Balti noorteorkestri sünnilugu ja esinemised

Avaldatud 9.1.2018, autor Ly Kaasik

Adventkoguduse laste- ja noorteorkester sai alguse 2011. aasta oktoobrikuus, Tallinna koguduses. Tookordsed üle-eestilised noortepäevad toimusid Tallinnas ning sinna paluti esinema kaht õde, kes kutsusid endale appi veel ühe õdedepaari, et laval koos julgem oleks. Neljakesi otsustati küsida nõu ka koguduse laulukoori dirigendilt Raeli Florealt, kes arvas, et miks mitte panna kokku veidi suurem ansambel, kuhu kaasata teisigi Tallinna koguduse lapsi, kes oskavad mõnda pilli mängida. Lõpuks oli ansambliga liitunud üheksa innukat last ja noort ning esimene etteaste noortepäevadel tõi suurt rõõmu nii meile, esinejatele, kui ka meie vanematele ja kuulajatele.

Esialgu ainult üheks korraks kokku tulnud ansambel jäi noortepäevadel osalenutele väga positiivselt meelde ning järgmise aasta laste laulupäevaks, mis toimus juuni alguses, kutsuti meid taas esinema. Sel korral liitus meiega pillimängijaid ka teistest Eesti linnadest ning Tallinna koguduse lasteansamblist sai kiiresti terve Eesti adventkoguduse laste- ja noorteorkester.

2013. aastal toimus orkestri esimene pillilaager. Ka seal osales noori muusikuid paljudest Eesti linnadest ning orkester kasvas varasemaga võrreldes veelgi. Pillilaager lõppes esinemisega vanadekodus ja seenioride laagris.

Järgmisel, 2014. aastal olime taas pillilaagris ning sügisel tegime esimese välisreisi Soome. Andsime kontserte nii Piikkiö, Turu kui ka Nummela adventkirikus ja esinesime Kunstnike Öö raames Helsingis Esplanaadi pargis.

2015. aasta algas järjekordse kontsertreisiga: jaanuaris külastasime Valmiera adventkirikut Lätis. Samal aastal muutus orkestri koosseis rahvusvaheliseks, sest meiega liitus kaheksa noort läti pillimängijat. Nende kutsel läksime suvel Riiga, et üheskoos sealses adventkirikus esineda.

Kui suurem osa varasemaid orkestrilaagreid ja kontserte oli aastatega üha enam lõuna poole nihkunud, siis 2016. aastal otsustasime vahelduseks suunduda hoopis itta – suvise orkestrilaagri toimumispaigaks sai Jõhvi adventkirik. Andsime kontserte nii Narva linnuses kui ka Jõhvi linnaväljakul ja adventkirikus. Laagri lõpupoole tulid korraldajad välja ühe väga põneva ideega: kuna orkestri repertuaar on juba üsna suur ja mängijate tase hea ning 2017. aasta orkestrilaager oleks viies, juubelilaager, võiks seal salvestada heliplaadi, et ilusat muusikat saaksid kuulata ka need, kes muidu kontsertidele ei satuks.

Laste- ja noorteorkestri juubelilaager oli suurem kui ükski eelnevaist. See leidis aset Lätis Valka linnas, Eesti piiri lähedal, ning peale eesti ja läti orkestrantide oli pillimängijaid tulnud ka Leedust. Kontserte oli samuti varasemast rohkem, esinesime nii Valga kui ka Valka linnas. Laager lõppes piduliku kontserdiga Valka kultuurikeskuses.

2017. aasta orkestrilaager oli eriline sellepärast, et salvestasime oma esimese heliplaadi. Loodame, et veedate meie pillimängu kuulates palju kauneid hetki ja saate plaadi vahendusel osa ka sellest armastusest, mida meie orkestris muusika vastu tunneme.

Heliplaati saab osta plaadi esitluskontsertitel ja adventkoguduse epoest pood.advent.ee. Plaat maksab 10 eurot ja kogutiraaž on 300.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat