Selle aasta jagamisraamat: „Lootuse vägi. Kuidas võita depressiooni, ärevust, süütunnet ja liigset stressi“

Avaldatud 20.4.2018, autor Edna Tuvi

Selle aasta jagamisraamat on „Lootuse vägi. Kuidas võita depressiooni, ärevust, süütunnet ja liigset stressi“. Raamatu autoriteks on Julian Melgosa ja Michelson Borges.  Raamatu toimetaja Edna Tuvi tutvustab raamatut lugejale lähemalt.

Selle aasta jagamisraamat on „Lootuse vägi“. Kirjelda lühidalt, millest raamat räägib.

Mõnevõrra laiendab pealkirja selle alapealkiri „Kuidas võita depressiooni, ärevust, süütunnet ja liigset stressi“. Seega käsitleb see raamatuke erinevaid probleeme, millega puutume kokku nii oma nahas kui lähedaste juures, nii koguduses kui koolis ja töö juures. Käsitletavate teemade ring on laiem, kui pealkirjas kirjeldatu: juttu on veel psüühilistest traumadest, sõltuvustest, agressiivsusest. Mitme teema juures on küsimustik enda või lähedase probleemi mõistmiseks ja edasise abi vajaduse hindamiseks.

Teame, et terve inimese jaoks on vajalik tervislik elustiil, saati siis haige jaoks, ja mis need probleemid siin muud on kui haigused, mille raviga tulebki tegeleda. Kõigi nende hädade juures on toeks meie koguduse propageeritav elustiil, mis on siin raamatus esitatud Looja näpunäidetena. Ära ei või ka unustada meie kui inimeste erinevate tahkude tasakaalu – tervise terviklikkust. Tähtis teema on sellega seoses julgustus otsida abi ja hinge tasakaalu – lootust– Jumala juurest. Lisaks sellele on mitmel puhul tarvilik ka professionaalne abi arsti ja psühholoogi näol.

Miks just selline raamat? Mille poolest erineb see raamat teistest taolistest?

Iga-aastane misjoniraamat ehk nn jagamisraamat valitakse välja ülemaailmse töö vajadusi arvestades meie Peakonverentsi poolt. Ilmselt on vaimse tervise teema aktuaalne ka ülemaailmselt. Näiteks naiste palvepäeva teema „Jumal mõistab“ oli sel aastal ka sellega otsapidi seotud.

Käesoleva raamatu autorid on Hispaania päritolu psühholoog Dr Julián Melgosa, kellega oleme juba kohtunud raamatu „Paaridele“ ühe autorina, ning ajakirjanik ja teoloog Michelson Borges, Brasiilias ilmuva ajakirja Vida e Saúde (Elu ja Tervis) toimetaja.

Teistest taolistest raamatutest erineb käesolev oma eesmärgi poolest ja selleks on lootuse pakkumine igas olukorras. Kõigest on väljapääs olemas. Kõigest saab inimene läbi minna, kas või pimedast orust, surmavarjuorust, kui temaga on Looja Jumal.

Kuidas puudutab see raamat kristlasi ja meie julgust oma mentaalse tervise muredest rääkida?

Nagu muud haigused – diabeet, osteoporoos, glaukoom, veenipõletik, südamepuudulikkus jpm – puudutavad kristlasi samal moel kui mittekristlasi, nii tabavad ka psüühikat puudutavad haigused nii kristlasi kui mittekristlasi. Psüühilised probleemid on meie ühiskonnas aga pikka aega olnud stigmatiseeritud, s.o häbimärgistatud ja see on puudutanud jälle ka kogudust, võib-olla on see suhtumine koguduses praegu isegi elujõulisem kui ühiskonnas tervikuna. Nii kutsutakse selle raamatu väljaandmisega üles seda hoiakut muutma: suhtuma inimestesse eelarvamuse ja häbistamiseta, märkama enda ja kaaslaste probleeme ja abi otsima.

Aita otsida mures ja lootusetuses kaasrändureid! Julgusta abi otsima ja vastu võtma! Ole kõrval, kui keegi vajab sinu tuge! Avarda oma südant!

Kui tunned, et elukoormad matavad enda alla ja lahendusi nagu polegi, siis ära jää üksi! Otsi abi ja esialgset edasiminekuteed. Professionaalid on õppinud sellises olukorras aitama ja sa pole ainuke eriline oma hädaga.

Kui tunned, et sul on saladusi, mis võivad põrkuda tagasi kuuljate kohkunud ilmest, siis otsi usaldusväärne inimene või professionaal, aga ära jää oma murega üksi kiratsema!!!

Ja kui sina satud olema see usaldusväärne inimene, siis ole usaldust väärt: ära mõista hukka ja ära jäta abivajajat toeta! Ole konfidentsiaalne (st ära kuuluta uudist kellelegi edasi). Aita leida abi ja ole aus! Jaga lootust!

Kas ja miks on raamatu teema sinu jaoks oluline?

Selle raamatu olulisus minu jaoks on eelkõige teema järjekordne ülevaatamine ja kinnitus, et probleemid ongi siin maailmas olemas. Meie osa on küsida Jumalalt, mida mina pean sellega peale hakkama? Koguduse näol peaks meil olema tugivõrgustik igasuguste muredega hakkamasaamiseks ja sama toetuse jagamiseks ka laiemalt. Unistan ajast, kui kogudus on valmis pakkuma tuge igale inimesele, kes oma hädas abi otsib, ja pakkuma lootust.

Esimeseks liigutuseks sellel teel on ise raamat läbi lugeda ja siis jagada raamatuid neile, keda Jumal meile südamele paneb. Jaga lootust!

Raamatut saab osta kohaliku koguduse raamatulettidelt ning epoest pood.advent.ee.

  • Kuigi enamik inimestest teab, et hea enesetunde ja üldse hea tervise jaoks on vajalikud muuhulgas füüsiline treening ja tasakaalustatud toitumine, on paljud nõutud, kuidas hoolitseda oma vaimse heaolu eest ja millest alata, kui midagi tundub kiiva kiskuvat. 
  • Kas oled tundnud muret, mis võtab elujõu?
  • Kas oled olnud hädas kohustuste kuhjumisega?
  • Kas oled tundnud end sõltuvusega võideldes süüdi?
  • Kas oled tahtnud kõigele käega lüüa ja põgeneda üksikule saarele?
  • Kui nii ongi, siis tea, et sa pole üksi! Just praegusel hetkel kannatavad miljonid inimesed ärevuse, liigse stressi ja depressiooni käes. Kui see on ka sinu teema - või kui keegi sinu lähedastest millegi sarnasega võitleb - siis tea, et muutus on võimalik. Sa ei pea jääma probleemide tõugata ja tõmmata.
  • "Lootuse vägi" juhatab teed tähendusrikka ja eduka elu poole. Leia vastused oma küsimustele, mis aitavad sind edasi rahu, taastumise ja tervekssaamise suunas. Avasta lootuse vägi!
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat