Ilmus Balti noorteorkestri heliplaat “Amazing grace”

Avaldatud 5.1.2018, autor Helis Rosin

16. detsembril toimus Pärnu adventkirikus Balti noorteorkestri värskelt valminud heliplaadi esimene kontsertesitlus. Viis aastat tagasi alustanud lasteorkester on kasvanud nii mängijate arvu kui ka rahvusvahelise osalejaskonna poolest ning seetõttu on muutunud nimigi.

Orkestri esimesel plaadil kõlab 12 muusikaettekannet nii suure orkestri kui ka väiksemate koosseisude esituses. “Meil on palju erinevaid koosseise. Näiteks laulab ja mängib viiulit vaheldumisi tüdrukutetrio (Paula Põhjakivi, Maarja Kiplok ja Katariina Tammemägi) “Palvetelefoni” ning triona kõlab ka “Minu eest” (Marju Kiplok, Helina Sommer ja Raeli Florea, kontrabassil Susanna Soosaar), “Üle aegade mägede” kõlab kahe viiuli ja flöödi esituses,” tutvustas dirigent Raeli Florea. Lisaks eestlaste koosseisudele on plaadile jäädvustatud ka Lätist pärit musikaalse pere Reznikovi instrumentaalpala.

Plaadil kõlab ka nimilugu “Amazing grace”, mille seade on teinud Rein Kalmus. “Orkester kõlab hästi, sest Reinu arranžeeringud on pannud orkestri maksimaalselt särama. Ta teab, kuidas tekitada ka väiksema koosseisuga võimas heli,” kiitis Raeli Florea. Et orkester muutub iga aastaga tugevamaks, lisandub ka keerulisemat repertuaari.

Heliplaat salvestati 2017. aasta augustis, mil Lätis toimus pillilaager, ning salvestamisel osales 30 last Eestist ja Lätist. Lisaks salvestati ka kaks videot, mida saab vaadata Youtube’is. Kohalikel kontsertidel osalesid ka pillimängijad Leedust. “Kaks ja pool päeva harjutasime, seejärel asusime salvestama. See oli ülilühike aeg iseenesest, aga tänu Taevaisale õnnestus. Lapsed olid väga tublid,” tõdes dirigent Florea. Ta tõstis esile pillimängijate rõõmsameelsust ning väga head töövõimet ja koosmängimise tunnetust. “Viimati oli meil kontsert Haapsalus, kus kontrabassimängija oli kohalikust muusikakoolist. Ta oli väga üllatunud laste noore ea ja nii hea pillimänguoskuse üle,” tõi Raeli Florea näite saadud tagasisidest. Orkestris mängivad hetkel lapsed ja noored vanuses 8–25 aastat.

Orkester loodi eesmärgiga pakkuda koguduse lastele väljundit pillimängu harrastamiseks. “Iga laps, kes pilli mängida oskab, on oodatud,” kinnitas dirigent. “Pillilaager on osaliselt ka puhkelaager – see on väga huvitavaks tehtud. On nii sporti kui ka vaatamisväärsuste külastamist,” tõi Raeli näite töö ja puhkuse tasakaalust.

Tulevikuplaanidele mõeldes lubas orkestri mänedžer Hans Soosaar, et tulemas on plaadiesitluskontserdid ka Tallinnas ja Tartus. “Sellest saab täpsemat infot lähiajal advent.ee-st,” täpsustas ta. Dirigent Raeli Florea lisas, et tahaks külastada orkestriga kõiki Eesti kogudusi, kus veel käidud ei ole ning kuhu orkester koos vajaliku inventariga ära mahub. Et pillimängijatele on meeldinud ka tänavakonserte anda ning nad on saanud juhuslikelt kuulajatelt positiivset tagasisidet, on plaanis selliseid kontserte ka edaspidi korraldada.

Värskelt ilmunud plaadi “Amazing grace” vahel on ka pildimaterjali orkestri tegevusperioodist ning Ly Kaasiku kirjutatud orkestri lühiajalugu. Seni on olnud võimalik plaati osta nii Pärnus kui ka Haapsalus pärast kontserti. Edaspidi on võimalik neid soetada järgmistel esitluskontsertidel. “Hiljem saab plaati osta ka adventkoguduse internetipoest,” ütles Hans Soosaar. Plaat maksab 10 eurot ja kogutiraaž on 300.

Muusikavideod:

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat