20 aastat Kuuri talu õuekontserte

Avaldatud 2.8.2018

15. juulil oli Põltsamaa lähistel perekond Maureri talus 20. Kuuri talu õuekontsert. Kui esimene kontsert sündis talu perenaise Mare Maureri sõnul peaaegu kogemata, siis edasised on nõudnud palju tööd ja energiat.

Tagasi vaadates sõnab Mare, et algul ei olnud pikaajalist plaani korraldada kontsertide seeriat, aga kui kümme aastat sai täis, siis tuli mõte ka kahekümnendani teha.

Mõte oma kodus kontsert korraldada tekkis sellest, et perekond sai oma praeguses elupaigas 1997. aastal valmis kahekorruselise maja. Järgmisel, 1998. aastal kutsus pereema lähinaabrid külla, et omavahel tuttavaks saada. Edasisest räägib Mare nõnda: „Mõtlesin, et pakun midagi vaimulikku ka ja panin Allika lindi makki. Neile meeldis. Küsisin, et aga kui kutsun kedagi siia esinema, kas tulevad kuulama. Nemad ütlesid: jah. 1999. aastal tahtsid Tartu noored siin jaanituld teha. Mina olen rehkendav inimene ja ütlesin, et enne kui pidu hakkavad pidama, laulavad õue peal. Nii TTT poisid neljakesi laulsid, omad ka laulsid: Maarit ja Ardo ja Maarja. 25 võõrast inimest oli, mõned sugulased ja naabrid. Nii oli kümme aastat kontsert õue peal ja kui vahel mõtlesin, et ei tea, kas edasi teen, siis keegi ikka hakkas kiitma ja küsis, kas ma veel teen. Sedasi mõtlesin edasi ja nii tuli ikka järgmine aasta, kuni õu jäi väikseks. Siis sai järveke tehtud ja seal toimusid kontserdid edasi.”

Kuigi tänavu oli olukord korraks selline, et tekkisid kontserdi ärajätmismõtted, siis saadi esinejatega siiski kokkuleppele ja kontsert toimus. Kahekümne aasta jooksul on Kuuri talus esinenud väga erinevaid lauljaid, pillimängijaid ja kõnelejaid. „Aastate lõikes on olnud erinevad esinejad, igal aastal peab olema midagi uut, huvitavat, uus inimene. Tänavu oli uus inimene Matthew Lobart, kes oli esimest korda meie kontserdil. Inimestele ta meeldis,” rääkis Mare. „Sel aastal olid veel Tallinnast Genri Tron ja Edgar Tron ja Marju Kasvand oma tütardega. Viiuliga esines Karl, noormees, kes ei ole veel meie koguduse liige. Oli paar kvartetti ja veel toetajaid,” võttis Mare kokku esinejate nimekirja. „Kontserdi raudvara on Joosep Tuvi ja Toomas Lukk. Toomas on korra või kaks puudu olnud, aga Joosep on minu teada kõik korrad kohal olnud,” lisas ta. Seekord läks Joosepi ja Toomase esituses rahvale väga hinge laul „Tulid kirikusse laps ja isa”. „Inimesed ütlesid, et hoia tagasi, kuidas tahad, aga vesi tuleb ikka silma.”

Õuekontserdi sõnalist osa jagas Toomas Lukk. Toomas tegi väikese kokkuvõtte sellest kahekümnest aastat ja rääkis, miks meil vahel asjad lähevad nii, nagu me ei planeeri. „Nagu ükskord torm käis üle kontserdi ajal. See on selleks, et me ei oleks oma juurtega nii kõvasti maise küljes kinni. Me teame, et oleme siin ajutiselt. Toomas kutsus inimesi üles otsustama, missugust rada keegi edasi tahab minna,” meenutas Mare.

Õuekontserdil oli kuulajaid seekord veidi alla saja ja perenaine on külaliste hulga üle rõõmus. Mare sõnul igal aastal kuulajaskond vaheldub: on suur hulk neid, kes on esimest korda, on üksikuid neidki, kes on peaaegu kõik korrad kohal käinud. Kuuri talu õuekontsert on juba tükk aega tagasi ületanud oma küla piirid, isegi oma linna piirid. „Külast on üksikud kuulajad, enamus on linnast, on ka Jõgevalt otsaga, Põltsamaa-Jõgeva vahepealt ja Viljandimaalt,” loetleb Mare. Kontserti reklaamitakse trükitud kutsete ja isiklike kutsetega.

Nüüd, kui kontserti on 20 aastat korraldatud, on olnud ka mõtteid, et üks ring on täis saanud. „Inimeste survel ei saa päris ütelda, et nüüd on kõik, aga vahel käivad sellised mõtted. Kui kutseid jagasin ja inimestega rääkisin ja ütlesin, et ei tea, kas edasi tuleb, siis hakati ütlema, et ära jäta ära. Ja kui inimesed läksid kontserdilt ära, siis ütlesid, et tee veel, aga elame-näeme,” ütles Mare.

Neile kahekümnele kontserdisuvele tagasi vaadates ütleb Mare, et südames on hea kerge tunne, kuna keegi, kes on tema naabruses elanud, ei saa öelda, et ta pole kutset kuulnud. „On olnud inimesi, keda olen paar korda kutsunud, kuid kes ei ole tulnud. Aasta edasi ei ole seda inimest enam ja siis olen mõelnud, et ma olen kutsunud ja inimene on oma otsuse teinud.”

Edasise suhtes mõtleb perenaine Mare nõnda: „Eks igal asjal on oma algus ja lõpp. Tänu Taevaisale on siiamaani jõudu olnud, eks see korraldamine võtab energiat ja tervist vähemaks küll. Elame-näeme.”

Pildid: Kaile Tuvi


Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat