Poolas toimus Trans-Euroopa divisjoni seitsmes rajaleidjate juhtide laager

Avaldatud 29.6.2018, allikas TEDNews

21. kuni 24. juunini toimus Poolas Krakowi lähedal Trans-Euroopa divisjoni (TED) seitsmes rajaleidjate juhendajate ja MasterGuidede laager. Kohaletulnuid tervitasid TEDi rajaleidjate juht Peter Bo Bohsen ja poola vabatahtlikud.

Laagri alguses viidi laagrilised Bochnia soolakaevadusse, mis on vanim soolakaevandus Poolas, asutatud 1251. Umbes 250 meetri sügavusel maa all heisati laagri lipp. Poola uniooni noorte- ja rajaleidjate juht Marek Micyk pöördus kuulajate poole innustava tervitusega. „Maa sügavusest ja oma südame põhjast tervitame teid Poolas.”

Kogu õhtu ning ka öö veedeti maa all, eemal moodsa aja sundmõtetest nutitelefonide ja sotsiaalmeedia suhtes.

Reede hommikul mindi kaevandusest Korzkiewisse, kus master guide’idel oli võimalus tutvuda oma rühmakaastasega, jagada oskusi ja osaleda töötubades nagu köiesidumine, videomontaaž ja savist pitsaahju ehitamine.

Laagri jumalateenistustel kõneles taanlane Kim Hagen Jensen, teemaks loomine versus evolutsioon. Tema kõned olid inspireerivad, mõtlemapanevad ja julgustavad. Rajaleidjate juhte julgustati rääkima oma rajaleidjatega loomise teemadel ja selgitama, missugust osa mängivad nende elus teadus ja Piibel.

Laagri üks kõrghetki oli hingamispäeval, kui pastor Wieslaw Szkopinski rääkis fossiilidest. Hingamispäeva lõpetas Milan Moskala tunnistus misjonireisist Bangladeshi. Paljude jaoks oli see laagri üks ülevamaid hetki. Päev lõppes lõkketule, mängude, kultuurikogemuste vahetuse ja rohke naeruga.

Laager lõppes pühapäeval Korzkiew lossi külastusega. Rahvuslipud nende pea kohale heisatud, seisid laagrilised lossihoovis, öeldi tänu ja palvetati. Lipud langetati ja rajaleidjate juhid laususid üksteisele kibemagusaid hüvastijätusõnu. Koos lauldi laulu „Õla kõrval õlg”.

Kuigi laager oli lõpetatud, ei läinud kõik veel laiali. Pärast laagri ametlikku lõpetamist kasutati võimalust käia Auschwitz I-s ja Auschwitz II-Birkenaus, kus olid suurimad natside koonduslaagrid ja kus üle miljoni inimese kaotas oma elu. Juhtide jaoks, kelle ülesanne on sisendada noortesse rajaleidjatesse elu ja lootust, oli see kainestav ja isegi kohutav pärastlõuna. See sundis tuletama meelde rajaleidjate vande ethos’t, mida lausutakse iga koosoleku alguses: Jumala armu läbi tahan olla puhas, lahke ja õiglane. Tahan pidada rajaleidjate reegleid, tahan olla Jumala teener ja inimeste sõber.

Eestist osalesid rajaleidjate juhtide laagris Jaanus-Janari ja Kristi Kogerman.

Tänavune Eesti rajaleidjate laager toimub 10. juulist kuni 14. juulini Pärnumaal koguduse laagripaigas Samlikul. Laagri teemad on koondatud pealkirja alla „Parim paik”.

Rohkem infot laagri kohta.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat