Hingamispäevakooliõpetajate koolitus jätkub

Avaldatud 6.5.2018

5. mail olid Viljandi kiriku uksed lahti kõigi Eesti koguduste hingamispäevakooli õpetajate ees, sest siis toimus kolmeosalise õpetajakoolituse teine osa. Nagu esimeselgi korral, veedeti üks osa seminarist ühiselt ja teine seminari osa toimus kahes grupis, kus tegeleti veidi spetsiifilisemalt laste ja täiskasvanute õpetamisega seotud teemadega.

Sellel korral oli fookuses Piibliga seotud teemad. Täiskasvanute osas tuletas Andres Ploompuu meelde Piibli tõlgendamise aluspõhimõtted ning autori, teksti ja lugeja klassikalise kolmnurga, millega tuleb iga tekstiga tööd tehes arvestada. Praktilises osas tõlgendasime kunstiklassikasse kuuluvaid maale ja mõtisklesime selle üle, kuivõrd on millegi mõistmine seotud tõlgendaja isiku ja elukogemusega. Seejärel juhatas Mervi Kalmus osalejaid mõtlema sellele, kuidas saaksime hingamispäevakoolis hästi vastata praktilistele küsimustele, millele Piibel selget vastust ei anna. Loenguosale järgnenud praktilise harjutuse käigus said kõik osalejad mõelda Piibli põhimõtetele, mis võiksid anda lähtekoha, mille abil vastata kloonimise, valuvaigistite kasutamise ja koguduse struktuuri kohta käivaile küsimustele. Samal ajal aitas Allan Randlepp lasteõpetajatel paremini mõista seda, kuidas lapsi Jumala juurde juhatada ja kasvatada, kuidas tekitada vaikset aega, et lapsed õpiksid iseseisvalt palvetama ja lugema. Samuti kõneldi laste evangeliseerimise teemal.

„Hingamispäevakooli eesmärgiks, olgu laste või täiskasvanute puhul, ei ole ajaveetmine ja tunni täitmine ühise heietamisega, vaid klassiliikmete vaimulik areng,“ ütleb koolitusele tagasi vaadates liidu hingamispäevakooli osakonna juht Mervi Kalmus. „Sellepärast on oluline, et õpetajatel oleks „tööriistakastis“ head vahendid, mille abil piibliteksti avada ja seda mõistetavalt edasi anda. Ainult siis, kui piiblitekst muutub elavaks ja avaraks, saab see Püha Vaimu väes inimeste ellu praktilist muutust ja kasvu tuua. Minu südamel seda koolitusseeriat ette valmistades ongi olnud just see, et meie õpetajad saaksid oma „tööriistakasti“ üle vaadata ja seda vajadusel täiendada.“

Koolitusseeria lõpeb 9. juunil, mil nii laste kui ka täiskasvanute õpetajad on oodatud Põltsamaa kirikusse. Sellest on kindlasti oodatud osa võtma need, kes esimesel kahel korral on osalenud – neid ootab koolituse läbimise eest ka liidupoolne tunnistus. Samas on oodatud ka need, kes mingil põhjusel ei ole varasematest koolitustest osa saanud võtta. Koolitus toimub tavapäraselt pärastlõunal kella 15st 18ni, sellele järgneb tunnistuste kätteandmine ja ühine õhtueine.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat