Mis tegelikult abielu koos hoiab?

Avaldatud 18.5.2018, autor Allan Randlepp, allikas Meie Aeg

Heaoluuuringud on näidanud, et abielu on tihedalt seotud õnnega. Skeptikud on argumenteerinud, et selle põhjus on lihtne. Abielluvad lihtsalt õnnelikumad inimesed. Teised jälle väidavad, et abielu positiivne mõju ei kesta kaua.

Briti leibkonnauuringu1 andmed näitavad, et abielus olevad inimesed on õnnelikumad. Isegi kui võtta arvesse abielueelne heaolu. Ning viimase ühendkuningriigi iga-aastase rahvastiku-uuringu andmed näitavad, et see positiivne mõju kestab mesinädalatest palju kauem. 

Nimetatud uuringud annavad teada, et oluliseks faktoriks abielu ja õnne vahel on sõprus. Nimelt on neil paaridel, kelle abikaasa on ühtlasi ka parim sõber, abielu positiivne mõju kaks korda suurem kui neil, kes ei ole abielus oma parima sõbraga. 

See tulemus ei ole üllatav. Paljud varasemad uuringud on näidanud, et kauakestva õnne jaoks on lähedased suhted kriitilise tähtsusega. Ka platoonilisel lähedasel sõprusel on oluline mõju heaolule. Samuti omab positiivset mõju pikk ja lähedane suhe Jumalaga. Seega, olulised on head ja terved suhted. Mida lähedasemad, seda parem. 

Kui sa pole veel abielus, aga plaanid abielluda, siis tasub tulevase abikaasana tõsiselt kaaluda kedagi, keda sa võid nimetada oma parimaks sõbraks või kellel on vähemalt potentsiaali selleks saada. 

Neile, kes juba on abielus oma parima sõbraga, ei oska muud soovida, kui et hoidke ja süvendage oma sõprust. See on teie abielu pant ja pikaajalise õnne üks oluline alus. 

Kuidas saada oma abikaasa parimaks sõbraks?

Mida peaksid aga tegema kõik need abieluinimesed, kes mingil põhjusel ei saa täna oma partneri kohta kasutada terminit parim sõber? Hea uudis on see, et sõpruse osas annab meil endil palju ära teha. 

Arvestades, et te otsustasite vabatahtlikult kunagi leivad ühte kappi panna ja ühiselt eluga edasi minna, on suhteliselt suur tõenäosus, et teist saavad ka väga head sõbrad. Vähemalt juhul, kui mõlemad selle nimel teadlikult pingutate. 

Sõpruse süvendamiseks on kindlasti palju erinevaid viise. Michael Hyatt pakub välja järgmised kolm lihtsat sammu2, kuidas oma abikaasaga parimateks sõpradeks saada.

1. SAMM 

Koosta nimekiri parima sõbra omadustest

Kui sa peaksid ajalehekuulutusega endale sõpra otsima, siis mida sa kuulutusse kirjutaksid? Võta paber ja pliiats ning koosta oma nimekiri parima sõbra omadustest. Järgnev on näidisloetelu võimalikest omadustest. 

Parim sõber: 

  • laseb mul iseendaks jääda
  • on toetav (eriti, kui ma tunnen ennast ebakindlalt)
  • aitab minus parima esile tuua
  • kuulab mind ilma, et mõistaks kohut või püüaks mind muuta 
  • on minu suhtes armulik, kui olen pahur või mul on halb päev
  • mäletab minu sünnipäeva, lemmiktoitu, -muusikat, -kunsti…
  • tunneb mind ja armastab mind sellegipoolest
  • veedab koos minuga aega, kuna see meeldib talle
  • räägib minust head, kui mind pole kohal
  • teenib mind rõõmsa südame ja kaeblemiseta
  • räägib mulle tõtt, isegi kui keegi teine seda ei tee
  • ei häbista ega alaväärista mind
  • on innustunud sellest, millest minagi innustun
  • tähistab minu saavutusi

2. SAMM

Ole see isik oma abikaasale

Just nii. Selmet oodata, kuniks abikaasa hakkab kõike seda sinu suhtes tegema, ole ise just selline sõber oma abikaasale. Hyatt lubab, et iga inimene, kes teeb pooltki sellest nimekirjast teistele, omab rohkem sõpru, kui ta suudab hallata. Kujuta ette, mis kõik juhtuma hakkab, kui sa kogu selle pingutuse oma partnerile suunad.

Ka tuntud abielu-uurija John Gottman on jõudnud järeldusele, et kestvate suhete aluseks on sõprus.3 Paarid, kel õnnestub pikalt koos püsida, pingutavad teadlikult, et olla üksteisega ühenduses, omada ühiseid huvisid ja rahuldada teineteise emotsionaalseid vajadusi.

3. SAMM

Jätka seemnete külvamist, kuniks suhe õide puhkeb

Ärge saage valesti aru. Olukorras, kus suhe ei ole kõige paremas korras, kui naine tunneb, et teda ei armastata piisavalt, või mees tunneb, et temast ei peeta lugu, on raske käituda kui väga hea või lausa parim sõber. Pingutus ei tule loomulikult ja see ei pruugi paista loomulik.

Üks viis sõprust üles näidata on olla partneri kavatsuste või püüete suhtes heatahtlik. Gottmani uuringud näitavad, et rahulolematu abikaasa näeb negatiivsust seal, kus seda ei ole. Näiteks võib vihane naine eeldada, et kui mees tõi lilli, siis järelikult on tal midagi varjata. Tegelikult püüab mees aga tõesti suhet päästa.

Ühesõnaga, tehke tööd ja siis tuleb ka armastus, nagu klassikud ütlevad. Saa oma partneriga parimaks sõbraks ja oled endale pikkadeks aastateks hea elu kindlustanud, ütlevad abielu-uurijad.


1 John F. Helliwell, Shawn Grover, “How's Life at Home? New Evidence on Marriage and the Set Point for Happiness” http://www.nber.org/papers/w20794 

2 Michael Hyatt, “How to become your spouse’s best friend” https://michaelhyatt.com/how-to-become-your-spouses-best-friend.html

3 Emily Esfahani Smith, “Masters of Love” https://www.theatlantic.com/health/ archive/2014/06/happily-ever-after/372573/

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat