Toit ja vesi olid suurima adventnoorte kaasatuse selleaastane teema

Avaldatud 28.3.2018, allikas Adventist Review

Toit ja vesi.

Inimese kaks kõige põhilisemat vajadust on toit ja vesi. Need elemendid olid 2018. aasta ülemaailmse noortepäeva (GYD) aluseks, mis on 24 tunnine periood, kus noored üle maailma lähevad ja teenivad oma kogukonda. Selleks eriliseks päevaks oli 17. märts.

Austraaliast Argentiinani, Indiast Inglismaani ja kaugemalegi on see ettevõtmine aastatega levinud. Pühendunud Seitsmenda Päeva Adventkoguduse noored koos oma juhtidega jagasid sooja toitu, joogivett, tasuta raamatuid ja kallistusi – oli hetki palveks ja lauluks orbudele, möödakäijatele, pensionäridele ja paljudele teistele. Nii tehes olid noored oma kogukonnas „ise teenistus“ jutluse kuulamise asemel.

„GYD18 näitas meile koguduse noorte loovuse sügavust ja laiust,“ ütles ülemaailmse koguduse noortejuhi abi Pako Mokgwane, jagades mõnda huvitavat algatust sellest päevast. „See näitab selgelt, et saame loota noortele.“

Kasvav algatus

Ülemaailmne noortepäev sai alguse 2013. aastal, kui adventnoored viisid läbi 52 ettevõtmist 21 riigi 78 linnas. Kui selle aasta statistika saab teatavaks märtsi lõpu poole, siis eelmisel aastal tõi GYD17 kaasa 16601 ettevõtmist 124 riigi 412 linnas. See tähendab, et viie aastaga on noorte ette võetud kogukonna teenimisprojektid kasvanud uskumatud 319 korda!

Erinevalt sellest aastast oli 2017. aasta noortepäeva fookus veredoonorlus. „Me ei oska öelda, kui palju verd koguti,“ ütles Mokgwane. „Sellel aastal me lõime süsteemi, et teada saada kui palju vett ja toitu noored tegelikult jagasid.“ Nendest numbritest kuuleb lähemalt aprilli alguses.

Mokgwane selgitab, et lisaks numbritele astuvad noortejuhid samme selle suunas, et GYD saaks olema ühepäevase ürituse asemel pidev aktiivne tegevus. „Meil on uus koduleht, mis võimaldab noori oma tegevustega kaasata aastaringselt,“ lausus ta. „Samuti teeb see lihtsamaks projektide otsimise enda linnas või piirkonnas.“

Eestvedajate eesmärk on arusaadavalt selge: „Me tahame, et GYD oleks elustiil, mitte üritus,“ ütles Mokgwane.

Midagi enamat kui veepudel ja lõunasöök

GYD18 eestvedajad selgitasid, et koguduseliikmetel ei tasu ennast eksitada vee ja toidu näilisest pealiskaudsusest.

„Anna noortele midagi ning nad annavad vastu palju rohkemat, kui soovisid,“ ütles Mokgwane oma emailis. „Noored viisid selle aasta teema uuele tasemele. Tegemist ei olnud ainult veepudelite jagamisega.“

Mokgwane tõi näiteks Lõuna-Aafrika piirkonnad, kus kuivkäimlate asemele paigaldati vesiklosette. Sri Lankal jagati veepuhastusfiltreid. Oli piirkondi, kus kaevati kaeve, et pakkuda piirkonnale pikaajalist jätkusuutliku veetagavara.

Ühine noorte ettevõtmine

GYD18 tõi esile üha kasvava koostöö initsiatiivi võtvate noorte ja kaasa tulevate erinevate koguduseorganisatsioonide vahel. Rääkides 24 tundi kestnud otseülekandest, mida vedas eest Saksamaa Hope Channeli stuudio Alsbach-Haehnleinis, lisas Mokgwane, et seekord oli ka seal kandvam roll noortel. „Noortejuhid andsid noortele võimaluse laval olla,“ ütles ta.

Teine positiivne areng oli Mokgwane sõnul ülemaailmse koguduse tööharude ja organisatsioonide kindlam kaasatus. Tema sõnul aitasid kaasa sellised tööharud nagu info- ja kommunikatsioon, naiste- ja lasteteenistus, kaplanite tööharu ja teised. „See oli „Kõigi tööharude kaasatus“,“ viidates, ülemaailmse koguduse „Kõigi liikmete kaasatuse“ algatusele.

Plaanid 2019. aastaks ja edasi

Noortejuhid on juba välja mõelnud ka plaanid järgmiseks aastaks. 2019. aasta teema saab olema seotud vanglatööga. „See on vangide eest hoolitsemine, võimaldades neile kõike vajaminevat nagu näiteks hügeenitarbed.“ Erinevus eelnevatest aastatest seisnekski selles, et osalejad võiks ettevõtmistega algust teha juba aasta alguses ning ei ootaks kindlat märtsikuu kuupäeva. „Nii saame tagasiside vanglatöö edenemisest juba varem,“ ütles Mokgwane. See aitab tema sõnul ka mõista, et GYD ei ole üritus, vaid elustiil.

Noortejuhid soovivad veel rohkem rõhutada ka noorte palvenädalat, mis saab tavaliselt alguse ülemaailmse noortepäeva hingamispäeval. „Järgmisel aastal tahaksime julgustada vähemalt 100 000 kogudust läbi viima evangeelse suunitlusega noorte palvenädalat, et meie eesmärk veel selgem oleks,“ sõnas Mokgwane. „Meie eesmärk on misjon ja seda me soovime edasi anda ka meie noorte armeele.“

Mokgwane lõpetas üleskutsega julgustamaks adventnoori olema ikka kaasatud teenimises ja kogudusetöös. „Olge alati nähtavad oma kogukonnas, et olla teenistus,“ kutsus ta noori üles.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat