Küsimused ja vastused rasestumisvastaste vahendite kohta

Avaldatud 1.7.2007

K: Minu tütar abiellub järgmisel kuul, ning tema arst andis talle plastrõnga, mida ta peaks kandma, et hoiduda rasedusest. Ma ei saa aru, kuidas selline asi toimib. Palun selgitage seda mulle.

V: Tõenäoliselt andis arst teie tütrele asja nimega NuvaRing. See rõngas on leotatud hormoonsegus, mis vabaneb väga aeglaselt kolme nädala jooksul. See rõngas paigaldatakse tuppe ja hormoonid (keha poolt tekitatavad kemikaalid) läbivad tupenaha. Kui rõngas kolme nädala pärast eemaldatakse, siis algab menstruatsioon kaks-kolm päeva hiljem. Rõngas olevad hormoonid on väga sarnased neile, mis leiduvad rasedusvastastes tablettides. Kaasaegsed rasedusvastased tabletid sisaldavad palju vähem hormoone, mida võib-olla teie omal ajal võtsite. Nad on paremini tasakaalustatud kuid niisama efektiivsed. Kui neid kasutatakse vastavalt juhistele, siis toimivad need 99,5% naistele.

Rõngas, rasedusvastased tabletid ja isegi sisestatud rasedusvastased vahendid võivad suurendada vere hüübimist, ning mõnel inimesel, kellel on soodumus vere kiirele hüübimisele võib olla sündivuse kontrolli hormoonide kasutamisel teatud komplikatsioone. Migreeni, diabeedi, südamehaiguste või kõrge vererõhu käes kannatavatel inimestel ei soovitata kasutada rasedusvastaseid tablette või hormonaalseid rasedusvastaseid vahendeid.

K: Kuidas töötavad emakasisesed rasestumisvastased vahendid?

V: See on väga keeruline küsimus! Me ei tea täpselt. Lisaks kõigele on mõnedel uuematel emakasisestel rasestumisvastastel vahenditel (IUCD) kasutatud ka hormoone ning ilmselt on neil rohkem kui üks toimimisviis.

Räägitakse, et beduiinid kasutasid algselt tiinuse vältimiseks emaste kaamelite emakasse paigaldatud kivisid. Hiljem hakkasid saksa arstid kasutama inimese emakas hõbesõrmust. Tänapäevased IUCD-d on väikesed, plastmassist T-tähe kujulised, umbes 2,5 cm pikad seadmed. T-tähe ümber mähitud vasktraat teeb seadmed efektiivsemaks, ning mõnel on lisaks kasutatud ka hormoonpreparaate. Seadme paigaldamine toimub tavaliselt menstruaaltsükli lõpus emakakaela kaudu.

Hormoonidega laetud IUCD puhul takistatakse ovulatsiooni, mis vähendab raseduse tõenäosust. Paljud arstid ei soovi kasutada IUCD seadmeid lastetute noorte naiste juures, sest sellisel juhul on seadme paigaldamine keeruline. Enamustel naistel ei ole IUCD-seadmetega mitte mingisuguseid probleeme, kuid peamiseks probleemiks on põletik.

K: Miks ei luba kirik kasutada kondoome?

V: Kust küll selline arvamus?

Kogudus ei ütle, mida inimesed võivad või ei või teha sündivuskontrolliks.

Kondoom on tavaliselt lihtne latekskumm, ning seega täiesti moraalivaba ese. Paaridel, kes otsustavad reguleerida oma perekonna suurust ja laste vanusevahet, on täielik õigus seda teha, ning see ei ole mitte kellegi teise asi.

Ilmselt olete kuulnud debatte HIV ja AIDSi teemadel, kus soovitatakse kondoome, kui teatud vahendit HIV nakatumise vältimiseks. Kondoom võib vähendada HIV edasikandumist ca 85% juhtudest. Seega, abielupaar, kus üks partneritest on viirusekandja ja teine mitte, võib kaitsta nakatumata poolt kondoomi kasutades. See tundub meile kristliku kohusena.

Muidugi on tõeline ennetamine piibellike standardite kasutamine seksuaalkäitumises. Need on voorus ja abieluvälise seksuaalsuhte vältimine. Kui me seda juhist järgime, siis võib abielu olla vaba igasugustest sugulisel teel levivatest haigustest. Muidugi võib HIV kanduda edasi ka teistsugustel viisidel, kui sugulisel teel ja meil võib ikkagi olla mõningaid HIV nakatunuid, kuid kindlasti vähem, kui tänapäeval.

Mittekristlased ja need kristlased, kes hülgavad Piibli juhised seksist hoidumise kohta väljaspool abielu jõuavad abielurikkumiseni või hooruseni hoolimata kõigest, ning kondoom on kõrvalteema moraaliprobleemis. On aeg keskenduda tõelistele probleemidele, mis ohustavad meid ja meie terviklikkust.

Adventist World

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat