17. laste laulupäev rõõmustas Türi linna elanikke

Avaldatud 10.6.2018

2018. aasta laste laulupäev toimus pühapäeval, 10. juunil Türil, laulis mudilas- ja lastekoor, instrumentaalpaladest sai kuulda soolo- ja ansamblipala ja lasteorkestrilt uue pala esmaesitust Rein Kalmuse seades. Laulupäeva mõttetera jagas Pille-Riin Kaaver. Laulupäeva kontserdiosa panid kokku Helerin Lehtla, Helin Kalmus ja Raeli Florea, kes juhatas ka orkestrit, klaveril saatis Rein Kalmus ning saatebändis mängisid Toomas Lukk, Martin Suits ja Meelis Lehtla.

Seitsmenda päeva adventistide koguduste Eesti liidu lastetöö juht Allan Randlepp hindas päeva igati kordaläinuks, öeldes, et Türi kultuurikeskus sobis laulupäeva korraldamiseks ideaalselt. “Saali akustika ja helivõimendus olid suurepärased, andes headele etteastetele erilise sära. Kultuurikeskusest lühikese jalutuskäigu kaugusele oli Türi kogudus meile oma aeda rikkaliku laua katnud. Lisaks on kultuurikeskuse kõrval vahva mänguväljak. Nii et kui kaasaegsele kultuurikeskusele, aeda kaetud lõunalauale ja mänguväljakule lisada veel päikeseline ilm ja väikelinna rahulik elutempo, saame kokku ühe ütlemata mõnusa koosluse ilusa kontserdi nautimiseks."

Nautimist vääriv päev ei piirdunud orkestrantide jaoks vaid ühe päevaga – Türil saadi kokku juba laupäeval, et üle pika aja pillid koos kõlama panna. “Paljude osalejate jaoks on laulupäev ühepäevane üritus ja nad ei teagi, et tegelikult on tegemist mitmepäevase ettevõtmisega. Ja pole ime, sest ka mina sain sellest teada alles siis, kui ma liitusin laulupäeva korraldustiimiga,” ütles Allan. „Nimelt koguneb suur osa lastest, need, kes orkestris mängivad, juba eelmisel päeval, et proovi teha. Kui meie, täiskasvanud, mõtleme sel puhul tihti, et ma ei saa oma armsas voodis magada, siis laste ja noorte jaoks on sellised kogunemised ja koos ööbimised hoopis erilisemad. Põhimõtteliselt võib öelda, et lisaks pühapäevasele kooslaulmisele ja sõprade-tuttavatega kohtumisele kaasneb laulupäevadega ka väike orkestrilaager. Ja siinkohal ka tänusõnad lapsevanematele ja õpetajatele, kes selle tralli koos lastega kaasa teevad. See on pealtnäha märkamatu, aga väga-väga oluline panus meie laste lapsepõlve kujundamisse."

Lauljate proovid olid pühapäeva hommikul. Pärast proove said lapsed lustida mänguväljakul ning pärast lõunasööki vabas õhus hakati sättima kontserdile, mis algas kell kaks.

Kontserdi laulukava eest on juba aastaid vastutanud Helerin Lehtla ja Helin Kalmus, kellest esimene tegeleb laste- ja teine mudilaskoori laulude valimise ja juhatamisega. Kuigi laulud võivad aastast aastasse erineda, lõpeb laste laulupäev alati ühesuguse, juba traditsiooniks saanud hüüetega: „Siis kui Jeesus tuleb taas!”.

Iga-aastase lauluvaliku kohta ütles Helerin Lehtla, et traditsioon on jäänud ajast, kui laulupäeva vedas Marjam Kalmus. „Igal aastal on kaks laulu eelmisest aastast ja kaks on uued. Siis on lastel äratundmine, et seda ma olen juba eelmisel aastal laulnud, paar laulu tulevad siis lihtsamalt, ja uudsuse moment on ka juures,” rääkis Helerin. „See on hästi tark mõte, mille järgi Marjam otsustas neid asju tegema hakata. Mina tegin alguses mudilaskoori osa ja neil on ka praegu sama printsiip. Me oleme Heliniga seda joot hoidnud,” lisas ta.

Kui laulupäev on vahetult pärast kooliaasta lõppemist, siis laulude valijad ja kontserdikava kokkupanejad mõtlevad sellele suvisele päevale juba veebruaris.

Allan sõnas, et kuigi ta ei pea ennast musikaalseks inimeseks, hindab ta klassikalist muusikat kõrgelt. „Selleaastane kontsert meeldis mulle väga. Ma ei oska öelda, kas see oli suurepärasest lugude valikust, andekatest muusikutest, headest juhendajatest või suurepärasest akustikast, aga kõik kokku andis tõesti nauditava kogemuse. Sellised ilusad ja emotsionaalsed hetked toovad Jumala kuidagi väga lähedale.”

Ka Helerin on Allaniga nõus: „Türi on nii armas koht, kus sellist asja pidada, igalt poolt Eestimaa nurgast on suhteliselt võrdne maa tulla. Ilm oli ilus. Türil on palju parke ja tore mänguplats, kus mudilased said käia.” Päeva kordaminekule aitas tema hinnangul kaasa see, et lapsed olid tublid ja igaüks andis oma parima. Samas märkis Helerin ära, et kuulajate hulgas oli palju Türi linna elanikke, kes muidu meie kirikus ei käi. „Ma ei tea, kas sellele aitas kaasa piiblipäeval kutsete jagamine; ehk oli sellest abi, et inimesed tulid.”

Helerin soovis esile tõsta kontserdi mõttetera-osa, mille pidas Pille-Riin Kaaver. „Pille-Riini sõnavõtt oli väga hea: näitlik ja õpetlik.”

Pille-Riini eesmärk oli lapsi kutsuda mõtlema sellele, et nii nagu me saame usaldada oma kõige paremat sõpra, saame usaldada ka Jumalat; Jumal ei ole kõrgel ja kaugel, vaid igapäevases elus „kõiges, päriselt ja alati” usaldatav.

Laste laulupäeval täitus tänavu juba 17. aasta ning paljud ka täna laulnud lastest on osalenud enamusel laulupäevadest, kuid Helerin sõnas, et lapsi võiks tulla rohkem. „Eestimaa kogudustes on palju lapsi, kes võiksid laulda. Ei tea, kas info jõuab kõigini õigeaegselt või jääb hiljaks. Rääkisime Heliniga, kuidas järgmisel aastal saaks niimoodi, et veel rohkem lapsi saada laulma. Vahepeal on murranguaastad: osad lapsed saavad juba nii suureks, et neile tundub, et nad ei ole enam lastekoori lauljad, mudilasi ei tule ka nii palju ja see tähendab, et mingite aastate pärast ei pruugi ka lastekoor enam nii suur olla. Mudilaskoori jätkusuutlikkus on hästi oluline. Kuidas infot vahendada, kuidas saada lapsed aktiivselt laule õppima – see on mõtlemise koht.”

„Tahan tänada kõiki, kes aitasid selle toreda kontserdi sünnile ja jäädvustamisele nõu ja jõuga kaasa. Kui me Jumala juhtimisel oma Jumalast antud talendid kokku paneme, sünnib imelisi asju,” ütles Allan ning Helerin lisas: „Tahan omalt poolt tänada kõiki: lauljaid ja pillimängijaid, neid, kes korralduse osas ükskõik mil viisil õla alla panid, Türi kogudus on ka väga tore võõrustaja. Oli kordaläinud päev.”


Pildi autor: Raquel Lukk

Laste laulupäeva kontserti saab järelvaadata SIIT.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat