Konverents „Lapse kasvukeskkond“ hoiatas meedia mõju eest

Avaldatud 17.6.2007, allikas Meie Aeg

Reedel Tallinnas toimunud Laste kasvukeskonna teemaline konverents rõhutas meedia mõju laste agressiivsusele ning pere, kodu ja huvitegevuse rolli laste kasvu- ja arenguperioodil.

Konverents kutsus osalejaid üles olema aktiivsemad kodanikud, pannes tähele lapsi mõjutavaid faktoreid ning vajadusel ja võimalusel asjade käiku sekkuma. Esile toodi Lastekaitseseaduse § 48, mis keelustab lastele toota ja müüa inimese tapmist imiteerivaid mänguasju. Tõdeti, et Tarbijakaitse sekkub sarnaste seaduste täitmise kontrolli sageli ainult vastava kaebuse esitamisel.

Sisekaitseakadeemia kriminoloog Uno Traat (pildil) tutvustas nii välis- kui kodumaiseid uurimusi, mis kinnitasid, et vägivaldsus filmides kasvatab ka lapse vägivaldsust ning empaatiavõime puudumist. Käsitletud uurimused tõid välja, et laps, kes on näinud telerist rohkelt välgivalda möödub reaalses elus sarnasest olukorrast ükskõikselt pidamata seda mingiks eriliseks sündmuseks. Laps või noor, kes aga vägivallaga teleriekraanil pole harjunud, soovib reaalses elus vägivalla juhtumit nähes kuidagi sekkuda või otsib ta võimalusi, kuidas vägivalda katkestada.

Meedia mõju laste arengule kinnitas ka Adventistide Koguduste Eesti Liidu pereteenistuse juht Anne Vahtramäe. Oma ettekande kokkuvõttes jõudis Vahtramäe tõdemuseni, et lapsi ei mõjuta mitte ainult see meedia, millega nemad otseselt kokku puutuvad, vaid ka lapsevanemad, kes on omakorda meedia poolt mõjutatud ning ühiskond, mis on meedia poolt mõjutatud ning mis omakorda mõjutab nii lapsevanemaid kui ka lapsi.

“Et kõik on omavahel seotud ja muret meie laste tuleviku, tervise ja, muide, ka meie eneste hea käekäigu pärast tulevikus ei saa kuidagi põhjendamatuks pidada. Pigem vastupidi – sellega mittetegelemine ohustab meid kõiki,” tõdes Vahtramäe.

Tartu Ülikooli õppejõud Pille Valk ning Avatud Piibli Ühingu peasekretär Mari Vahermägi rõhutasid mõlemad lugemise olulisust, tõstes esile ka Piibli tähtsuse lapse arenemises. “Piibel on kui metanarratiiv, mis annab tähenduse meie loole rahvana, perekonnana, meie valikutele ja väärtustele,” rääkis Vahermägi. “Sellesse saab kinnituda lapse ja tema perekonna lugu. See on jutustus kogukonnast, kelle toimimises leidsid need väärtused rakendust.”

Konverents kutsub telekanaleid tootma ja ostma lastesaateid, mis kannavad lastele sõnumit elu väärtustamisest, rahumeelsusest, sõbralikkusest ning positiivsusest. Meediakanaleid kutsub konverents saadete eel ja telekavades lapsevanemaid hoiatama lastele mittesobivat materjali sisaldavate telesaadete ja filmide eest.

Meriton Grand Hotell Tallinna konverentsikeskuses toimunud konverentsil osales umbes 70 inimest erinevatest kristlikest kogudustest, lasteasutustest ja mujalt. Konverentsi korraldas Adventistide Koguduste Eesti Liit ning ajakiri “Meie Aeg”. Konverentsi toetas Eesti Kirikute Nõukogu.
Jaga Facebookis
Lingid
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat