Piiblipäeval uuriti Psalme ja mõtiskleti saamatuse teemal

Avaldatud 20.5.2018

Laupäeval, 19. mail toimus Türil piiblipäev, mille keskmes oli seekord Psalmide raamat.

Piiblipäev oli jagatud kolme mõttelisse ossa: hommikune sõnaline osa – kolm lühikest kõnelust Hanna-Marie Laulult, Sandor Soosaarelt ja Viktoria Laanelinnult; jutlus Tiit Lukult ning piiblitund rühmades.

Jutlust saab vaadata siit.

Piiblipäeva korraldusmeeskonna liikmed Pille-Riin Kaaver ja Mariin Tasang sõnasid kui ühest suust, et nad jäid päevaga väga rahule. „Minule meeldis kõige rohkem see, kuidas kõik sujus. Me olime üpris täpselt ajakavas. See on korraldamise juures kõige suurem pluss, kui sa näed, et kõik sujub vastavalt planeeritule,” ütles Mariin.

Mõlema korraldaja jaoks oli päeva parim pala kava esimene plokk: hommikune sõnaline osa. „Mina olen igapidi rahul, minu meelest oli õnnestunud päev. Aitäh kõikidele kõnelejatele! Minu jaoks oli väga liigutav see, kuidas meie moto mõte sellest päevast välja tuli,” rääkis Pille-Riin. „Minu lemmikud olid hommikused kõnelused ja jutlus. Jutluse kaks katset tegid jutu palju elavamaks, need olid reaalsed näited. Kõnelused olid ka elust enesest. Õhtul märksõnade põhjal kirjutatud luuletused näitasid, et inimesed olid kuulanud ja mõtlesid kaasa ja mulle tundus, et need teemad läksid neile korda,” rääkis Mariin. Pille-Riin lisas: „Ma tean täna veel üsna täpselt, millest erinevad kõnelejad rääkisid, nii et teri, mida piiblipäevast endaga kaasa võtta, on mitu. Huvitav oli see, et kõik avasid mototeemat oma nurga alt ja see andis edasi mõtet, millele meeskond motot sõnastades mõtles. Kui jutlus oli läbi, siis tundsin, et päev on korda läinud.”

Pärastlõunal sai iga piiblipäevaline valida nelja töötoa vahel – aktiivne liikumine, mida juhendas Pille Voogla; rajaleidjate tegevused, mida juhendas Jaanus-Janari Kogerman; raamatute jagamine linnas, mida juhendas Maarja Kaasik; maastikumäng, mida juhendas Averonika Beekmann. Lastetegevusi koordineeris nii piiblitunni kui pärastlõunaste tegevuste ajal Allan Randlepp koos erinevatest linnadest pärit lasteõpetajatega.

Raamatute jagamise töötoas osales pea kümme inimest. Lisaks raamatutele jagati järjehoidjad, mis reklaamivad 10. juunil Türil toimuvat laste laulupäeva. Raamatujagajate tagasiside oli, et järjehoidjatega oli väga hea inimestega vestlust alustada ja seejärel raamat kinkida. Kokku jagati tunniajase töötoa kestel 28 tänavust misjoniraamatut „Lootuse vägi” ja 21 varasema aja misjoniraamatut „Kujuteldamatu”.

Töötubadele järgnes piibliviktoriin, mis seekord oli korraldatud nii, et oli kaks raskusastet ja iga meeskond sai valida, kumma taseme viktoriini soovitakse teha. Viktoriin oli Psalmide 1.–41. peatüki peale. Mõlema taseme viktoriinis oli 20 küsimust ning 17 õige vastusega jäid esikohta jagama Rakvere meeskond Emma koos sõpradega ning Viljandi meeskond Kevad koos sõpradega. Kuusteist korda vastas õigesti Kompassi ja sõprade meeskond Boss Beebi ning 15 küsimusele vastas õigesti Tartu-Tallinna noortemeeskond 18 pluss-miinus 2.

Kui kümme küsimust oli vastatud ja kümme veel ees, mängiti nutimängu Kahoot Laul 119 peale.

Päeva kolmas osa, õhtune jagamisteenistus, sisaldas endas erinevate koguduste valmistatud laule, luuletusi ja isegi ühte muusikali.

Piiblipäeva korraldanud türilased Mall, Pille-Riin ja Andres Kaaver, Mariin Tasang ja Averonika, Samuel ja Emma Beekmann tänavad kõiki piiblipäevale tulnuid. „Üldine emotsioon on positiivne, üldse ei kahetse, et jälle [türilased korraldasid piiblipäeva ka 2016. aastal] tegime. Vahepeal oli tunne, et ei tea, kas jõuab. Nüüd on rahulolutunne, et sai jälle tehtud. Kuulsin pärast kõrvalt, kuidas öeldi, et oli tore päev – siis on endal ka hea tunne,” võttis Mariin päeva kokku.

„Korraldamise juures ei olnud midagi vaevarikast, meie tiim töötas ja mul ei olnud kordagi tunnet, et ma pean vaevlema. Kõige rohkem nõuab aega see, kas leiad inimesed, kes on nõus samal lainel olema, ja see ei olnud raske. Kõik, kellega me rääkisime, olid kohe olemas. See oli väga liigutav: ükskõik kellega me rääkisime, kõik olid kohe nõus – jaa, muidugi ma teen. See oli väga lahe,” võttis Pille-Riin piiblipäeva korraldamisega seonduva kokku.

Kuigi Mariini sõnul ei saa piiblipäeva korraldamisega tagada seda, et inimesed loevad rohkem Piiblit, siis võibolla mõni siiski loeb ja uurib rohkem. „See on üks väheseid üritusi, kus sa oled ise üks osa – läbi viktoriini. Töötoad muidugi ka, kuigi neid on ka mujal,” ütles ta.

„Päeva jooksul ja ka hiljem tagasisides päris mitmed tulid ja ütlesid, et järgmine kord jälle, et piiblipäevast võiks saada traditsioon. Seda lauset kuulsin mitu korda,” lisas Pille-Riin.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat