2006. aasta noorteosakonna aruanne

Avaldatud 14.12.2006

Peagi mööduvat aastat tahaks lühidalt kirjeldada kolmest kriteeriumist lähtudes. Esiteks toon lühidalt välja mööduva aasta suuremad sündmused, teiseks suuremad probleemid ning kolmandaks tulevikuplaanid, mis on kõik ka üle antud vähemal või rohkemal määral uuele noortejuhile.

Traditsiooniliste üritustena sai sellel aastal korraldatud Piibli-ja palli päevad, Noortelaager ning Noortepäevad. PPP’06 toimus sellel aastal Rakvere spordihallis, kus ürituse korraldamisega tegeles peamiselt sealse koguduse noortejuht Rainer Miltop. Tegemist oli väga hästi organiseeritud üritusega. Lisaks suurepärastele tingimustele (toitlustus, majutus, võimla jne) pakkus ka kava kuulajatele/osavõtjatele suuremat valikut. Kohale tuli esinema ka Timo Lige, kes rahva poolt soojalt ka vastu võeti. Rakvere PPP oli igati õnnestunud üritus.

Noorte suvelaager toimus Trepimäel. Moto oli igati ajakohane: Aeg antud. Seda tuli kohale tulnud noortele lahti seletama pastor Mati Ploompuu. Tegevust jätkus noortelaagri kohta üllatavalt palju. Lisaks vaimulikule osale ning muusikale oli korraldatud kõigile soovijatele öömäng. Pühapäeval mängiti jalgpalli, peeti jõumeeste võistlus, kus visati raskeid pomme, veeti liivakotte ja isegi autot jne. Samuti oli võimalus osa võtta ka jooksuvõistlusest.

Noortelaagri ainsaks varjuküljeks osutus suhteliselt tagasihoidlik osavõtt. Selleks võis olla mitmeid põhjuseid. Kõige tõenäolisemalt avaldas suurt mõju alles möödunud nädalavahetusel lõppenud rajaleidjate laager, kuid samas olid enamalt jaolt noortelaagris kohal just aktiived rajaleidjad.

Selle aasta viimaseks suuremaks ürituseks kujunesid Noortepäevad Jõhvi Kontserdimajas. Kuigi kõik sellest osasaanud jäid noortepäevadega tundub et rahule, iseloomustas taaskord sündmust tagasihoidlik osavõtt.

Nende suuremate noorteüristuste ümber võiks veel palju rääkida ning toimunut analüüsida. Selge on see, et nendest üritustest üksinda ei piisa, et meie koguduste noorte ridasid kinnitada ja julgustada. On vaja rohkemat.

Suurima probleemina noorte seas tervikuna täheldasin läbipõlemist. Mitmed noortejuhid üle Eesti tundsin ennast võimetuna enam midagi tegema. Samuti on märgata ka dendentsi, et meie noored ei võta enam nii aktiivselt osa noorte üritustest kui varem. Selle võimalikke põhjuseid ei hakka ma siin ajapuudusel esitama.

Paaril viimasel noortejuhtide nõukogu koosolekul sai just nendel teemadel arutatud. Otsisime vastust küsimusele, et mida me saaksime teha, et meie noortele lähemale jõuda ning muuta kristlus nende jaoks praktilisemaks? Leidsime, et suurte ürituste vahele tuleks teha sihtgruppidele ning väiksemale seltskonnale mõeldud ettevõtmisi, mis annaks noortele võimaluse tihedamalt omavahel läbi käia ning samas ka oma kogemust Jumala tundmisest jagada. Need ideed said ka meie koduleheküljel ning ka Meie Ajas avaldatud. Üks kiiresti vedu võtnud projektidest on palvepäeva idee. Järgmisel aastal ongi kavas läbi viia kaks palvepäeva. Väga põhjaliku programmi on ette valmistanud Põltsamaa kogudus eesotsas Hele Kulpiga ning samamoodi on oma nõusoleku andnud ka Rakvere kogudus.

Kuid kõigest sellest hoolimata vajab noorteosakond palju suuremat ning professionaalsemat tähelepanu kui ta on siiamaani saanud. Kõige esmase soovitusena oleks noorteosakonnale vaja palgalist noortejuhti, kelle töö ja eesmärk ja kogu pühendumine oleks seotud noortetöö tegemisega.

Samuti vajaks noorteosakond paremat finantseerimist, sest praegune üks kord aastas tehtav annetus ei võimalda noorteosakonnal midagi ette võtta. Samuti on olemas tuline vajadus mitmesuguse varustuse järele, mida noored ise pole võimelised soetama, kuid mille abil oleks võimalik noortel palju ära teha. Siia alla kuulub eelkõige helitehnika (mikrofonid, raadiomikrofonid, kaablid, pult, võimenud jne), ekraanid.

Südamest oleme AKELile tänulikud kaamera eest, mille võisime käesoleva aasta alguses soetada ning millest on juba palju abi olnud.

Jõudu ja jaksu uuele noortejuhile!

Andres Ploompuu
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat