks on ka inimesi, kes sellistes rasketes tingimustes väsimatult kristlikku võitlust peavad ja kes töötavad selle nimel, et naiste olukord ja võimalused võiksid tasapisi paraneda.”

Kellel on soovi Kristlased Piibelliku Võrdsuse Eest tegemistega lähemalt tutvuda, siis saab seda teha nende kodulehe https://www.cbeinternational.org/ kaudu.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat